9 Ağustos 2014 Cumartesi

ESRARENGİZ PARMAKLAR-AGATHA CHRİSTİE

Kitap Künyesi
Adı:Esrarengiz Parmaklar
Orijinal Adı:The Moving Finger
Yazarı:Agatha Christie
Çevirmen:Çiğdem Öztekin
Yayınevi: Altın Kitaplar
Sayfa:232

Agatha Christie şu dünyada en sevdiğim yazarlardan biridir. Kitaplarının pek çoğunu beğene beğene okumuşumdur. Ama blogumda  4 tanecik kitap yorumu var. (Blogumu açmadan evvel okuduğum için oluyor hep bunlar.)D&R 5 Tl kampanyasından sipariş verirken yaklaşık bir yıldır Agatha Christie okumadığımı fark edip, kitabın yeni baskı yaptığını görünce ekleyiverdim sepete. Esrarengiz Parmaklar daha önce Cinayet Reçetesi adıyla yayınlanmış belirtelim hemen. Malum Agatha Christie kitapları bazen farklı isimlerde baskı yaptığı için  kitapların konusu okumadan isminden,kapağından etkilenip alanlardansanız ya da okumadığım bir Christie romanı deyip konusuna bile bakmadan alanlardansanız  bu hataya düşmekten kurtarayım sizi.
Kitabımızı konu şöyle genç pilot Jerry Burton bir uçak kazası sırasında yaralanır ve doktoru ona sakin bir taşra kasabasına gitmesini önerir.Jerry ise kardeşi Joanna'yı yanına alarak Lymstock adlı kasabaya yerleşir.
Güya sessiz sakin sadece kasaba dedikoduları ile vakit geçirebileceklerini zanneden iki kardeş iğrenç bir mektup alınca huzurlarını bozmamaya çalışıyorlar. Aslında kardeş olmadıklarını iddia eden bu mektubu yeni geldikleri için hedef olduklarını düşünüp umursamaya çalışıyorlar. Lakin Jerry kasabanın doktoruna muayene olurken bütün kasabanın bu imzasız mektuplardan nasiplendiklerini öğreniyor.

"Kör bir nefret,evet,gözleri kör eden bir nefret... Kör bir adam bile bir rastlantıyla karşısındakinin kalbine bıçak saplayabilir. Ya bu olursa,Bay Burton?"

Saçma sapan iftiralarla insanların huzurunu kaçıran bu kişinin kim olduğu merak edilirken ne yazık ki imzasız mektuplardan biri bir kadının intihar etmesine neden oluyor.
Bunun ardından işe polisler karışıyor ve dolaylı yoldan ölüme sebebiyet verdiği için mektupları yazan kişiyi aramaya başlıyorlar.Jerry'de bu konuya oldukça kafa yoruyor.
Ve ilerleyen bölümlerde (rahibin karısı Bayan Dane Calthrop sayesinde)Miss Marple'nin Lymstock'a gelişiyle bütün olayın çözüleceğini anlıyoruz.
Agatha Christie'nin tarzının dışına çıkmadığı gizemli ,oldukça sürükleyici,merakımızı perçinleyecek olaylarla dolu güzel bir romandı.
Yalnız Miss Marple'nin olayın sonlarına dahil olması beni azıcık üzdü. Onun şu kişiyi bu kişiye benzetmesi, gizemli konuşmalarını daha fazla okuyabilmek isterdim. Ama kitap Jerry'in ağzından anlatıldığı için Jerry'de sevilesi bir karakter olduğu için bir de olayları çözmek için sağlam uğraşlar gösterdiği için bu durum da arada kaynadı gitti.
 Agatha Christie'nin her zamanki tarzını yansıttığı için yeni başlayacaklara önerebilirim. Tabi ki Agatha Christie sevenler kaçırmasın hemen okusun.

 Spoi,Agnes'in ölüm sebebi ne ironik değil herkes bir şey gördüğü için öldürülürken o hiçbir şey görmediği için öldürülüyor.




2 yorum:

  1. Gerçekten çok merak ettim. Ben de o yenilerden sayılırım sanırım sadece birkaç kitabını okudum ama Agatha Christie'yi cidden çok seviyorum. Umarım bu kitabını bir yerlerde bulabilirim. Güzel yazıydı teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim :) Umuyorum kitabı okuma fırsatın olur ve beğenirsin :)

      Sil