13 Temmuz 2014 Pazar

HAMLET-WILLIAM SHAKESPEARE

Kitap Künyesi
Adı:Hamlet
Yazarı:William Shakespeare
Çevirmen:Tolga Sağlam
Yayınevi:Timaş Yayınları
Sayfa:172
Pinuccia'nın Kitapları blogunun ev sahipliğini yaptığı yazar aylarında Temmuz  ayı konuğu William Shakespeare oldu. Özellikle yaz okuma şenliği kapsamında 3-4 kategori için ideal aday olan Shakespeare  Pinuccia'nın bir taşla iki kuş vuralım mantığı sayesinde yazar ayı konuğumuz oldu. Çok da iyi oldu.Uzatmadan bu ay kimler ne okumuş/okuyacakmış onun için buraya.


Hamlet Shakespeare'in trajediyi işleyen tiyatro eseri.Kısaca konusu.
Hamlet eski Danimarka Kralı'nın oğlu yeni Danimarka Kralı'nın yeğeni. Babasının ölümü ardından amcası yeni kral oluyor.Ve annesi(Gertrude) ise amcasıyla(Claudius)evlenip kraliçeliğini sürdürüyor.
Kral ve kraliçenin şuan ki en önemli sorunu Norveç Prensi Fortinbras'ın geçmişte yaşanan bazı olaylar sebebiyle Danimarka topraklarını yürümesi. Hamlet'in sorunu ise annesinin amcasıyla evlenmesi...
Bir gece saray dışındaki nöbetçilerin ölen kral Hamlet'in hayaletini görmesiyle işler değişiyor.Bu hayalet mevzusuna inanmayan aynı zamandan Hamlet'in yakın çevresinden olan Horatio bir gece diğer nöbetçilerle bekliyor. Ve o da hayaleti görüyor. Durumu derhal Hamlet'e duyuruyor ve Hamlet o gece onlarla hayaletin gelmesini bekliyor. Tabi ki hayalet geliyor. Üstelik Hamlet ile yalnız konuşup,kendisinin cinayete kurban gittiğini söylüyor. Katilin kim olduğunu söyleyip Hamlet'ten intikamını almasını istiyor.
Hamlet intikam almak için yanıp tutuşuyor ama öncelikle katilden emin olmalı. Bunun için deli rolüne bürünüyor. Saray halkı bu durumun nedenin araştırıyor. Baş mabeyinci Polonius Hamlet'in,kızı Ophelia'a  olan aşkından bu hallere düştüğüne emin hatta ispatlamak için bir sürü plan yapıyor.Kral ise bu durumdan oldukça huzursuz,Hamlet'in iki arkadaşını Hamlet'in yanına göndererek bu deliliğin sebebini araştırıyor.
Özetle saray halkı Hamlet'in numarasını anlamadan Hamlet babasının intikamını alıp aşkı Ophelia'ya kavuşabilecek mi?

Hamlet okuduğum ilk Shakespeare ve bana neden bu kadar geç tanıştım ki yazarla nidaları attıran bir eser. Nasıl anlatsam bilemem ki en iyisi şurada gireyim Doctor Who izleyenler bilir Shakespeare'i konu alan bir bölümü vardı. Doktor Shakespeare'e psişik kağıt gösteriyordu ve Shakespeare onun boş olduğunu söylüyordu. Bunun ardından Doctor onun çok zeki biri olduğunu söylüyordu. An itibariyle %100 katılıyorum bu duruma.
Shakespeare öyle tespitlerde bulunmuş öyle cümleler kurmuş ki sadece dönemini yansıtmakla kalmamış bence bugünümüzü bile yansıtmış. Yani kurduğu cümlelere bakarsak şuan bile bu cümlelerin kurulabileceğini görürüz. Bence bu eserin evrensellik yönünün ne kadar sağlam olduğunun kanıtıdır.
 Ayırca Hamlet'in ölümü niteleyişi ,mezarlıktaki konuşması kaç eserde böyle gerçekçi bir dille anlatılmış?Ya da Hamlet'in alamadığı intikamını içini yeyip bitirişini  hangi kalem bize böyle derinden hissettirebilmiştir? Öyle ki Hamlet'in konuşmaları annesinin bile vicdan azabı çekmesini neden olmuştur. Ve bir babanın oğluna verdiği yarım sayfalık öğüdün  şimdi bile hayat felsefesi haline getirebileceğimiz kadar kalıcı olması Shakespeare'nin kaleminden çıkmasından değilde başka neden olabilir?
Sonuç olarak toplumsal,siyasi konularda her çağa hitap edebilecek kadar muazzam yazılmış bir tiyatro eseri. Bu eserle birlikte Shakespeare'nın hayatımdan çıkmayacağı resmileşmiş oluyor.

Gelelim alıntılara...

"Düşündüklerini söyleme,uygunsuz düşünceyi de eyleme geçirme.Teklifsiz ol;fakat bayağı değil.Tecrübe ile edindiğin dostları ruhuna çelik halka ile bağla;fakat her yeni gördüğün arkadaşa ikram edeceğim diye saygınlığını yitirme.Kavgaya girmekten sakın;fakat içinde bulunduğun kavgada karşı taraf senden sakınsın.Herkesin söylediğine kulak ver;fakat kendin az söyle.Herkesin fikrini dinle;fakat hükmü kendin ver. Paranın yeteceği şekilde esvabın kıymetli olsun;fakat herkesten başka değil.Ağır,ama gösterişsiz,çünkü kıyafet insanın mihengidir. Fransa'da yüksek sınıflar en çok bu hususta cömertlik gösterir. Ne borç ver,ne borç al;çünkü borç vermek genellikle insanı hem paradan hem dosttan eder. Ödünç para ise hesabın ucunu kaçırtır. Ve her şeyden çok şuna dikkat et:Nefsine karşı doğru ol. Bunun neticesi,günden sonra gecenin gelmesi kadar kat'idir.O zaman hiç kimseye ihanet etmezsin.

"İki kudretli düşman dövüşürken,küçük adamların,kılıçların arasına girmesi tehlikelidir."

"Aşkın büyük olduğu yerde en küçük endişeler birer korku gibidir.Büyük aşk yalnız,yalnız küçük korkuların büyük göründükleri yerde vardır."

"Öyle günahlarım var ki,ne fikirlerim onları ifadeye,ne hayal gücüm onlara şekil vermeye kadir,ne de zamanım onları eyleme geçirmeye müsaittir. Bizim gibi yerle gök  arasında sürünen herifler ne yapabilir?"

"Yerin bütün toprağı üstüne örtülse bile cinayet kendini belli eder."

"Tabiatın bastığı bir kusur damgası ya da talihin bahşettiği bir özellik yüzünden,gereğinden fazla nazik görünme ihtiyacı duyar bu adamlar."

"Hamlet:Bir adam Kral yemiş bir kurtla balık tutabilir ve o kurdu yutmuş olan bir balığı da yiyebilir.
Kral:Bununla ne demek istiyorsun?
Hamlet:Hiç...Sadece bir Kral'ın bir dilencinin kursağındaki seyahatini anlatmak istedim."

"Bir hükümdar tek başına ölmez;bir girdap gibi yanındakileri de beraberinde sürükler.O adeta dağ tepesinde dönen muazzam bir  çark gibidir;dişlerine on binlerce küçük şey takılır.Onun büyük bir velveleyle düşmesi,ona takılan bütün küçük şeylerin de beraberinde düşmesi anlamına gelir. Kral'ın bir tek ahını bütün milletin iniltisi takip eder."

"Aziz anne!Ne bu simsiyah manto,ne bu adet olan karalar,ne ahlar vahlar,ne gözden boşanan yaşlar,ne suratsızlık,ne çatıklık,ne de bütün bunlarla giden acının herhangi zahiri şekli,tarzı ve gösterişi içimdekini ifade edebilir.Bunlara gerçekten "görünüyor" denebilir;çünkü her insanın taklit edebileceği hareketlerden ibarettir;halbuki benim içimdeki şey,bütün gösterişin üstündedir.Bunlar ise sadece matemin gösteriş ve kıyafetidir"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder