4 Mayıs 2013 Cumartesi

MUHTEŞEM GATSBY-F.SCOTT FITZGERALD

Kitap Künyesi
Adı:Muhteşem Gatsby
Yazarı:F.Scott Fitzgerald
Yayınevi:Bilge Kültür Sanat
Sayfa:158

Adını o kadar sık duymama karşın okuyamadığım kitaplardan biriydi. Ama en sonunda İmkansızın Şarkısı kitabında da o kadar bahsedilince bu kitap okunacak o kadar dedim.
Kitabı Nick Carraway adlı kişinin ağzından okuyoruz.Nick hayatında bambaşka bir yeri olan Gatsby'i anlatmak için başlıyor her şeyi başından anlatmaya. 1. Dünya savaşından sonra West Egg taşınır. Her nasılsa iki malikanenin ortasında kalan küçük bir ev tutar. Evin solundaki malikane  Gatsby'in partisi hiç eksik olmayan malikanesidir.
Nick kuzeni Daisy ile eşi Tom'un yanına ziyarete gider. Orada Jordan Baker ile taşınır. Hatta lüks yaşamlarına karşın evli çiftlerin arasında sorun olduğunu da anlar.Tom Daisy'i aldatmaktadır.Hatta Daisy'i de bundan haberdardır.
Aradan zaman geçer Nick Gatsby ile tanışmamış olsa da bir partisine davet edilir.Ve parti de tekrar Jordan Baker ile tanışır. İkilinin ilişkisi aşka gidecek gibi bir izlenim de almak mümkün. Nick Gatsby ile bu partide tanışma şerefine erişir. Gatsby hakkında onlarca söylentiyi duyar. Katillikten casusluğa kadar onlarca söylenti. Ama Nick bile Gatsby'nin bir gülümsemesiyle dünyanın değiştiğinin farkındadır.
Gatsby Jordan ve Nick ikilisinden eski aşkı Daisy ile kendisini bir araya getirmesini ister.
Bu eski aşk yeniden alevlenecek mi? Daisy evliliğini feda edecek mi? Tom her şeye göz yumacak mı? Yoksa her şey başlamadan bitecek mi?

Kitap gerçekten arka kapakta da dediği gibi orijinalitesine henüz erişilmemiş betimlemelerle süslü bir aşk romanı. Okurken benzetmeler ,betimlemeler insanda hayranlık uyandırıyor.Sonunu merak edeceğiniz bir aşk hikayesi , adeta gözünüzde beliren Gatsby karakteri ve onun geçmişi getirmek için çabalayışı,  orijinal betimlemelerle birleşince ortaya çıkan roman tam okumalık oluyor.
Alıntılara geçersek...
"Akşam bitimine doğru ya durmadan kırılan ümit ışığı ya da o ana karşı duyulan delice bir korkuyla bir evreden bir evreye koşturulur boyuna"
"Bir an güneşin son ışıkları duygun bir içtenlikle ışıl ışıl yüzüne vurdu;sesi büsbütün sarıyordu beni;derken ışıltı soldu,ışıklar eğlentili sokak aralarından akşam karanlığında evlerine dönen çocukların isteksizliğiyle,öyle gözleri arkada kalmış gibi,onu birer birer bırakıp gittiler."
"Her gece civcivli bir sahnenin üstüne uyku, o geniş kollarıyla kapanıncaya kadar hayallerin göğsüne ilmikler atardı.Bu zaman bu, aydüşler imgelemi için bir mahreç,gerçeğin gerçeksizliğine hoşgeldili bir işaret,dünyanın bir peri kızının kanadı üstünde durduğuna delil yerine geçti."
"O ümitledir ki şimdi sefer etmekteyiz biz o akıntıya karşı tekneler,durmadan geriye,geçmişe çarpılıp atılsak da ne gam.."
"Gatsby'nin konağına kerestelik eden yitik ağaçları bir zamanlar bütün insan düşlerinin en sonuncusuna,en yücesine fısıltılarla muhabbet tellallığı etmişti;insanoğlu büyüsü çabuk bozulan,kısa bir an için,bu kıtanın karşısında soluksuz kalmış,tarihte son defa olarak hayranlık gücüne eş bir şeyle yüz yüze gelip,ne anladığı ne de dilediği bir güzelleme tutkusuna kapılmış olmalı."
"-Üzerine fazla varmazdım.Geriye getiremezsin ki geçmişi.
-Geriye getiremez miyim geçmişi? diye inanmazlıkla sordu. Ne diye getiremeyecekmişim?"

4 yorum:

  1. Ne tesadüf ben de aynı yazarın başka bir kitabını yayınladım bugün :) http://www.kontesce.com/2013/05/benjamin-buttonn-tuhaf-hikayesi-f-scott.html
    Tanıtım için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim :):)güzel...

    YanıtlaSil