27 Aralık 2013 Cuma

TERSİNE DÜNYA -ORHAN KEMAL

Kitap Künyesi
Adı:Tersine Dünya
Yazarı:Orhan Kemal
Yayınevi:Everest Yayınları
Sayfa:122
Satın Almak veya Arka kapak yazısını okumak için tık tık.


.Pinuccia'nın Kitapları'nın düzenlediği yazar aylarında  bu yılı kapatacağımız yazar Orhan Kemal seçildi. Bu vesileyle ben de yıllar önce okuduğum Baba Evi romanının ardından yazarı tekrar okuma fırsatı edindim.



Orhan Kemal bu romanıyla bizi erkek egemenliğinin yerini kadın egemenliğinin aldığı,bütün iş kollarında kadınların çalıştığı ve çalışan erkelere kötü gözle bakıldığı,erkelerin ev işi yaptığı,erkeklerin eşleri tarafından dövüldüğü bir dünyaya götürüyor. Adı üstünde Tersine Dünya.
Bitirim Leyla Tersine Dünya'nın bir ferdi.Kocası Süleyman'a gün yüzü göstermemiş.Mahalle halkına,bekçi kadınlara huzur vermemiş üçkagıtçılığıyla meşhur Leyla.
Kocası Süleyman'ı boşamak ister sürekli ama kocasıdır onu nezaretlere düşmekten kurtaran bekçi kadınlara yalvararak.Leyla para kazanmak için "bul karayı al parayı" oyunu kullanır. Hatta bu oyun vasıtasıyla neredeyse bir kavgaya karışacakken kıl payı kurtulur. Ama Leyla o kavgadan kurtulsa bile başka kavgada soluğu alacak bir karakter. Üstelik bir kocasına 3 çocuğa bakmadan  hapishanelere  düşmek için çabalıyor adeta.Kocasının el kapısında çalışmasını istemese de Leyla'nın davranışları Süleyman ve çocukları çok zor durumda bırakacaktır.

Orhan Kemal'in cinsiyetleri yer değiştirdiği bu kitabı okurken gülmemeniz çok zor.Kadınların yaşadığı sorunların,çektiği çilelerin erkeklerin yaşaması çok mizahi bir dille anlatılmış. Ama bence asıl olay Orhan Kemal bu kitabı yazarken salt bizi güldürmeye odaklanmamış biraz da erkeklere kendini kadınların yerine koyma fırsatı vermiş. Belki bu sayede kadınları ezmeyi alışkanlık haline getiren erkekler empati kurup bu zalimliğe son verir diye düşünmüştür.
Özetle düşünce ne olursa olsun mizahi yönü ağır basan,dili ve akıcılığı ile bir çırpıda okunabilen ve yazarın yaratıcılığına hayran bırakan bir kitap.

Alıntılar...

"Namusunu karısı için taşımıyordu o.Namuslu bir erkek namusunu kendisi için taşırdı."

"Gene kavga mı olacaktı mahallede?Gene bıçaklar çekilip analar birbirini mi vuracaklar?Çocuklar anasız kalacak,ev hizmetlerinden başkasını bilmeyen babalar çocuklarını geçindirmek için el kapılarında iş mi arayacaklardı?"

"Bitirim Leyla'nın kocasının yüreği kötü kötü çarpmaya başlamıştı.Gayet iyi biliyordu kadınların ona elle,dille sarkıntılık edeceklerini.Ama ne olursa olsun aldırmayacak,namusunu muhafazaya çalışacaktı. Namusunu bitirim karısı için taşımıyordu o."

"-Canım kocacığım ben senin üstüne gül koklar mıyım hiç?
-Koklarsın koklarsın.Kadın değil misiniz?Birini al çarp ötekine."




2 yorum:

  1. Nasıl da gözden kaçırmışım blogunuzu. Güzel paylaşımlarınız var :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler bende sizin blogunu çok beğendim :)

      Sil