30 Mayıs 2014 Cuma

BUZ PRENSES-CAMILLA LACKBERG

Kitap Künyesi
Adı:Buz Prenses 
Yazarı:Camilla Lackberg
Yayınevi:Doğan Kitap
Sayfa:399

Biyografi yazarı Erica Falck anne babasının ani ölümden sonra çocukluğunun geçirdiği eve ailesinin geride bıraktıklarını toparlamak için gelir. Fjallbacka kasabasına gelip sessiz sakin ayrıca hiç yalnız kalmayacağı ortama alışması kısacık bir zaman alır. Ama 25 yıl önceki çocukluk arkadaşı Alex Carlgren'ın cesedini küvette bilekeleri kesilmiş halde bulmasıyla yerle bir olur. 


Uzun zaman önce aralarından su sızmasa da Alex'in aniden kabuğuna çekildiği ve ardından ailesiyle birlikte taşındığı anılar Erica'nın aklından geçmeye başlar. Alex'in ebeveynleri Birgit ve Karl-Erik Erica'dan kızlarının anısına bir yazı yazmasını isterler. Erica  bu ricayı kabul eder ve Alex'in eşi Henrik Wijkner ile konuşmaya başlar. Ardından diğer yakınlarıyla. Erica'nın bu konuşmalardan çıkardığı en önemli sonuç Alex'in geçmişinde yaşadığı bir olaydan etrafına kalın bir duvar ördüğü ve öldüğünde evlilik dışı bir ilişkiden 3 aylık hamile olduğuydu.
Erica biyografi için çalışmalara başladığında poliste soruşturmada ilerleme kaydeder. Alex sanıldığının aksine intihar etmemiştir. O öldürülmüştür. Erica olayların içine dalar ve çocukluğundan beri ona abayı yakmış olan yakın zamanda eşi Karin'den boşanmış dedektif Patrik Hedström ile yolları kesişir.
Erica biyografi için bulduklarını azar azar da olsa Patrik'e anlatmaya başlar. Patrik ise dava ile ilgili gelişmelerden onu haberdar eder. Hal böyle iken ikilinin arasında kaçınılması imkansız aşk başlar.
Erica'nın aklını  kurcalayan tek şey kız kardeşi Anne'nin otoriter kocası Lucasîn isteği üzerine aile evlerini satmak istemesidir. Erica evden asla vazgeçmek istemezken üstüne Patrik ile yaşadığı ilişki de eklenince bu satış durumu onun kafasını karıştır. Çünkü çok değer verdiği bu ev satılırsa Erica o kasabada kalamayacağına emindir. Bu durum da Patrik ile ilişkisini sallantı da bırakacaktır.
Erica bu sorunların yanında eski arkadaşının katilini bulmak için geçmişteki sırları incelemeye başlar. Patrik ile birlikte birbiriyle alakasız görünen olayları deşmeye başlayınca ulaştıkları sonuçlar onları hem şaşırtacak hem üzecektir. Alex'in bebeğinin babası kimdir?Alex'i etrafına duvar örmeye zorlayan o büyük sır nedir? Ve Alex'i  buz gibi bir ölüme mahkum eden kimdir?

Kitap hakkındaki yorumuma gelirsek özellikle gerilim türü katil kim? sorusuna cevap arayan romanları seven biri olarak bu kitaba da bayıldım.Öncelikle cinayetin geçmişteki sırlar yüzünde mi yoksa şimdilerde yaşanan bir olay yüzünden mi işlendiğine dair sağlam bir denge kurmuş yazar. Bir oraya bir buraya sürükledi durdu bizi. Haliyle bayağı bir merakla okudum romanı.
Betimlemeler konusunda yazarın bayağı başarılı olduğunu belirtmeden geçmeyelim; özellikle Alex'in küvetteki hali ve yer yer kasabanın manzarasını betimleyişini çok güzel buldum.
Özetle yazarın ikinci romanı Vaiz'e parlak bir yeşil ışık yaktıran sağlam duruşlu ,merak uyandıran bir roman oldu.
Alıntılara geçersek...

"Tarif edilemez derecede yalnızdı.Onsuz dünya boş ve soğuktu.bu soğuğu dindirebilmek için yapabileceği hiçbir şey yoktu.Acı onunla paylaşabildiğinde daha dayanılır hale geliyordu.O gittikten sonra ikisinin de acısını çekmek zorunda kalıyormuş gibi hissediyordu,buna dayanması güçtü.Günler dakikaları,saniyeleri sayarak geçiyordu.Etrafındaki gerçeklik yok olmuştu;elindeki tek şey onun öldüğünün bilinciydi."

"Onun ilgisini çeken şey insanlardı,ilişkileri ve psikolojik motivasyonlarıydı;bir çok cinayet romanının kanlı cinayetler ve tüyler ürpertici olaylar uğruna bunları feda etmek zorunda kaldığını düşünüyordu.Kullandıkları bütün klişelerden nefret ediyordu;özgün bir şeyler yazmak istiyordu.Bir insanın neden en kötü günahı işlediğini -başka bir insanın canını aldığını-anlatmaya teşebbüs eden bir şey."

"Onunlayken zamanın hiçbir anlamı olmuyordu.Yıllar günler veya haftalar akıp gidiyordu;oluşturdukları biçimsiz varlığın içinde tek anlam ifade eden şeyse eline değen eliydi.İhanet o yüzden bu kadar ıstırap vermişti.O zamanı yine anlamlı kılmıştı.Bu yüzden bir daha damarlarından sıcak kan akmayacaktı."




4 yorum:

  1. Ben bu yazara hayranım.Neden Doğan kitap diğer kitaplarının çevirisini çok geç yapıyor anlamış değilim.Mükemmel bir yazar,mükemmel bir kurgu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sevdim. Sırada 2. kitap var :) 3. kitapsa yeni çıktı sanırım :)

      Sil
    2. ben ce yorumlama da mütiş olmuş elinize sağlık. Kitaba merak uyandıran ve okumaya teşfik eden bir post.

      Sil