30 Temmuz 2012 Pazartesi

PERCEPTION 1. SEZON 1. BÖLÜM

               YENİ BİR GİZEM DİZİSİ  PERCEPTİON
 Bence bu diziyi izlemek için bir ön koşul gerekiyorsa o koşul House, Endgame, Sherlock gibi dizilerin takipçisi olmak derdim. Eğer bu dizilere hayransanız ya da cinayet ve gizemi seviyorsanız izlemekten zevk alacağınız bir dizi olacak.
 Dizinin ilk bölümüne bir göz atarsak bir hocayı sınıfta ders verirken görürüz. Hoca gerçeklik nedir diye başlıyor. Adeta alıp başını gidiyor. Sınıfın davranışları bize hocanın çok sevilen ve popüler biri olduğunu anlatmak için yeterli. Bu arada belirtmeden geçmeyeyim profesör Pierce rolünü Will and Grace  den izlediğimiz Eric Mccormack üstleniyor.



Dersten sonra bir FBI ajanı kate Moretti hocayı ziyaret ediyor ve bir dava için yardım istiyor. Konuşmalardan eskiden de birlikte çalıştıklarını anlıyoruz. Dava cinayete kurban gitmiş bir ilaç şirketi avukatı hakkında adamın karısı sigorta parası için cinayeti işlediğini itiraf etmiş fakat ajan Moretti'i kendine inandıramamış. Çünkü neredeyse zayıflıktan ölecek çünkü blumia (yediklerini kilo almamak için kusmak) tabi dahi profesör kadında blumia kaynaklı tiamin yetmezliği olduğunu ve bu eksikliğin kadında hafıza problemlerine yol açtığı ve karşısındakinin her anlattığını yaşamış gibi kabul ettiğini ispatlıyor. Bu arada burada yine tanıdık bir yüz... Dedektiflerden biri uzun yıllar Cold Case de izlediğimiz Vera. Moretti ilaç şirketine gelen tehdit mektuplarının olayla ilgili olabileceğini söylüyor Profesör  mektuplara el atıyor. Mektupları anagram  halinde çözüp ilaç şirketinin deneylerine katılan ve kalp krizi yüzünden ölen bir kadına götürüyor ajanları. Kadının oğlu ilaç şirketini suçlar ama asla cinayet işlemediğine herkesi inandırır. İlerleyen sahnelerde FBI'ın davayı emniyete bıraktığını anlıyoruz ki onlar sırf tehdit içeren mektuplar için davaya dahil olmuşlar. Tabi Pierce ajan Morettiyi davaya devam etmeye ikna eder. Soluğu tekrar ilaç şirketinde alırlar. Bilim adamı ilacın asla tehlike teşkil etmediğini ifade eder, çıkarken Pierce'nin gözüne kaçamak tavırlar takınan bir başka bilim adamı çarpar tam bu sırada emniyet avukatımızın gizli sevgilisi olan bir bilimciyi tutuklar. Kadın gizli aşklarını itiraf eder ama olayda bir suçu olmadığına dedektifleri inandırır ve serbest bırakılır. 
Pierce'i evinde sarışın bir bayanla sohbet ederken izliyoruz. Kadının da hoca olduğunu anlıyoruz, kadının gitmesiyle ilaç şirketinde kaçamak davranan bilimcinin gelmesi bir olur Pierce'e avukatı öldürenin kendisi olduğunu gizli sevgilinin yalancı olduğunu söylerken Pierce aynı evi paylaştığı asistanını çağırır. Pierce'nin halüsinasyon gördüğü acı gerçeği böylelikle ortaya çıkar. 
Ertesi gün sarışın arkadaşıyla durum değerlendirmesi yapar ve yan etkiler yüzünden asla ilaç kullanmayacağını vurgular. Bu durumu lehine kullana Pierce gizli sevgilinin yalan söylediği bir şeyler olduğunu anlıyor ve soluğu afazi hastasının yanında alıyor afazi hastası Bush un saddam hakkındaki yorumlarını dinlerken gülmekten öldüğünü görüyoruz. pierce morettiye açıklıyor afazi hastaları yalan söylerken ki ses tonunu çok komik buluyorlarmış ve ona gizli sevgilinin sorgu kasetini izletiyolar hasta bir dakika geçmeden gülmeye başlıyor. bu sefer gizli sevgiliye gidiyolar ama kadın başından darbe almış ölmemiş ama iyileşmesi zor. ipuçları ilaç şirketi başkanına götürüyor.FBI nın ilç şirketi başkanını sorguya aldığı sırada dışardan izleyen pierce bilimci   halüsinasyonunu halen görüyor bu halüsinasyonun kendi ismi de bir anagramdır ve pierce olayı çakıp anagramı çözer. aslında burada belirtmek isterim ki ilginç bir durum   yani insan o kadar çok şey fark edip bilinçaltına itiyor ki bazı gerçekleri göremiyor işte pierce gördüğü halüsinasyonlar sayesinde bilinçaltına erişebiliyor ve bu durum bana house dizisinin 5. sezon sonlarında house nun vicodin yüzünden amber ın halüsinasyonunu gördüğünde bilinçaltına sınırsız erişim sağlamsına ilişkin bölümü hatırlatıyor ve dizinin biraz da buradan esinlendiğini düşünmeden edemiyorum. pierce anagram sonucu ilk gördükleri bilim adamının deney gruplarını ilacı temize çıkarmak için değiştirdiğni ve avukatla sevgilisinin olayı fark edip ilaçları inceletmek için aldıklarında panikleyip avukatı öldürdüğünü ve sevgilisini yaraladığını itiraf ediyor. tam pierce kurtuldum derken halen halüsinasyonun devam etmesi jetonu düşürüyor ve bilimciye yetişip ilacın neden kalp krizine yol açtığını soruyor.cevay tiamin yetmezliği olunca avukatın ve sevgilisinin ilaçları avukatın karısına kalp krizi geçirtmek için arakladıklarını anlıyoruz.son sahnelerde popüler hocamız dersin sonlarında sınıfa gizemli sarışın bayan geliyor ve çıkıştı okulun bahçesinde konuşuyorlar ta ki asistan gelip pierce ye halüsinasyon gördüğünü ifade edene kadar ve bölüm son buluyor. aslında sarışın bayanın da halüsinasyon olduğunu onu 2. görüşümüzde anlamaya başlıyoruz nedendir bilmem ama. genel itibariyle iyi bir ilk bölümde pierce rolüne mccormak oturtulmuş olsa da moretti rolü olmamış sanki umarım ilerleyen bölümlerde bu histen kurtulurum 

6 yorum:

  1. severek izlediğim bir diziydi final yaptı:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben henüz finale gelmedim ama bayağı toparladı son bölümlerde üzüldüm bitmesine :)

      Sil
  2. Hayret ben bu diziyi duymamıştım! Halbuki "sherlock" ve "house" geçiyor...
    Hemen araştırayım bunu da...
    Konuyu anlatmaya başladığında tırsarak okuyorum öğrenmeyim bir şey diye :D

    spoiler olduğunda uyarıyor musun yoksa ben kendi yöntemlerime devam edeyim mi :D hehe..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bölümü spoilerli yazmışım ama bu dizinin çoğu bölümünde mini özet yaptım.Ekleyeyim ayrıca genelde dizi yorumlarında direkt bölümü yazarım okurken başında Spoiler uyarısını görürsünüz zaten :)

      Sil
  3. Salam. Sırf house və Sherlock xətrinə izləyyəcəm, təşəkkürlər ;)

    YanıtlaSil