23 Aralık 2013 Pazartesi

VAKIF-ISAAC ASIMOV

Kitap Künyesi
Adı:Vakıf
Yazarı:Isaac Asimov
Yayınevi:İthaki Yayınları
Sayfa:345
Satın almak için veya arka kapak yazısını okumak için tık tık.

Bilim kurgu denilince akla ilk gelen yazarlardan Asimov'un çok popüler Vakıf dizisine sonunda başlayabildim.2 tür okuma sıralaması mevzu bahis olduğu dizide ben yazarın yazım sırasının baz alarak seriye başladım.
İlk kitap Vakıf ;On iki bin yıl boyunca milyonlarca gezene karşı egemenliğini sürdüren Galaktik İmpartorluk'unun yıkım sürecini önceden öngören psikotarihçi Hari Seldon'un Vakıf'ı nasıl kurduğunu ve Vakıf'ın belirli dönemlerini anlatıyor.



Hari Seldon matematik bilimini insan topluluklarının önceden belirlenmiş sosyal ve ekonomik uyarıcılara verdiği tepkileri açıklayan bilim dalı olan psikotarih bilimin dehalarından biridir. Seldon belli koşullar altında olabileceklerin yüzde ihtimalini hesaplıyor kısaca. Mesela idam edilme olasılığı gibi. Ama yaptığı hesaplamalardan birinde Galaktik İmparatorluğunu yıkılacağını öngörüyor.Üç yüz yıl içerisinde gerçekleşen bu yıkımını ardından otuz bin yıl sürecek bir Karanlık Dönem'ede adım atacaklarını da anlıyor. Bu süreci kısaltmak için İmparatorluk Hükümetine ev sahipliği yapan Trantor'da sayısı yüz bini bulan bilim adamını toplar. Ama İmparatorluk kötü kehanetlerde bulunan Seldon'un amacını öğrenir. Seldon otuz bin yıl sürecek olan  Karanlık Dönem'i Bin yıl gibi süreye indirmek için çalışmaktadır. Bunun için bilim adamlarını toplayıp bilgileri gelecek nesiller muhafaza etmek için ansiklopedi yazdırmaktadır. Ama İmparatorluk o ve bilim adamlarını Terminus adlı ıssız bir sınır gezegenine yollar ve böylelikle amaçları sadece ansiklopedi yazmak olan bir grup insan bu gezene yerleşerek Vakıf'ı kurar.
Kitap belirli dönemlerde Vakıf'ın yaşadıklarını anlatıyor. Sık sık yıl atlaması yaşadığımız bölümlerde ana karakterlerde sürekli değişiyor. Seldon'un öngörülerinin gerçekleştiğini ama farklı amaçları da olduğunu öğreniyoruz.
Ve Vakıf'ın her türlü yıkıma karşı ayakta durma mücadelesini okuyoruz.
Benim yorumuma gelirsek,kitabı okurken Asimov'un hayal gücüne hayran kaldım.Ayrıca kitapta ürettiği problem ve bulduğu çözümler eşsiz bir zekanın ürünleri olduğunu her halinden belli ediyor.Zekanın ve hayal gücünün buluştuğu, bilim kurgunun temel direklerinden biri sayılan yazar Asimov'un kaleminden çıkmış bu eseri kaçırmayın derim.

"Şu an galaksinin tüm yıldızları arasında yaşamakta olan katrilyonlarca insandan hiçbiri önümüzdeki yüzyılı göremeyecek.Neden kendimizi üç yüzyıl sonrasının olaylarıyla meşgul edelim ki?"
"Ben bundan 5 yıl sonra bile hayatta olmayacağım "dedi Seldon,"yine de beni fazlasıyla meşgul ediyor.İsterseniz idealistlik deyin.İnsanlık diye adlandırdığımız o gizemli genellemeye özdeş tuttuğumu söyleyebilirsiniz."


4 yorum:

  1. Bu seriyi çok merak ediyorum. İstanbul'a gitme fırsatım olursa bütün seriyi alacağım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilim kurgu sevenlerin kaçırmaması gereken bir seri. Ama serinin bazı kitapların baskıları tükenmiş sanırım sen de sahaf gezmek için İstanbul'a gidersem demişsin, umarım serinin tamamına erişebilirsin :)

      Sil
    2. Umarım bulabilirim :)

      Sil
    3. Umarım :) Kütüphanelerde de olabilir. Şahsen ben seriyi komple kütüphaneden alıp okudum.

      Sil