25 Temmuz 2014 Cuma

THE FOLLOWING 2. SEZON FİNALİ

The Following ile ilişki durumumuz oldukça karmaşık bir taraftan onlarca izlemediğim dizi dururken,bir tarafta onlarca başlayıp devamını getirmek istediğim halde getiremediğim onlarca dizi ve diğer tarafta çoğu zaman saçmaladığını düşündüğüm The Following. İzlediğim çoğu dizi arasında yayınlanan tüm bölümlerini izlediğim nadir diziler arasındadır.(Karar verdim zaten geri kalan zamanımı bu dizileri izleyerek geçireceğim.) Hayır bazen kendime bile anlam veremiyor zırt pırt mantık hatası yapan bir diziyi neden ısrarla izliyorum diye.
Sanki zorla izlettiriyorlar. Bazen insan kendine bile anlam veremiyor.
Neyse bu kadar yakınma fazla bile.Şimdi 2. sezonu yorumlama zamana. Yorumlama şöyle olacak kısa bir paragraf dizinin 2. sezonunun genel  değerlendirmesini yapacağım. O yazı izlemek isteyenlere tavsiye bazında olup spoiler içermeyecek. Sonra ise kocaman bir spoiler başlığı altında dizinin değinmek istediğim yerlerini yazacağım.
Eğer bu dizeye başlamamışsanız ve bir Kevin Bacon ya da James Purefoy hayranı değilseniz sakın ola ki 1. sezon 1. bölüm yorumlarına aldanıp bu dizeye başlamayın. Bu kadar acımasız olmak istemem ama gerçek bu. Çünkü başlarsanız FBI'nın beceriksizliği sizi fitil edecek,sağda soldan çıkan tarikat elemanları size gına getirecek hatta acaba bende Joe tarikatından olabilir miyim diye kendinizden şüphe duyduracak.
Gelelim 1. sezonu bitirmiş ama 2. sezona başlamamış kararsız insanlara.Eğer Kevin Bacon için izleyen 
 kesimdenseniz bence devam edin karakter  bu sezon karizmasını hala koruyor. Yok James Purefoy için izliyorsanız Joe karakterinin karizmasının yerle bir olduğunu söyleyebilirim ama benim gözümde. Bir gerçek ki Joe 1. sezondaki ağırlığına elveda demiş bu sezon.
Acımasızlıktan öleceğim resmen. 
Yok böyle öyle takılıyorum bu diziye derseniz yeni karakterler hatırına ilk bölümlere bir göz gezdirin derim.
Yani dizinin bazı saçmalıkları halen sürse de (daha geçen kaçan bir aracın lastiklerine ateş etmediler misal) yeni karakterlerin diziye azıcık canlılık getirdiği kanaatindeyim.(Bu söylemi James Purefoy için izleyenlerden kullanabilir.)
Daha demin acımasızlıktan ölen biri için şimdi oldukça iyimserim yahu.

Şimdi geliyoruz sezon değerlendirmesine ki ağırlıklı olarak son bölümleri içerecek ve aşırı detaya girilmeyecek.Kim ölmüş,kim kalmış,kim hainmiş hepsiyle karşılaşabilirsin yani bolca SPOİLER içerir.

Hepimizin bildiği üzere Joe Carroll ölmemişti. Lily Gray ve ikizleri Mark-Luke sayesinde ortaya çıkmış. Yanına Mandy'de alarak Lily Gray'ın malikanesine sığınmıştı. Emma'da orada olduğu için mini bir tarikat kurulmuştu. Ama her şey gibi bu düzende sürmemiş Joe Lily'in sahiplenmesini,otoritesini kaldıramamış ve akabinde gelişen olaylar sonucu Lily ailesinden bir iki kişiye öldürerek oradan ayrılmıştı.
Tabi bundan sonra Korban adlı bir tarikata kapak attılar.
 Evet görüldüğü üzere biz nereye düştük? bakışları atıyorlar.
Tabi Joe eşsiz fitne yeteneği ile tarikatın liderlkerini ortadan kaldırıp tarikatı ele geçiriyor.
Nerede o kendi tarikatını kuran nerede el alemin tarikatının üzerine konan adam.
Hatta zırt pırt onlarca adam öldürürken kullandığı Poe'a bile laf etiğini görüyoruz.
Bu tarikatta ünlenebilmek için yazar,spiker Carrie Cooke  (Sprague Grayden) kullanır. Kadını öyle bir korkutuyorlar ki kadın Joe'nun yaşadığını ilan ettiği videoyu TV'de yayınlıyor.
 Bu arada hatunun Ryan ile ilişkisi olduğunu söyleyeyim hemen.
Ayrıca Carrie'nin Joe hakkında bir kitap yazdığını ve bu kitabı yazarken Ryan'ın içkiliyken ağzından kaçırdıklarını kullandığını de es geçmeyelim.
 
Joe dizi boyunca bir çok kişiyi öldürdü ya da tarikat elemanlarını kullanarak öldürttü. Ama beni en çok sinir edenlerden biri kitapçı baskınıydı. Joe bir edebiyatçı bir yazar olarak biraz hassas olamaz mıydı kitapseverlere karşı, hırs bu kadar mı bürüdü gözlerini? Lafa bak ya adam psikopat ben neyin derdindeyim.
Emma ise hala sinir bozucu.Şans her daim yüzüne görüm ölümden kurtuldu durdu. Bizimde sinirimizi bozdu. Gerçekten izlediğim diziler arasında en nefret ettiğim karakterdir. Bu sezon şöyle bir şey söylüyor.
Beni de gülmekten öldürüyor. İlişkilerin sonunda biri ölmüyor bacım sen onları öldürüyorsun. Bu arada yandaki tarikat üyesinin Emma'a aşık olduğunu ve Emma'nın onu öldürdüğünü de söyleyeyim bu arada. 
Ama bu sezon 14. bölümde Emma karakterine veda ediyoruz.
Hadi sevinelim hep birlikte.
Onu öldürende öldüğünü sandığımız ama tanık koruma programına alınan fakat Joe'nun ortalığı yıktığını görünce bu işi dur deme kararı alan Claire'den başkası değildir.
Evet evet biliyorum geçen sezon ölenler bu sezon dirildi acaba bu sezon ölenler 3. sezon...
Bu da garibim Ryan'ın Claire'i gördüğü an. Adamın mimikleri on numara yahu...
Bu arada çok sevgili Claire sana o saç hiç yakışmamış diyorum. Ve Claire'den cevap alıyorum." Bu kadar kötü görünmesi için çok uğraştılar." 
Geçen sezon tanık korumada fönlü saçlarla dolaşılmasına izleyiciler çok laf söylemiş ki bu sezon tanık korumanın ilk işi bu olmuş.
Ayrıca Claire o kadar geldin ama son bölümde tuttun birbirimizin geçmişiyiz ilişki yaşayamayız deyip Ryan'ı hayal kırıklığına uğrattın ya pes!!!
Bu arada Mike'ın tanık koruma mevzusunu bilip Ryan'a söylemediğini belirtir.2. sezon bazında Mike'ı değerlendirmeye alırım.
Şu dizide kim Joe'nun tarikatından değildir deseniz aklıma ilk gelen isim Mike Weston olur bak düşünün Ryan Hardy bile değil Mike Weston diyorum. Çünkü bu adamcağız geçen sezon tarikat tarafından bir ton dayak yemiş insandı bu sezon ise Lily Gray psikopatı tarafından babası katledildi. Üstelik çilekeş Mike bu katli bildiğin izledi.
Yazık ya bu adama. Aslında Lily sadece Mike'ın babasını değil Ryan'ın güzel güzeli yeğeni Max'ı da öldürecekti ama bir seri katili emanet ettiği bu iş başarısızlıkla sonuçlandı.
Bunlarda baba oğul seri katilcilik oynuyorlar.
Neyse babasının kaybı Mike'ı iyice Ryan'a çevirdi. Kural tanımayan şiddet yanlısı biri olup çıktı.
Joe hemen teşhisi koydu.
Ve ilk yakaladığı anda teslim olmasına rağmen Lily'i öldürüyor. (Ryan ve Max'ın yalancı şahitliği durumu kurtarıyor.)
Bu arada sevgili Lily eğer Joe'nun peşine düşüp onu deliğinden çıkarmasaydın,hem sen hem ailen sağ salim, mutlu mesut takılmaya devam edecektiniz.Dertsiz başına dert aldın resmen. Bu arada ailenden geriye Mark'tan kimse kalmadı. (Luke'da öldü evet.) Aslında öldürdükleri kişileri sofralarını alıp yemek yemeseler... Yok yok gene olmazdı.
Garibim bir de Mandy var tarikatta Emma-Joe ilişkisi yüzünden boşluğa düşüp soluğu Lily'in yanında alan Mandy... Ah güzelim sen hiç düşünmedin mi bu kadın Joe'nun yerini öğrenmek ister bende söylemem diye..
Sonun o yemek masasına oturmak oldu...

Bu sezonun en es geçilmeyecek anları Joe'nun  kolej yılları oldu. Bu yıllar Joe'nun seri katilliğe nasıl başladığı konusunda bizi aydınlattı.
Joe kolejde danışma vasıtasıyla seri katillik yaşamına atılmış. Joe'u pek çok katil yetiştiren danışman Ryan'a yakalandığında Joe'un zaten içinde olan öldürme duygusunu açığına çıkardığını savundu.
Gerçekten bambaşka öğretmenle var bu dünyada...

Ayrıca bu sezon Ryan ve Joe'un karmaşık ilişkisine yeniden şahit olduk. Joe ısrarla Ryan'ı öldürmüyor Ryan ise bu durumdan faydalanarak bir kaç zırvalık yapıyor.
İkizler Claire'i kaçırıp Ryan'a  karşılığında Joe'u getirmesini söyleyince Joe buna razı geliyor üstelik yolda kaza olunca Ryan'a yardım ediyor. Ay ne tatlı (!) Ryan ise finalde eline fırsat geçince bile Joe'u öldürmeyerek  3. sezonu görecek olmamızı sağlıyor.
Bak arkadaşım bu adam gene kaçar gene öldürür nokta.
Neyse teslim  olmuş birini öldürmekte doğru bir davranış değil zaten.
Bu arada ikizlerin yemek sahnesi hem gerilimli hem komikti açıkçası başarılı bulduğum ender anlardandı.
Bir de ekranlardan Joe laf atıp duran bir din adamı vardı Kingston Tanner(Tom Cavanagh) diye garibim o da Joe'nun gazabına uğrayanlardan oldu. Önce oğlu kurtulsun diye kendini öldürdü. Ardından oğlu Joe tarafından öldürüldü. Özetle Joe'a bulaşmadan bolca düşünülmeli.
Mike ve Max'ın uyuşan kimyaları son bölümün son dakikalarında resmen aşka dönüştü.
Ama benim kafama 2. sezonun 1. bölümünde sevgilisi ile Ryan'ı tanıştıran Max'ın sevgilisinden ayrılıp ayrılmadığı takıldı. Sanıyorum ayrılma muhabbeti hiç geçmişti dizide. Umuyorum Max sevgilisi varken Mike ile ilişkiye girişmemiştir.(Bana niye dert olduysa aldatılan benim sanki.)
Vee 3. sezona  merakla girmemize neden olan olay.Mark'ın Luke'un cesedini taşırken yardım istediği kişinin kim olduğu...

2 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Üzerinde çok düşünmediğim bir konu çünkü Following'te herkes olabilir lakin bir kaç yerde Carrie olduğunu düşünenler vardı. Carrie'nin olma ihtimali bir hayli yüksek.

      Sil