16 Ağustos 2012 Perşembe

EN ÇOK ONLARIN ÖLÜMÜNE ÜZÜLDÜĞÜMÜZ DEDİĞİMİZ 10 DİZİ KARAKTERLER

  Pek çok yabancı dizinin Türkiye'de sağlam fanları oluşmuş durumda. Artık hayranlık öyle bir boyuta geldi ki daha dizinin yeni bölümü gelmeden, gelecek olan bölüm için yüzlerce yorum  yazıyorlar. Birde aranın uzunluğu, bölüm sayısının azlığı falan resmen bizler için ağır bir darbe oluyor. Tabi biz yılda 30-35 bölüm çeken dizilere alıştığımız için, şaşırıp kalıyoruz. Hatta ekip de bayağı tembelmiş, ne kadar tatil yapıyor bu oyuncular diyenleri de sık sık duyuyoruz. Hele mini dizi formatında olup da 2-3 sene devam eden dizilere artık diyecek laf bulamıyoruz. Ama çok da iyi yapıyorlar , bazen bizim dizilerimizde artık oyuncuların yüzünde bir bıkkınlık ifadesi, bitse de kurtulsam moduna bürünme görüyoruz. Yabancı dizilerde böyle ifadeler bulmak zor admlar hakkını veriyor. Hatta o kadar veriyorlar ki, sevdiğimiz bir karakter ölse üzülüyoruz, etkileniyoruz ama bazı karakterler var ki onların ölümüyle salya sümük ağladığımız bile oluyor.İşte ben takip edebildiğim kadarıyla ölünce üzüldüğümüz 10 karakteri listeledim.
 *YÜKSEK ORANDA SPOİLER İÇERİR.

10. SHERLOCK
    SHERLOCK HOLMES
2.Sezon 3. Bölüm açılış sahnemiz Watson'un terapistine en iyi arkadaşım Sherlock Holmes öldü diye başlayınca zaten bizim için sonun başlangıcı oluyor. Neyse Sherlock'un ezeli düşmanı Moriarty güya Sherlock kötü adammış da kendisini oyuncu tutmuş Moriarty'i oynasın diye izlenimini vermek için dünyanın en şahane planı yapmış. Yani izlerken adamım sen kendini bilime adasaydın herhalde ne kanser ne başka bir şey kalırdı ortalıkta diyorsunuz. Planın son aşaması sahte çıkan Sherlock'un gururuna yediremeyip intihar etmesi. Moriarty buna da çözüm bulmuş madem çatıya da geldik ya atlarsın ya da en sevdiğin insanları öldürteceğim tehdidini yapar.Sherlock Moriarty'e sende bunları durdurabilecek bir emir kodu var deyince Moriarty bir bakıyoruz ki kafasına silahı dayayıp basmış tetiğe. Mecbur kalan Sherlock arkadaşları uğruna atlamaya hazırlanır.Bu arada Watson binanın yakınları geldiği için onu arar. Telefon konuşması öyle bir konuşma ki, Sherlock suçlu olduğunu kabul ediyor hatta Watson hakkında önceden bilgi topladığını bile söylüyor.Hatta Sherlock kimse o kadar zeki olamaz deyince Watson sen olabilirdin demesi...Tabi konuşma akabinde Shelock kendini atar. Cesedi falan görürüz. Bu saate kadar ağlamayanları da ağlatırız. Ta ki son sahneye kadar Sherlock'un mezar taşında Sherlock'un yüzünün yansımasını görene kadar. Eğer sahte olmasaydı bence  bu ölüm 1 numaraydı. Ama listeye de aldım çünkü bayağı ağlatmıştır bizi. 
 Dip not : Bir de sahte bile olsa Sherlock'un intiharı  Moriarty'nin intiharını gölgede bıraktığı için onu listeye alamadım

9.DOCTOR WHO
   10. DOKTOR
Doctor Who prensibi belli. Karakter hep doktor olsa da rejenerasyon ile fiziksel olarak değişip değişip duruyor. Modern serideki 2. Doktor bütün seride de 10. Doktor olan David Tennant pek çok ankette11 doktor içinde hep en sevilen, en iyi olarak çıkıyor. Hak da ediyor. Bir insan ancak bu kadar yakışabilir. Rejenerosyan geçirse de ben kısmen öldü kabul ettiğim için listeye aldım. Ölümü 4. sezonda pek çok kehanetler yüzünden öngörülse de gene de üzüldük . Zaten 4. sezonda yol arkadaşı Donna'nın hafızasını silmesi bize dokunmamış gibi bir de Doktoru kaybetmek bize ne hale getirdi. Üstelik son anlarında "gitmek istemiyorum" deyişi...

8.ER
   MARK GREENE
15 Yıllık bir dizi söz konusu olunca , kalan giden belli olmuyor. ER acil serviste doktor ve hemşirelerin hastaları kurtarmalarını konu alan bir dizi.(Biteli 4 yıl falan oluyor bir ön bilgi iyi olur) Mark Greene acil servisin uzun süre çalışan doktorlarından. Ama beyninde tümör var ve tedavi olmasına karşın tekrar nüksediyor ve ölümü beklediği bölümleri bir umut kurtulur düşüncesiyle izlemek bize kalıyor. Acıklı çünkü bir dargın bir barışık olduğu bir karısı, bu karısından olan küçük bir kızı ve haldan hatıradan anlamayan, eski karısından olan başka bir kızı var. Adam öyle ki hastalığı anında başka hastalara da özverili davranıyor, o kadar iyi yani. Hele son anlarında kızlarına özel günler için mektup yamak istemesine karşın hastalık onu kalem bile tutamayacak hale getirdiği için karısına yazdırıyor. Zaten son bölümlerde çektiği acıları izleyip bir de cenazesini görünce gözyaşlarını tutmak zor oluyor.

7.DEXTER
   RITA MORGAN
 Dexter kan analistliği yapan ama gerçekte polisin yakalayamadığı suçluluları öldüren seri katildir. Biraz normal gözükmek adına Rita ile ilişkiye başlar. Hatta evlenir. Ama severde Rita'yı yanlış anlaşılmasın şimdi.Başka birinden 2 çocuğu olan Rita'nın bir de Dexter'dan oğlu olur. Dexter yeni bir seri katil yakaladığında onu incelerken yıllardır seri katil olduğu ve aynı zamanda bir de ailesi olduğu öğrenir. Üçlemeci katil de denilen bu katilden aile ve seri katillik nasıl idare edilir diye öğreneyim derken, işler karman çorman olur. Olayı anlayan üçlemeci soluğu Rita'yı öldürmekle alır. Rita'nın küvetteki cesedi kadar kötü olan kanlar içinde kalan Harrison'u görmek oldu.

6.PRISON BREAK
 MICHAEL SCOFIELD
 İzleyenler bilir Einstein misali bir adamdı Michael. Yaptığı her plan bu bize tekrar tekrar ispatlardı. Bir de fedakardı sırf abisini kaçırabilmek
hapse girmiştir kendisi. Yani severdik kendisini. Neyse 4. sezon finali yani son sezon finali, bütün dertten, sorundan kurtuldu karakterlerimiz, biz de rahat bir oh çektik. Sara hamileydi ve Michael ile mutlu mesut yaşayacaklardı. Son dakikalarda 4 yıl sonraya gidip de Michael'ın mezar taşını görene kadar sürdü bu mutluluk. Finalin ardından film formatında çekilen bölümde nasıl ve neden öldü soruları cevaplansada, bir süperzeka adama kıydılar. Hayır anlamıyorum zaten bitecek bir dizi niye öldürüyorsunuz ve bizi üzüyorsunuz anlamıyorum.

5. DESPERATE HOUSEWIVES
    MIKE DELFINO
Evet anlamakta güçlük çektiğim bir ölüm daha. Zaten finale sayılı bölümler kala neden bozarsınız Susan'ın mutluluğunu, neden ağlatırsınız bizi ? anlayamam bir türlü. Hayır bir de araba çarptı, bağımlı oldu  başına gelmeyen kalmadı ama adam hep dimdik ayaktaydı, sırf Renee'yi  bir kere tefeciden kurtardı adam da onu vurdu. Zaten ölürken hayatı film şeridi gözlerinin önünden geçti ya sadece Susan'la ilgili olan anıları geçti. Yani tutsak bile gözyaşlarımızı zordu bu sahneden sonra ağlamamak. Bu da yetmezmiş gibi, sonraki bölümde Mike'nın başkalarının hayatında ne de güzel izler bıraktığını izletmezler mi? Amaç belli izleyici ağlasın canım, ne olacak ki.

4. HOUSE
  AMBER
Bir kere senaristler öyle bir senaryo hazırlıyorlar ki, 4. sezon da 7-8 bölümde  zalimliği, merhametsizliği gibi nedenlerden ötürü pek çoğumuzn antisempatimizi kazanan Amber'ın ölümüne bile salya sümük ağlatıyorlar. Bu takdire şayan bir başarı. Neyse 4. sezon son 2 bölümde House hafızasın kaybetmiş bir haldedir, bir otobüs kazasına karışmıştır. Bir şey hatırlamak seanslar yapılır ve otobüsteki yolculardan birinin Wilson'un sevgilisi de olan Amber olduğu ortaya çıkar. Amber bulunur ama kalbi kötü durumda olduğu için Wilson , House teşhis koyana kadar onu dondurur. Sezon finalinde House ölümü bile göze alarak hafızası gelsin diye bir yöntem uygulatır. O an otobüste Amber'ı görür, grip ilacı içerken, olayın tıbbi bir açıklaması var ama özetle grip ilacı + kaza sonucu çalışmaz hale gelen böbrekler ölümü garantilemiş. Amber veda için uyandırılır.Daha 2 cümle söylemeden grip ilacı yüzünden öleceğini kendi söyler  Amber.Hastanedeki herkes veda edince Wilson ile Amber başbaşa kalır. Bu arada son seans yüzünden kriz geçiren House onunla vedalaşamaz bile. Ama o da Amber'la otobüste olduğu bir rüya görür. Özetle çok duygu yüklü sahneler ve konuşmalar mevcut. Adamlara helal olsun sevmediğimiz karakter için bile bu kadar ağlatmayı beceriyorlar.

3. TRUE BLOOD
  GODRIC
Şimdi 2. sezonda  2-3 bölüm oynamış dizide ne işi var ki diye söylenen olursa bir açıklama yapayım. Daha ilk gördüğümüz an ölüp bittiğimiz bir karakterdir kendisi de o yüzden 3. sırada . Zaten Eric'i dönüştüren şahsiyette olması düşünülürse 1-0 önde başladı yarışı. Kendisi o kadar fedakar ki insan- vampir ilişkisi düzelsin diye kendini insanlara kurban olarak sunmuştur. Adamın böyle her şeyi çözmüş, dünyadan elini eteğini çekmiş halleri bizi bitirdi. Ne yazık ki yaşam artık anlam taşımayınca 2000 yıllık hayatı kendini güneşin önüne atarak bitirdi. Ama arada flashback ve halüsinasyon  sahneleri ile hasretimiz gitse de kanlı canlı halinin yerini hiç bir şey tutmaz tabi. 
 Dip not: hayranlık öyle üst düzeydeki 5. sezonda halüsinasyon Godric'i halüsinasyon Lilith öldürmesi bile tepki topladı.

2.THE VAMPIRE DIARIES
    ALARIC SALTZMAN
 Söz konusu vampir günlükleri olunca ölümüne üzüldüğümüz karakter o kadar fazla ki... Jenna teyzemiz, Mason amcamız, Lexi, Rose, Finn, Vicki,Anna ve daha yazamadığım karakterler.Ama Alaric yeri ayrı olan bir karakter bir kere Damon'un tek dostu, sonra 3 sezonluk oyunculardan ve tabi önce Isobel'den darbe yemiş sonra Jenna'yı kaybetmiş talihsiz bir karakterdir kendisi. Neyse bir de bu ölüm için fark yaratan  bir kaç olay var. 1. si Alaric yüzük sayesinde ölüp ölüp dirildiği için bir bakmışız ki psikopat bir katil olmuş. Benim bu anda ilk düşüncem senaristler ters köşe yapalım diye mis gibi adamı harcadılar oldu. Meğersem o katil olma olayı daha büyük olaylar için hazırlıkmış. Esther kökenleri öldürebilmek için Alaric'i köken vampire dönüştürdü. Tabi Elena'ya bağladı hayatını ne olur ne olmaz diye. Durumu öğrenen köken Rebekah gelişen olaylar sonucu Elena'yı öldürdü ve akabinde de Alaric öldü. Şimdi adamın ölümü için resmen 10-15 bölüm ince detaylarla kaplı bir ölüm hazırlamışlar.2. si Alaric nasıl değişim geçirdi öyle. Önce sevdiği kadınları kaybeden adam, sağlam vampir avcısı, psikopat katil,köken avlayan köken vampir ve hayalet. Yani bu tarz değişimler çok sık olmuyor. 3.sü ise Pek çok karakterin ölümü diziye 3-5 bölüm etkilerken Alaric'in ölümü önceden 10-15 bölüm ayarlı olduğu gibi, Elena'nın vampire dönüşmesine sebep olduğu için dolaylı olarak bundan sonraki her bölümü etkileyecek bir ölüm oldu. Bölümde Damon'un Alaric ölürken ki hali ve hayalet Alaric ile Jeremy konuşması bol bol ağlatacak sahnelerden.

1.GAME OF THRONES
  NED STARK
Yeni kral Joffrey'in krallığını mantıklı sebeplerle tanımayınca krallığı esir düşen Ned Stark kızları için onurunu göz ardı edip kralı tanımaya ve hain olduğunu itiraf etmeye karar verir.Halkın önünde itirafın yaptıktan sonra sürgün edilecektir. Tabi ben aman şimdi sürgün olacak sonra toplar orduyu gelir alır intikamını ve onurunu diye düşünüyordum ki Jofferey uyuzu bir şeyler zırvalamaya başladı.Neymiş hain olduğu için ölmeliymiş falan filan. Ne oluyor demeye kalmadan Ned Stark sizlere ömür. Kafa darma duman bir başrol oyuncusunu daha 1.sezon 9. bölümde nasıl öldürdüler?, acaba kitaplara başlasam ne yapsam, ya bu adam dizinin yüzü değil miydi? diye pek çok soruyu kendime sordum. Neyse 1. çünkü İdamın 2 kızının gözünün önünde gerçekleştiği için yeterince acıklı sahnelerin yer alması ve en önemlisi  başrol  ölmez furyasını yıkıp diziye sağlam bir gerçekçilik katması  onu 1 numara yaptı.

Evet listem böyle sizinde eksik bulduğunuz yerler varsa yorumlarınızla bildirebilirsiniz. Malum yabancı dizilere yetişmek zor. Eğer hatalarım olduysa kusura bakmayın.

10 yorum:

  1. http://www.facebook.com/?ref=tn_tnmn#!/GameOfThronesTahtOyunlari ned stark için sayfada paylaştım bir sakıncası varsa sayafaya mesaj atabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  2. birde kitaplara kesinlikle başla mükemmeller <3

    YanıtlaSil
  3. Dexter' ın finalinde, Dexter MORGAN ölüyor mu? :O

    LaurenK. ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayır galiba spoiler içerdiği için okumamışsın ama ben başka bir karakter için yazmıştım :) dizinin ilerleyen bölümleri neleri getirir bilmiyorum ama :)

      Sil
  4. Ned Stark'ın acısı hala yüreğimdedir. Çok doğru bir liste olmuş kesinlikle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler Ned Stark'ın ölümü bir izleyiciyi üzebilecek en kötü ölümlerden biriydi :(

      Sil
  5. bu listenin bir numarasına Jon Snow'u koymak isterim ben artık :-((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bayadığır Game Of Thrones izlemiyorum,olaylardan çok uzak kaldım ve bolca spoi yedim :(

      Sil
  6. Teen wolfta allison da var tabi

    YanıtlaSil