1 Mayıs 2014 Perşembe

VAKIF KURULURKEN-ISAAC ASIMOV

Kitap Künyesi
Adı:Vakıf Kurlurken
Yazarı:Isaac Asimov
Yayınevi:İthaki Yayınları
Sayfa:651
Serinin diğer kitaplarının incelemesi için tık tık.
Hari Seldon çökmekte olan Galaksi İmparatorluğu'nun çöküşünün ardından insanlığın yeniden birlik olmasının 30.000 yıl süreceğini öngören bir tahminde bulundu.Bu süreci 1000 yıla indirmek için gezegenin iki zıt ucuna iki vakıf kurulmasını sağladı. Bütün bu planlamalar psikotairh olarak adlandırılan bir bilim sayesinde yapıldı.
Vakıf dizisinin ilk 4 kitabı Vakıf'ın 500 yılını anlatmıştı. 5. kitap ise insanlık ve Vakıf'ın geleceğini etkileyen bir kararın doğruluğundan emin olmak için yapılan yolculuğun anlatıldığı kitaptı.
Bu kitapla geçmişe gidiyoruz ve Hari Seldon'un 500 yıl boyunca insana dayanak oluşturan planın yapılmasını sağlayan psikotarih biliminin nasıl geliştiğini öğreniyoruz.
Seldon Helicon'lu bir matematikçi.
Psikotarih insanları inceleyerek onların geleceği hakkında tahminlerde bulunma olanağı sağlayan bir bilim.
Seldon o zamanlar bu fikri ortaya atan kişi olsa da psikotarahin hayata geçirebileceğine inanmıyor.
Ama bu konuyla ilgili makalesini Onuncu Yıl Kongresinde sunuyor. Tabi ki makale saptırılıyor ve Seldon'un geleceği tahmin eden bir falcı gibi görünmesine yol açıyor. Bu dedikodu İmparator Cleon I'in kulağına gidiyor. Seldon'un tahmin gücünü saltanatını sağlama almak için kullanmak istiyor. Seldon ise psikotarihin uygulanamayacağını ve kendisinin de yalan söylemeyeceğini belirtiyor.Devreye kötülüğü ün yapmış Kurmay Başkanı Demerzel giriyor.Demerzel Seldon'u kendine uygun sebeplerden ötüre vakit kaybetmeden Trantor'dan Helicon'a göndermek istiyor. Ama araya gazeteci Chetter Hummin'in girmesiyle Seldon kendini Streling Üniversitesi'nde psikotarihi geliştirmeye çalışırken buluyor. (Hummin onu Galaksi İmparatorluğu'nun çökeceğine,insanlığı psikotarihin kurtaracağına, bu yüzden bu bilime bir şans vermesi gerektiğine inandırır.) Hummin Seldon'u üniversitede çalışan Dors Venabili adlı bir tarihçiye emanet eder.
Seldon her ne kadar 25 milyon gezegenin tarihini baz alarak psikotarih kuramını geliştiremeyeceğini düşünse de başta İmparatorluk sonrasında Wye Valiliği olmak üzere liderler Seldon'un peşine düşer.
Seldon ise bazen aşırı merakı bazen de tedbirsizliği yüzünden Dors ile sıkça yer değiştirmek durumunda kalır.
Mycogen bölgesinden  Dahl bölgesine kadar yapılan yolculukların Seldon'un psikotarihi uygulanabilir kılmasına ne kadar yaklaştığını okuyacağımız sürekleyici bir macera.
Kimi zaman yaşadığımız onca şeyden sonra her şeyin başladığı yerde olmak isteriz ya işte bu roman tamamıyla o amaca hizmet ediyor. 500 yıl boyunca milyarlarca insanın inandığı,güvendiği bir planın temellerinin atılışına bu kitapla şahit oluyoruz. Planın mimarı Sledon'u yakından tanıyor.Arz efsanelerine bir kez daha kulak asıyor ve robotları bir kez daha doluyoruz dilimize.
Asimov'un bizi Vakıf'ın kuruluşundan önceye götürdüğü psikotarihin gelişimini anlattığı akıcı bir dille yazılmış heyecanlı bir macerayla kafamızdaki geçmişle ilişkili soru işaretlerini birer birer söndürdüğü,Seldon'un hayatına dair bolca bilgi edineceğimiz Vakıf Kurulurken tavsiye edilir.

"-Biz psikoyuz" dedi Dors.
"Biz de tarih" dedi Pilot.

"İyi bir geleceği yaratmak kötü bir geleceği etmekten evladır."

"-Her neyse döneğin insanların duygularını bir şekilde değiştirebildiğini... onları etkileyebildiğini söylüyor gibiydiler.
-Bunu bütün politikacılar yapabilir,dedi Hummin omzunu silkerek.Buna karizma denir... işe yaradığı zamanlarda elbet."

"-Dışarıdaki bu kabadayıları yaratan buradaki bu saygıdeğer insanlar aslında.
-Bu saygıdeğer insanları da diğer saygıdeğer insanalar yaratıyor,dedi Seldon. İnsanlar düşman gruplara ayrılmadan duramıyorlar."

2 yorum:

  1. asimov 'un vakıf serisini ben ve bir arkdaşım da okumayı düşünüyoruz ama sırasına karar veremedik...yazılış sırası mı olsun yoksa olay sırası mı?siz hangisine göre okuyorsunuz, okurken bu sıralama sıkıntı çıkarıyor mu yorumlarsanız sevinirim :) iyi okumalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yazım sırasını göre okudum ve hiçbir sıkıntı çekmedim. Ki ben seriyi bitirdim sadece son kitabın yorumunu yayınlmadım. Size tavsiye edeceğim sıra yazım sırası zaten olay sırasına göre okuduğunuzda Vakıf Kuruluken'in ardından okuyucağınız bazı kitapta olayları sebepleri tahmin edebilir ve serinin tadını kaçırabilirsiniz. Zaten Asimov ilk 3 kitabın ardından uzunca yıllar seriye el atmamış bu açıdan düşünüldüğünde bile seri yazım sırasına göre okunmalı :)

      Sil