18 Ağustos 2013 Pazar

THE FOLLOWING 1. SEZONUN ARDINDAN

Bu dizinin 1. bölünü  izlediğim zamanı hatırlıyorum da şahane ötesi bir diziyle buluştuğum için sevinçliydim. Bölüm başından bölümün sonuna değin beklenmedik pek çok olayla karşılaşmış,bölüm sonunda ise harbiden bir şok etkisi yaratabilmişlerdi. Ama ilerleyen kesinle azar azar bozmaya başlamıştı. En büyük sorunları çoğu yerde yapılan abartılı hatalar ya da artık en yakınında şüphe etmene yaracak bir şekilde sunulan hainler...
Dizi açılışını 14 kızı öldürmekten tutuklanan seri katil Joe Carroll'un hapisten kaçışıyla yapıyor. Ardından Joe'u hapse atmayı  başaran eski FBI ajanı Ryan Hardy  onu bulmak adına göreve tekrar çağrılıyor. Ama geçen zaman gösteriyor ki Carroll tek başına değildir. Onun için öldürmeye,ölmeye hazır bir grup  seri katil tayfasını da arkasını almıştır.



Bence bu diziyi izleyen (1.sezonun  tamamı olan 15 bölümü kastediyorum izleyip bırakanları değil) 3 kesim var.
1. FBI'nın yapması neredeyse imkansız olan onlarca hatasına rağmen dizinin mükemmeliyetini savunan,dizinin asıl amacının tarikatın yüzünü göstermek olduğu için elbette FBI'a sürekli kazandırmamaları gerektiğini söyleyen kesim.
2. Dizideki hatalara rağmen ,hem hataları bulup eleştiren hem de diziyi ısrarla izleyen kesim.
3. Hata var mı yok mu umursamayan kesim.
Ben 2. gruptanım hem izliyorum hem de çok mantıksız yerlere sinir oluyorum.Misal itirafa gelen arkadaşı aradıklarını iddia eden FBI'nın kızın saç tokasını kontrol etmeyip el alemin ölümüne sebep vermeleri, misal ortada dolanan robot resimleri gören ama o resimdeki insanları görünce çıkaramamaları,misal son bölümlerde hikayedeki göndermeyi (spoi halkın sığınması) FBI ajanlarının anlama hızı neredeyse zeka seviyesi 50 olan birinin anlama hızına eşit olması...
Bu örnekler çoğalır da çoğalır ama diziye katılan ayrı bir hava olduğu gerçeğini değiştirmez.Kim tarikattan acaba diye sorduğumuz soruların beynimiz kemirdiği gerçeğini değiştirmez.  Diziyi gizem,cinayet sevenlerin başladıktan sonra bırakmasının zor olacağı gerçeğini değiştirmez.
Diziyi kısa özetinden sonra anlatma için şöyle bir yol benimsedim.İlk bölümde tanıdığımız karakterleri kısaca tanıtıp,karakterlerin sonlarına ilişkin yorumumu da spoilere saklayacağım. Bu sefer spoiler butonun tıklamanız sezon finaline kadar bütün bölümlere dair spoilere katlanmanız demek olacak.Bazı karakterlerin kısa geçilmesinin amacı spoiler çok şey saklandığındandır.

Ryan Hardy(Kevin Bacon)

Joe ile 9 yıl önceki mücadelesinde aldığı yara yüzünden kalp pili kullanan,mesleğine elveda demiş,aşk hayatı yolunda olmayan alkol bağımlısı bir karakter. 
Evet bu tarz diziler için çok klasik bir karakter ama oynayan Kevin Bacon olunca ortaya harika bir şey çıkıyor,karakterin kilişeliğini unutturacak kadar mükemmel bir aktör.
Ama kalp pilli eski ajanın bir sporcu kadar koşturması Kevin Bacon'un bile kurtaramadığı bir saçmalık. Keza Ryan'ın bu durumu bayağı bir alay konusu oldu. Pilli ajan en kalıp espri oldu.Ryan o kalp piliyle olimpiyatlarda atletizm dalında ülkesine altın madalyayı getirebilecek gibi koşuyor.
Geçmişe döndüğümüzde seninde az psikopat olmadığını fark ettik. Sende bir tarikat kurabilirsin itinayla intikam alınır sloganı üzerinden.Ama Molly tarafından bıçaklanınca sana müstahak oldu dedim.Yani yıllar önceden her tarafa komşu yerleştiren Joe'un seni es geçeceğini nereden düşündün ki?İnsan bir düşünür herkesin hain çıktığı bir devirde sağına soluna bakar ama nerede?
Joe Carroll-James Purefoy
Aslında öğrencilerini bile öldürme ihtimali olması edebiyat öğretmenim olsun diyeceğiniz karakter.
 Edgar Allan Poe hikayeleri üzerine gönderme yapan seri cinayetler işlemiş.Zamanında eleştiri bombardımanına tutulan bir de romanı var.Romanına laf atmayın parçalar sizi. Eşsiz hitabet gücü sayesinde etrafı onlarca insanları toplayabilmiş.
İlk başlarda Ryan romanımızı yazıyorum tavırların beni rahatsız etmese de tarikat evine katılınca davranışların harbi saçmalıktı. Yok aile olacağım yok roman yazacağım benim gözümde hatta tarikatında ki bazılarının gözünde zırvaladın durdun. Ayrıca Ryan'a olan kinin söz konusu olursa onu öldürme işini Molly'e bırakman da başka bir saçmalıktı. Şu an için ölmüş gözüksen de senarist zümresi bizi bir sürpriz yaparsa hiç şaşırmam.


Claire Matthews-Natalie Zea

Joe'nun yakalandıktan sonra ayrıldığı eşi,oğlunun annesi. Joe ile aynı üniversitede profesör olarak çalışmış.Dizi boyuncu bir sürü yerden bir sürü yere sürüklenmesine rağmen akıl almaz bir biçimde saçı,makyajı zerre bozulmayan karakter.
Ayrıca çok gözükara bir karakter. Kadın 14 kadını öldüren kocasını hapse atan FBI ajanı ile aşk yaşam cesaretini göstermiş. Boşa demişler cesaretle aptallık arasında ince bir çizgi var diye.

Ayrıca Joe'yu iki yaralamayı becerip öldüremeyen ,galiba insanı öldürmesi için bıçaklayacağı organın kalp olduğunu bilmeyen karakter. Ne yazık ki 2. sezon için anlaşmayı imzalamış.
Joey Matthews-Kyle Catlett

Joe'nun oğlu. Dizi boyunca o da bol bol sürüklenen karakterlerden.Dizi de en masum karakter. Özellikle annesinden kim iyi kim kötü öğrenme çabaları beni bitirdi.
O kadar zaman seri katillerin içinde yaşayıp bazen de onların öldürmeye meyillendirme çalışmalarına maruz kalmıştır. O yüzden dizinin gidişatından çok Joey'in ileride seri katil olma ihtimali beni korkutmuştu. Annesini de korkuttuğu gibi. En son kurtulmuştu ve biz de derin bir oh çekmiştik.

Sarah Fuller-Maggie Grace

Joe'nun elinden son anda Ryan sayesinde kurtulan kurban. Joe'nun yarım bıraktığı iş.Geçen zamanda hayatında bir şeyleri toparlamaya çalışsa da Joe hayatını yeniden allak bullak eder.
Şimdi diyecekseniz bir bölüm oynayan kız burada ne arar. Açıkçası onun en azından 2-3 bölüm oynacağını düşünen ben daha ilk bölümde Joe tarafından katledilmesinin şokunu yaşadığım burada ona da yer vermek istedim.

Mike Weston-Shawn Ashmore




Dizinin en sevilen karakterlerinden biri.FBI'da Ryan'a destek çıkan ender ajanlardan biri. Ayrıca en şansız karakterlerinden biri duruyor duruyor Joe'nun tarikatındakilere  yakalanıyor.Görmediği eziyet kalmıyor. İşin kötüsü resmi ajan olduğu için Ryan gibi kafasına eseni de yapamıyor.
Ama Roderick'in şerif olduğunu keşfettiğinde daha farklı bir yaklaşım beklerdim onu kaçırmadan ellerine geçirebilecekleri bir yaklaşım.Ama gene de en sağlam karakterlerden biridir


Debra Parker-Annie Parisse


2.  bölümde ekibin başına geçen tarikatlar konusunda uzman FBI ajanı.Tarikat konusundaki uzmanlığı çocukken bir tarikatta da yetişmesinden kaynaklı herhalde. Bölümde Joe'ya tutup da kitap verip ardından gülümseyince kesin tarikattan damgası yiyen yaptığı her bir davranışta bir bit yeniği aranan  karakter.Artık tarikattan olup olmadığını zaman gösterecek.
Tarikattan dediler dediler başını yediler.Üstelik toprak altında ölüme terk edildin o tarikat tarafından. Ama harbiden o mezardayken ilk başta boşu boşuna çırpınıp oksijeni tükettiğin için kızgınım sana.Eğer biraz sakin kalaydın şimdi yaşıyor olurdun. O kadar FBI ajanısın ben mi öğreteceğim bunları

Denise /Emma-Valorie Curry




Joey'in dadısı olur kendisi.Çok antipatik bir karakterdir Allah için.
Emma var ya seni öldürsünler diye ne dualar ettik ama hiç oldu. Bir de yetmezmiş gibi son darbeyi vurup iyilerin yolundan yürümeye başlayan Jacob'u öldürdün.Acayip iticisin,hatta dizideki en sinir olunan karaktersin. Joe bile daha az kötü kalır yanında. Umarım şu ana kadar ölmemenin tek sebebi daha acılı şeyler yaşayacak olmandır. Gerçi hem Jacob hem Joe ölünce bayağı sarsıldın ama bunlar sana az bile



 Jacob Wells-Nico Tortorella
Sarah'ın komşusu olur kendisi.
Ayrıca Sarah'ı Joe'ya teslim eden iki tarikat üyesinden bir olur.Üstelik elini kana bulayamayan ama tarikattandan da kopamayan üyedir. Ah Jacob ne umutlar besledik Emma'yı öldüreceksin diye ama nerede öldüremediğin gibi onun seni öldürmesini izledik. Yapılır mı bu bize. Bayağı bir rotanı düzeltmiş tarikattaki diğer zekaların aksine Joe'nun söylediklerine gözün kapalı inanmamıştın.Sen değil Emma ölmeliydi be Jacob!Dip not karakterin tıp fakültesini bıraktığını duyup şoka giren bir ben miyim? 

Paul Torres-Adan Canto

Sarah diğer komşusu.
Sarah'ı Joe teslim eden diğer üye. Paul bence sen kör yola gittin .Bayağı gelecek vardı sende. Hele de ortak noktada buluştuğumuz bir Emma nefreti vardı başlarda. O Emma senin de başını yedi biraz uğursuz olur da kendisi. Ayrıca ölümün yakınken seni öldürenin Jacob olması onun öldürdüğü ilk kişi olman Jacob tarihçesi açısından büyük önem taşır. 

Genel bir yorumun ardından  dizinin 2. sezon onayını aldığını tekrar hatırlatmak isterim.Bu sezon senaristin FBI ile aralarındaki ciddi husumeti diziye yansıtmamasını umuyorum. FBI'nın zeka seviyesinin en azından ortalamaya çıkarılması en büyük temennim. Ama bunlar yapılmazsa da izlerim muhtemleen ortada bu sezonu nasıl götüreceklerine dair büyük bir merakın yanında bir de Kevin Bacon var. İzlenir yani ama tavsiye ederken dayaklık olunur korkusuyla tavsiyeden korkulur. 

3 yorum:

  1. bende 2.grup insanıyım :)) pilli ajanım benim çok çekti o adam yaaaa sefil insan :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ryan'ı severim ama malum konuda çok tedbirsiz olduğu için kızgınım ona :(

      Sil
    2. adamım çok tedbirsizdi gerçekten yaaa :D adam git aha dedirtiyordu :D

      Sil