19 Mayıs 2013 Pazar

22/11/63-STEPHEN KING

Kitap Künyesi
Adı:22/11/63
Yazarı:Stephen King
Yayınevi:Altın Kitaplar
Sayfa:815
Bayağı uzun bir aradan sonra King okudum. Gerçi okuyalı biraz oldu ama ben ancak yazabildim.Öncelikle King okumayı çok özlemişim.King'in her daim kendini okutan kalemi kendimi olayların içinde kaybedişim,şahane olay örgüsü...Açıkçası okumadığım King eserlerini okumanın  yanı sıra kitap geçen ve okumadığım kitapları bile okumak istiyorum.King romanında yer vermişse kesin okunmalıdır zihniyeti yaşıyorum.Gerçi bir kaç tanesinin çevirisini bulamayınca heves falan kalmadı ama neyse.


22/11/63 kitabı kitabın adından ve kapağından anlaşılacağı gibi Kennedy suikastı ile alakalı.Hem de nasıl bir alaka.
Önce 2011 yılındayız. Lisbon Lisesi İngilizce öğretmeni Jake Epping'in liseyi dışarıdan bitirenlerin yazdığı kompozisyonları okurken okulun hademesi Harry'in kompozisyonun okuyup göz yaşlarına boğulması bir nevi her şeyin başlangıcı sayılabilir.Jake Harry'in akıl almayacak hikayesine A+ verir. Hatta onun mezuniyetine gidip onu Al Templeton'un lokantasına götürür.Al'ın lokantası ucuz fiyatları yüzünden kötü bir üne sahiptir.(Gerçi sebebini duysalar şaşkınlıktan ölürler ama)
Bir gün Al Jake'yi lokantaya çağırır.Jake lokantaya gider ama gördükleri onu şok eder.Çünkü daha bir gün önce gördüğü adam onlarca kilo vermiş ve yaşlanmıştır.Al Jake'e kanser olduğunu ve fazla ömrü kalmadığını söyler ve ondan bir ricada bulunur. Önce onu Tavşan Deliğini girdirir.Tavşan deliği 1958 yılı Eylül ayına açılan bir geçittir.Jake orada şaşkınlı içinde kısa bir gezinti yapar.Geri geldiğinde Al ona asıl bombayı patlatır.1963 yılında yapılan Kennedy suikastını önleme görevini ona devretmek istiyordur.Al Kennedy'i Lee Oswald'ın düzenlediği suikasttan kurtarırlarsa dünyanın daha güzel bir hale geleceğine inanmaktadır.Vietnam,İkiz Kulelere olmayacaktır ona göre.Jake delikten geçip 1958 yılından 1963 yılına kadar yaşayıp Oswald'ın suikastı tek başına işlediğinden emin olup onu öldürmelidir.

Jake eş Christy'den ayrılmış çocuksuz tek başına yaşayan bir adam olduğu için bu görev için gayet ideal.
Geçmişte istersen 50 yıl yaşa iki dakika geçmiş oluyor.Ama sen yaşlanmış oluyorsun.Yeniden deliğe girip 1958'e dönersen daha önceki yaptığın her şey sıfırlanmış oluyor.Bunlar geçişin belli başlı kurallarından birkaçı.
Jake o an için hademe Harry'in hayatında yaratabileceği farkın bilincinde hem de 1963 yılına kadar beklemesine gerek yok sadece birkaç ay beklese yeter.Harry'i kurtarmak adına deliğe ilk adımı atıyor.Tabi her şey böyle başlıyor.Al'ın yakında ölecek olması ve lokantanın yıkılacağı için deliğin kaybolması ihtimali de bu acelenin nedenlerinden.
Jake geçişten sonra ilk olarak Sarı kart adamla karşılaşır.Al'ın da yaptığı yüzlerce geçişte karşılaştığı gibi.Sarı kart adam olayların az buçuk bilincinde ama alkolik olduğu için bunları kafasında birleştirmekten aciz.Sarı kart adam kitapta en çok merak ettiğim şeyler arasındaydı.
Jake geçmişte George Amberson adını alarak yaşamaya başlar.Ve hedefi Oswald'a odaklanır. Onu ve eşi Marina'nın hayatını yakın takibe alır.Jake geçmişe müdahale edecek ama önceki deneyiminden de bildiği üzere geçmiş değişmek istemez ve Jake'e sürekli zorluk çıkartır.
Ve tabi ki 2000'lerin adamı 60'larda bir aşka yelken açmaz mı?Zaman aralığı düşünülünce yelken bayağı uzun olacak ama evet bir aşk Jake'in kapısını çalar.
Peki inatçı geçmişe rağmen Jake Kennedy'i kurtarabilecek mi?Yeniden geleceğe dönebilecek mi?Aşkı nasıl bir son bulacak?

Açıkçası kitaba bayıldım.Zaman yolculuğu,Kennedy'i kurtarmak,geçmişin yankıları ve Jake'i durdurmaya çalışması,Jake'in 2000'lerde bulamadığı aşkı ve mükemmel dostluk ortamını burada bulması ve tabi bunların hepsinin King'in kaleminden çıkması...
Bu arada  kapağa da değinmeden olmaz. Kitaba bu kadar uygun,bu kadar şahane bir kapak daha olacağını sanmıyorum.

Alıntılara geçersek...

"Geçmişe dönebilen insanlar bile geleceğin ne getireceğini bilemiyor."
"Derry'de gerçek denilen şeyin derin bir gölün karanlık sularının üstündeki incecik buz tabakası olduğunu unutmayın."
"Geçmişin değişime gösterdiği direnç bir eylemin geleceği ne kadar değiştireceği ile doğru orantılı."
"Kaplumbağanın kabuğu neden sertse geçmiş de o sebepten inatçı;çünkü kabuğun altındaki kanlı canlı yaratık kırılgan ve çok savunmasız."
"-Jake?Bana gelecekle ilgili güzel bir şey söyle.
-Bir fiyatına iki tane vereceğim. Soğuk savaş bitti ve bir siyah başkan seçildi."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder