6 Ağustos 2013 Salı

IN TIME-ZAMANA KARŞI (2011)

Zamanın para olduğu bir gelecek hayal edin. 25 yaşından sonra gelişiminiz duruyor ama sadece 1 yılınız kalıyor. Zamanınızı arttırmak için çalışmak zorundasınız.Çünkü bütün ihtiyaçlarınızı zamanınızda ödemek zorundasınız.Böyle bir dünya da zenginlerin sonsuza kadar yaşadığı fakirlerin ise hayatlarının sadece saniyelere bağlı olduğu acı bir gerçektir.

Will Salas (Justin Timberlake) varoş kesimde yaşayan her an bileğindeki saat bakıp kaç saati kaldığını düşünen ve 25'inden sonra henüz 3 yıl yaşamış biridir.Annesi Rachel(Olivia Wilde) ile hayatlarını sınırlı zamanlarına göre organize etmektedirler.

Barda 100 küsur yıllık saati ile herkesin ilgisini çeken  Henry Hamilton (Matt Bomer)  bölgenin zaman gaspçısı  Fortis (Alex Pettyfer)  tarafından hedef alınır.Will ,Henry'i ölmekten kurtarır.Onunla yalnız kaldıklarında adamın zaten ölmek istediğini anlar. Ve ondan zaman sisteminin işleyişini öğrenir.

Birkaç kişinin ölümsüz olabilmesi için pek çok insan ölmek zorunda
Sistem nüfus fazlalığını önlemek adına fakir bölgelerdeki kişilerin bütün ihtiyaçları bir sürü zam yaparak onları ölüme sürüklüyor.Zengin bölgelerdeki insanlar ise sonsuza kadar yaşam sürebiliyor.
Will bu konuşmanın ardından sabah uyandığında saatine baktığında fazladan 100 yıl görünce Henry'in zamanını ona aktardığını anlar. Henry yetişmek ister ama sayılı zaman yüzünden ne yazık ki Henry'e yetişemez.
Bu durum yüzünden zaman muhafızı Raymond Leon'un  (Cillian Murphy) hedefi haline gelir.Leon Will'in bu zamanını çaldığına emin olması onun peşinden sürüklenmesi için yeterlidir.

Buradan sonrası düşük oranda spoiler.
Will ise gelişen olaylar sonucu sisteme düşman olup zenginlerin zamanlarını silip süpürmek adına New Grenich'e(zenginlerin bölgesi)gidiyor.

Orada tanıştığı Philippe Weis'in (Vincent Kartheiser) kızı Sylvia (Amanda Seyfried) tarafından partiye davet ediliyor.Bu partiyi basan zaman muhafızları Will'i alıkoyarlar ve zamanına da el koyarlar.Will bir şekilde onların eliniden kurtulup Sylvia'yı rehin alarak kaçar ve kovalamaca başlar.


Filmin çok sevdiğim yanları var.İlki en sevdiğim dizilerden en sevdiğim oyuncular az da olsa filmde rol alıyor.
Olivia Wilde House dizisinin 13'ü,Matt Bomer White Collar'ın Neal Caffrey'i,Johnny Galecki ise The Big Bang Theory 'ın Leonard'ı.
İkincisi bazı yerleri klasik olsa da zamanın para olarak düşünülmesi fikri bence ilginç bir yaklaşım.
Üçüncüsü filmde herkes yaşıt olduğu için kim ana kim oğul kim dede kim torun belli olmaması ,hatta bu olayın vurgulanması güzeldi.
Sinir olduğum nokta filmde sürekli vurgulan Will'in babasının ölümü ardında nasıl bir gerçek vardı öğrenemeden filmin bitmiş olması.Filmin sonu da biraz açık uçlu kaldığı için acaba 2. film planı vardı da ona mı saklandı diye düşündüm.(Ama bununla ilgili bir haber bulamadım )
Genel itibariyle IMDb puanı 6.6 ile pek göz doldurmasa da ilginç fikirleri sayesinde  izlenebilir bir film.
Bir nevi günümüz dünyası anlatılsa da tek farkı işin ucunda sonsuza kadar yaşamak olduğu için zenginler daha acımasız.Fakirler ise daha fazla eziliyorlar.

6 yorum:

  1. bu filme bayılmıştım! hem aksiyom hem aşk,izlenilmesi gereken filmlerden bence.kurgusu müthişti.gidip bir daha izleyeyim ben bari :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de beğendim zaten fragmanını izlediğimde gözüme girmişti :)

      Sil
  2. Imdb puanının 6.6 olmasına şaşırdım açıkçası. Genellikle herkesin beğendiği bir filmdir. Ben de izlediğimde beğenmiştim konusu da oldukça güzel ve ilginçti.
    Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet genelde olumlu yorumları çok okumuştum ama bir kaç yerde zamanın para olması fikrini çıkarırsak zengin kız fakir oğla ilişkisi kalır tarzında bir yorum okumuştum ımdb'yi biraz oradan kaybetmiş olabilir ama ben de çok beğendim :)

      Sil
    2. Evet,olabilir hiç o yönden düşünmemiştim gerçekten zaman olayını çıkardığımızda zengin kız fakir oğlan ilişkisine dönüşebilir konu.

      Sil
    3. Ama bence filmdeki bazı fikirler orijinaldi ki benim için bu klasiklik arada kaynadı :)

      Sil