15 Şubat 2013 Cuma

GALAKSİ ŞEYTANLARI-ISAAC ASIMOV

Pinuccia'nın Kitapları blogunun düzenlediği yazar ayları etkinliğinde Şubat ayı yazarı Isaac Asimov oldu. Ben de önceki 2 ayın etkinliğini kaçırdığım için bu aya kesin katılacağım dedim. Yazarın kitabını bulmakta bayağı zorlandığım için neredeyse bu ayıda kaçıracaktım.Ama sonunda bir kitapçıda bulunca hazine bulmuş gibi sevinerek kitabı aldım.Öncelikle Pinuccia'nın Kitapları'nın yazarı anlattığı yazı için buraya. Ayrınca etkinliğe katılmak için ya da kim ne okumuş nasıl yorumlamış öğrenmek için buraya.
Kitap Künyesi
Adı:Galaksi Şeytanları
Yazarı: Isaac Asimov
Yayınevi: Altın Kitaplar
    Sayfa:204

Gelelim benim kitabıma okuduğum kitap 5 ayrı hikayeden oluşuyor. Hikayeler genelde başka gezegenlerin de olduğu varsayılarak yazılmış bilim kurgu hikayeleri. Tek tek ve kısaca özet  geçeyim.




Galaksi Şeytanları
Biyoloji uzmanı Rose Haawkins gezegeninden gelen doktor Harg Tholan'ı evinde misafir etmesiyle başlıyor. Bir nevi polis olan kocası Drake daha Tholan gelmeden olaya karşı çıkarken o gelince mesleği ile ilgili sorular sormaya başlayıp misafire karşı çok ilgili davranıyor. Tholan ise çok ilgisiz bir konu olan kayıp insanları araştırmaya merak salıyor. Rose hem kocasının hem de Tholan'ın amaçlarından şüphelenmeye başlıyor. Ve yaşananlar yıldızlar arası savaşı işaret etmeye başlayınca işler ilginçleşiyor.

Karanlık Bir Dünya
Bu hikaye biraz gizemli bir başlıyor.Bir gazeteci ile bir dekanın konuşması. Astronom olan dekan kıyametin geleceğinden yanılmadıklarından bahsediyor. Gazeteci yayılma ihtimallerine inanarak bu durumda halkın daha az tepkisini toplayabilecekleri bir hikaye yazma karşılığında sözde kıyamet saatlerini birlikte geçirmeyi teklif ediyor. Hikayenin ilerleyen sayfalarında kıyametin ne olduğunu da öğreniyoruz. Acaba kıyamet gerçekleşecek mi yoksa hepsi bir yanılmadan ibaret mi?

C. Borusu
Bu hikaye ise Kloro gezegeni tarafından kaçırılan bir  uzay gemisinin içindeki insanların yaşadıklarını anlatıyor. Biraz gerilimli hikayemizde sürekli didişen tutsak 6 yolcunun hikayesi ve kurtulmak için kimin neler yapabileceğini anlatıyor. Ve en güzeli hikayenin sonunda veriliyor bence.

Yeşil Lekeler
İnsanların uzay gemisinin bir gezegenden havalanışıyla başlıyoruz. Ama havalanırken o gezegende bir canlının da peşlerini takıldığını anlıyor. Hikayeyi okudukça canlının amacı da tüylerini ürpertecek. Bakalım amacına ulaşabilecek mi?

Ayıklama
Kitabın en kısa hikayesi. Ama çok sağlam bir mesaj veriyor belirteyim. Rodman hem iyileştirci hem de zehir olabilen bir madde keşfetmiştir. Açlığın son sınırına gelmiş bir yerde bu madde ne kadar kötü amaçlar uğruna kullanılacak acaba?  

3 tane alıntılama yazarak yazımı bitiriyorum.
"Beta'nın son ışıkları,son yakut rengi alevleri müthiş,evrensel bir korkudan başka hiçbir şeyi olmayan bir insanlığı titrek ışınlarla aydınlatıyordu."
"Bu garip durumda düşünceler ve sözler bilincinden kurtulur ve insanın kafasında düzensizce,sürrealizme yakışacak bir biçimde oraya buraya sıçrarlardı.
"Bütün önlemlere ve istemememe rağmen ölebileceğim düşüncesi beni rahatsız ediyor"


4 yorum:

  1. kitabın tek tek öykülerini güzel açıklamışsınız. bende okumayı isterim. teşekkürler yorumunuz için. sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben teşekkür ederim asıl,eğer edinebilirsem Asimov okumaya devam edeceğim sanırım :)

      Sil
  2. Karanlık Bir Dünya ve Yeşil Lekeler öykülerini merak ettim. Asimov'u beğendiğinize de çoook sevindim. Mart ayında da sizi aramızda görmek isteriz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mart ayı kitabımı Şubat ayından önce hazırlamıştım zaten :) Bir aksilik çıkmazsa Mart ayında da sizlerleyim :)

      Sil