31 Ekim 2014 Cuma

KARANLIKTA ISLIK ÇALMAK-LESLEY KAGEN

Kitap Künyesi
Adı:Karanlıkta Islık Çalmak 
Orijinal Adı:Whistling in The Dark 
Yazarı:Lesley Kagen
Çevirmen:Dilek Berilgen Cenkciler
Yayınevi: Martı Yayınları
Sayfa:363
Sally O'Malley on yaşında olduğu yaz  Vliet Sokağı'nda her şeyin değiştiği bir zamandır.Bir katil iki küçük kızı öldürmüştür. Sokağın sakinleri tedbirler almaya başlarken,Sally bir sonraki kurbanın kendisi olduğundan hayli emin bir şekilde hayatına devam etmektedir.


Sally'e göre katil polis memuru Rasmussen'den başkası değildir.Ayrıca Rasmussen'in sonraki hedefi de kendisidir.Bu durumu etraftakilere anlatmaya çalışmaz bile çünkü kendisinin hayal gücü almış başını gitmiş olduğu için yakın çevresini onun suçlamalarına inanıp herkesin sevdiği polisi suçlamayacaktır.
Her şey Sally için annesinin hastaneye yatması ve kardeşi Troo ile kendisini üvey babası Hall ile  üvey ablası Nell'e emanet etmesiyle daha kötü bir hale gelmiştir. Çünkü evdeki iki yetişkinde küçük çocukları umursamayacak ve Sally'i öldürmek için hazırda bekleyen katil için işleri kolaylaştıracaktır.
Bunların yanında Sally hala yakın zamanda kaybettiği  babasıyla ilgili düşüncelere dalmakta ve gizemli bir vicdan azabı çekmektedir.
Tamamıyla Sally'in gözünden okuyacağımız kitap Sally ve küçük kardeşi Troo'nun bir seri katilin gölgesinde başlarında bir yetişkin olmadan yaşadıkları maceraları anlatıyor.

Gelelim yorumuma öncelikle kitabı olumsuz eleştireceğim iki nokta var hemen onları belirteyim.
İlki çeviriyi pek beğenmemem biraz daha özenilebilirdi, ikincisi yazarın katili tahmin etmemizi sağlayacak hiçbir ipucu vermemesi.(Sadece sonlara doğru minik bir detay vardı.)Tabi bir de kitap on yaşındaki çocuğun gözünden anlatıldığı için yazarın ipucu konusunda sıkıntı yaşaması normal.Çocuk bir Sherlock Holmes değil sonuçta.
Onun dışında kitabı sevdiğim özellikleri epeyce fazlaydı. 1959 yılına konuk olduğumuz kitaptaki komşuluk ilişkilileri,dostluklar,çocukların masum halleri oldukça iyi yansıtılmıştı. Karakterler sanki bizdendi...
Troo'nun dahilikleri,Sally'in haya gücü,yan karakterlerin şirinliği kitabın sevdiğim noktalarındandı.
Sally'in babasına duyduğu özlemde oldukça içten ve samimi buldum.
Kısacası bir iki kusuru saymazsak okuyup sevebileceğiniz bir kitap olacaktır kendisi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder