14 Ocak 2013 Pazartesi

KÖTÜ RUH(L’AME DU MAL )-MAXİME CHATTAM

Kitap Künyesi
Adı:Kötü Ruh
Yazarı: Maxime Chattam
Yayınevi: Doğan Kitap
Sayfa:430
Sonunda çok övülen hatta Avrupa'nın 2. Grange'ı olarak nitelendirilen yazarın ilk kitabını okudum.
Kitap önce 1980 yılında bir çocuğun kayboluşunu anlatarak başlıyor.Sonra günümüze geçiyor. Ve Juliette Lafayette karakteri ile tanışıyoruz.Kendisi çok güzel ama bir o kadar da asosyal bir karakter. İnternet üzerinden konuşmayı seviyor. Psikoloji okuyor ve Bir de kankası Camelia var.Bir gece Camelia'dan ayrıldıktan sonra kaçırılıyor.


Diğer tarafta ise Joshua Brolin adlı karakterimiz var Kendisi FBI eğitimli bir profilci ama mesleğe erken atılmak için Polis Müdürlüğüne geçmiş. Joshua o sırada Portland Celladı olarak nitelendirilen ve kurbanlarının ellerini hatıra olarak seri katili yakalamaya çalışıyordur. Ve ipuçları onu sıradaki kurbanı Juliette olan Leland Beaumont'a götürür ve Joshua Juliette'yi kurtarmak için Leland' vurur. Şimdi sakın kitabın hepsini anlattım diye  kızmayın bu kadar aksiyon sadece kitabın başında. gerisini siz düşünün. Ama ben biraz daha anlatayım.
Aradan 1 yıl geçiyor. Juliette yeni yeni toparlanmaya başlamış Brolin ise ilk kez birini öldürmenin şokunu üzerinden atmaya çalışıyor. Olayın yıl dönümünde destek almak için Joshua'yı arayan Juliette beklediği desteği alıyor. Ve ikilin arasında bir yakınlaşma başlıyor.

Ve eş zamanlı olarak Portland Celladının imzasını taşıyan bir ceset bulunuyor.Akıllarda soru işaretleri oluşuyor.Sadece polislerce bilinen imzanın akıllara katilin polis olması, Leland'a çok yakın birinin katil olması( 1 yıl önceki araştırmalar bunu imkansız kılsa da) hatta kara büyü düşkünü Leland'ın yeniden dirilmiş olması ihtimalini bile düşündürüyor.
İşlenen tüyler ürpertici cinayetler, Juliette'nin sıradaki kurban olup olmayacağı, Joshua'yı mesleki anlamda zorlayan olaylar bize sürekli gerilimli anlar yaşatıyor.
Kitapta Sherlock Holmes'un meşhur sözü "İmkansızı çıkardığında geriye kalan tek şey gerçeklerdir" sözü geçiyor ve bence kitabın sonu da bun bağlanıyor.
Kitabın artıları yazar kesinlikle çok iyi bir araştırma yapmış.Okurken size bir şeyler katacak bilgiler mevcut.Kitapta çok etkili olmayan karakterlerin bile bakış açısıyla yazılan yerler mevcut.Tek bir kişinin anlatımı yerine bu tarz bir anlatım gerçekten güzel olmuş.
Kitapta en beğendim cümle Profil uzmanlar ile seri katiller arasındaki benzerliği anlatan cümle oldu.

Tüm profil uzmanlarının FBİ ajanı olduklarından kimsenin şüpheye düşmediği, ne var ki
çocukluklarında ufak bir farklılık olsaydı, fotoğraflarının bugün ülkenin en korkunç katillerininkinin yanına,
duvara raptiyelenmiş görüleceği fısıldanırdı sık sık.
Son olarak bizi bu güzel kitapla buluşturan Doğan Kitap'a teşekkürler...


2 yorum:

  1. Uzun süre önce okuduğum çok beğendiğim bir kitap. Polisiye - Gerilim sevenler mutlaka okumalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet o tür sevenlere hitap ediyor ve eminim çok beğenecekler :)

      Sil