23 Nisan 2013 Salı

HANNIBAL-YARATICILIK-MANTAR

DİZİ UYARLAMASIYLA HANNIBAL
Thomas Harris'in romanından beyaz perdeye uyarlanan seri şimdi de dizi olarak karşımızda.Baştan belirtmek gerek ki kitaplarını okumadığım gibi filmlerin de sadece 2 tanesini seyrettim. O yüzden  kitap şöyle film böyle karşılaştırmaları yapamayacağım.Sadece 3 bölümü yayınlanan dizinin kısa bir incelemesini yapıp 2. bölümde yani yaratıcılığın bence tavan yaptığı bölümde yaşananlara kısaca değineceğim.

Önce Will Graham'ı tanıyoruz kendisini nasılsa katillerinin bakış açısıyla görerek cinayetleri çözüyor. Kısacası katillerle empati kuruyor. Ders verirken FBI ajanının onu kolundan sürükleyip seri cinayetlerin ortasına atmasıyla hayatı da biraz karmaşıklaşıyor.Hugh Dancy bu rolü başarıyla üstlenmiş.

Hannibal Lecter'e gelirsek kendisi sağlam bir psikiyatris.FBI Will Graham ile ilgilenmesi için onu tutuyor.Doğal olarak Hannibal'da az çok cinayetlerin göbeğine düşüyor.Ama her ne kadar gözümüzle birini öldürdüğünü görmesek de onun daha öncesinden bir katil olduğunu biliyoruz. Üstelik kurbanların akciğerini de el aleme yedirmesi ayrı bir durum.Oyunculuğa gelirsek Mads Mikkelsen öyle bir oynuyor ki hayran kalmamak elde değil. Yapımcılar öyle kişiler buluyorlar ki kötü bile olsalar nefret edemiyorsun. Bence Hannibal'da o karakterlerden.
 Bir de Will'i cinayetlerin ortasına atan FBI ajanı  Jack Crawford var ki kendisini Laurence J. Fishburne canlandırıyor. Onun da oyunculuğuna denecek yok.
Dizide 1. ve 3. bölüm bağlantılı olmasına karşın 2. bölümde bambaşka bir seri katili yakalamaya çalışıyorlar. 
Ve bu bölüm benim bunu yazanlar ne yemiş ne içmiş dememe sebep olan bölümdür. Gerçi o bölüm düşünülünce pek de bir şey yiyebildiklerini sanmıyorum ama.
Bundan sonrası hem 2. bölüme dair spoi hem de mantar yememe sebebi olur dikkat!
2. bölümde artık nasıl bir hayal gücüdür bilmem ama katilimiz kurbanlarının vücutları üzerinde mantar yetiştiriyordu.Tabi bunu için kurbanlarını nasılsa komaya sokup öyle gömüyordu. Neyse daha fazla bahsetmeden resimle sonlandıralım.

Ve Hannibal filmlerine de değinmeden olmaz

Kuzuların Sessizliği
Silence of the Lambs
1991

Hannibal
2001

Kızıl Ejder
Red Dragon
2002

Hannibal Doğuyor
Hannibal Rising Young Hannibal
2007

Dip not ilk filminde sadece 16-17 dakika (bir kaynak 24 dakika dese de genel olarak 16 dk geçiyor.)  görüldüğü halde Anthony Hopkins'in En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ını eve götürdüğünü söylemeden geçmeyelim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder