9 Haziran 2014 Pazartesi

VAKIF İLERİ-ISAAC ASIMOV

Kitap Künyesi
Adı:Vakıf İleri
Yazarı:Isaac Asimov
Yayınevi:İthaki Yayınları
Sayfa:562

Vakıf Dizisinin yazım sırasına göre son kitaba.(Seriyi bitirmenin mutluluğunu yaşayan ben.)Dizinin diğer kitaplarının incelemesi tık tık.
Serinin diğer kitaplarına özellikle Vakıf Kurulurken kitabını dair spoiler içermektedir.
Hari Seldon insanların geleceğini öngören bir bilim icat etmişti. Psikotarih...
İnsanlığı kurtarmak için çabalayan bir robot Hari'nin uygulamaya dökemeyeceğini inandığı bilimi hayata geçirebilmek için Hari'ye fırsat sunmuştu. Hari insanların tek bir gezegenden geldiği efsanesine inanmış ve Arz adlı bu gezegeni bulursa 25 milyon gezegen yerine sadece onu inceleyerek psikotarihi uygulamaya geçirebileceğini düşünmüştü. Ama sonra anladı ki bu kadar eskiye gitmesine gerek yoktu. Şu an Galaktik İmparatorluğu'nun kalbi olan Trantor bu inceleme için en uygun gezegendi.
Bu kitapta Vakıf Kurulurken'in tam 8 yıl sonrasıyla başlıyoruz. Hari 40 yaşında matematik bölümünün başına geçmiş Dors ile evlenmiş ve Raych'ı evlat edinmiştir.İmparatorluğun başbakanı Eto Demerzel Seldon'un psikotarihi geliştirmesi için  himayesine almıştır. Seldon ise Yugo Amaril ile birlikte herkesten gizli psikotarihi geliştirmeye çalışıyordur.
Ama imparatorlukta Seldon'u hatta psikotarih çalışmalarını engelleyecek huzursuzluklar baş göstermektedir.Joranum harekatını önleme işi bir anda Seldon'un üstene kalmıştır.
10 yıllık bir zaman atlaması yaşıyoruz. Eto Demerzel Seldon'un hayatından tamamıyla çıkmıştır. Ama İmparator 1. Cleon psikotarih yüzünden Seldon'u başbakan yapmıştır. Bu sayede Seldon başbakanlıktan kalan vaktinde psikotarih çalışmalarına dönmektedir.Ama Joranum harekatının yeniden güçlenip her çabayı yok etmesine ramak kalmıştır.
Tekrar zaman atlaması 60. yaşını kutlamak adına şatafatlı bir parti verilen Seldon ve Seldon'un küçük torunu Wanda'nın dedesinin ölümüyle ilgili bir rüya görmesiyle Dors'un olaylara el atmasını anlatıyor. Bu bölümün sonu biraz yürek burkuyor belirteyim.
70 yaşına giren Seldon ve çökmeye başlayan ,adım adım yok olan Trantor. İnsanlar uğursuzluk alameti olarak Seldon'u gördükleri için sık sık ona sataşma derdinde. Seldon ise yaşlılığının ve kaybettiklerinin acısını çekiyor.Ama geçmişte yaşanan küçük bir olay Seldon'un İkinci Vakıf'ı kurma ve insanlığı kurtarma umudu.
Ve ilk Vakıf kitabında bildiğimiz üzere Seldon'un ölümüyle Vakıf Dizisi kurucusuyla olan hesabını kapatıyor...

Benim yorumuma geçersek ki geçebilir miyim bilmiyorum. Çünkü son kitapla birlikte ne desem yetersiz kalır hissindeyim. İlk kitaptan beri adını duyduğumuz milyonlarca insanın inançla bağlandığı Seldon'u tanımaya Vakıf Kurulurken ile başladık tamam ama bu kitapla ona  Vakıf'ı kurana kadar ve ölümüne kadar eşlik ettik.
Bütün kayıplarında ki az buz kayıp değildi belirteyim Seldon ile birlikteydik. Hani o ilk kitaplarda sanki dokunulmaz bir adam gibi düşündüğüm Seldon'un psikotarihi kurmak için yaşadığı şeyleri okurken ve sevdiklerini kaybederken ben de onun kadar üzüldüm.Görkemiyle bizleri etkileyen Trantor'un yıkılışına adım adım  yaklaşmak ise bambaşkaydı.Öyle bir şey ki öleceğini bildiğin karakteri,yıkılacağını bildiğin gezegeni o kitapları okuduğunda kaale bile almazken bu  kitabı okurken bolca  üzülmeni sağlayacak bir kalemdir Asimov'un kalemi.Tabi bu sadece duygularım bir kısmı bilim kurgu,zeka,yaratıcılık harmanladığı bu kitap beni Asimov'a hayran bıraktı.Ve hepsinden ötesi bilim kurgu sevmeyenlere bilim kurgu sevdirebilecek bir yazar ,kült haline gelmiş serisi bana yazacak fazla bir şey bırakmadı.


Alıntılara geçersek...

"Denildi ki Hari Seldon tıpkı yaşadığı biçimde öldü,çünkü o ölürken yarattığı gelecek çevresinde beliriyordu."

"İnsanlar kendi görüşlerine aykırı bile olsa,başarısızlığın getirdiği utançtan kaçınmak için,kazanan tarafa katılmaya bariz biçimde eğilim gösteriyorlardı."

"-Yanlışlıklar yapmış sıradan bir adamdan kahraman yaratmakta ısrar etme. Sırf hitabetiyle,kelimelerin kudreti ile İmparatorluğu yerinden oynatabileceğini düşünürdü...
-Tarih kelimelerin dağları yerinden oynattığını aktarıyor."

"-Peki neyin nesiymiş?
-Karmaşık bir matematik sistemi.
Tennar kafasını iki yana salladı."Beni böyle işlere bulaştırma lütfen.Ordu tümenlerini sayabilirim.Gereksinim duyduğum matematiğin tümü bu."

"Kötülük kaplıyor ülkeyi
Av olmuş çoğalan kötülüğü
Servetin biriktiği yerde
Ve insanların çürüdüğü"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder