17 Şubat 2014 Pazartesi

LOCK STOCK AND TWO SMOKING BARRELS-ATEŞTEN KALBE AKILDAN DUMANA(1998)

4 samimi arkadaş... 
Tom(Jason Flemyng), Soap -Sabun(Dexter Fletcher), Eddy(Nick Moran),Bacon(Jason Statham)
Eddy'in kumar masasında ki eşsiz yeteneği sayesinde para kazanmaya karar verirler.
Balta Harry olarak namı yürümüş zalim şahsiyetin kontrol ettiği kumar masasına oturmaya karar veren Eddy giriş için gerekli 100.000 doları arkadaşları vasıtasıyla tamamlıyor.
Her biri 25.000 dolar hazırlayan arkadaş grubu bu paranın çok daha fazlasını kazanacığından emin ama bilmedikleri şey Balta Harry'nin(P.H. Moriarty) Eddy'nin babasının barında gözü olduğu ve Eddy'i borçlandırmak için hile dahil her türlü yola başvuracağı.


Ve Eddy tam tamına 500.000 dolar borçlanır. Üstelik ödeme süresi sadece 1 haftadır.Yoksa teker teker parmaklarından olacaklardır. 4 kafadar ne yapacağı şaşırır.  Eddy herkesi kurtarmak için arkadaşlarını hırsızlık yapmaya ikna eder. Ama bu iş göründüğü kadar kolay olmayacaktır.


Film ayrıca Balta Harry'in takımı Vaftiz Barry( Lenny McLean) ve Büyük Chris'e( Vinnie Jones)değinir.Ayrıca Balta Harry'in değeri 250.000 doları bulan antika tüfekleri açık arttırmaya falan katılmak için çaldırmaya çalışmasını anlatır.

Üstelik ilk başta filmde ne gezdiklerini anlayamayacağımız bir grup var ki onlarda uyuşturucu yaparak para kazanan keş grubu.


Ve film öyle bir boyuttaki bütün karakterler birbirine bağlanıveriyor.

Guy Ritchie'nin hem senaristliğini hem de yönetmenliğini üstlendiği film IMDb tarafından 8.2 puanı alan IMDb 250 listesindeki filmlerden biri.

Ben  ise filme öldüm bittim.Tek kelimeyle zeka ürünü bir kurgu var. İzlediğiniz de %150 dikkatinizi vermeniz lazım. Öyle bir sağa sola bakıp filmi anlamayı beklemeyin. İpin ucunu kaçırıverir.Filmden bir tat almazsınız.
Filmin başları bir anda bir sürü karakter,ayrı hikayeler yüzünde azıcık karmaşık gelebilir. Sakın kapatmayın. Film bittiğinde yerli yerine oturmayan tek bir taş kalmayacak.


Bu karakterler burada ne arıyor?Bunlar kim ki? gibi sorularla kafanızı yormayın. Bekleyin sabredin 115 dakika sonunda vay be her şey çözüldü moduna geçeceksiniz. Keza o kadar karakter var ama hepsi birbirinden renkli sizi sıkması  kolay kolay  muhtemel olmayan karakterler.,
Bu kadar karakter ve bu kadar aksiyonlu olay sağ olsun tempo zerre düşmüyor. Hep bir adrenalin.
Hele filmin son 3 dakikası var ki bana ufak çaplı bir kalp krizi yaşatmaya yetti. Ve üstüne üstlük Guy Ritchie beynimizi kemirecek bir kurt her daim kalsın diye sonunu muallakta bırakmış.(Filmin sonu için değil bu konuşma ufak bir olay için.)
Bir de sağda solda erkek filmi diye geçiyor filmimiz ne yazık ki bu saptamaya katılmıyorum.Bir bayanım ve izlediğim de bayıldığım bir film oldu.
Kısaca muazzam olay örgüsü,şahane diyalogları,hızlı temposu,dört dörtlük oyunculukları ile akıllar kazınan mükemmel bir filmdi.

Bu arada çay ile ilgili çok beğendiğim bir diyaloğu da eklemek istedim.

2 yorum:

  1. Ben de bir kadın olarak bu filme bayılmıştım. Senaryo, oyunculuklar, yönetmenlik ve kurgu zaten çok iyi ama ben filmin müziklerine de bayılmıştım. Müziklerin sahnelerle uyumu da çok iyiydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir filmdi,özellikle son anları süperdi :)

      Sil