27 Kasım 2014 Perşembe

UMUDA UYANDIĞIM GÜN-DAVID BALDACCI

Kitap Künyesi
Adı: Umuda Uyandığım Gün
Orijinal Adı: One Summer
Yazarı:David Baldacci
Çevirmen:Ozan Aydın
Yayınevi: Martı Yayınları
Sayfa:406

Jack Armstrong otuzlarında,evli, üç çocuk babası genç bir adam. Hayatının bir kısmını orduda,bir kısmını inşaat işinde çalışarak geçirir. Haliyle çok sevdiği eşi Lizzie’e ve üç çocuğunu fazla vakit ayırmaz. Çoğumuzun düşündüğü gibi “daha vakit var” der. Ama ne yazık ki vakti kalmaz,Jack ölümcül bir hastalığa yakalanır. Üstelik son zamanlarını yataktan dahi kalkamayacak kadar kötü durumda geçirmesine neden olacak bir hastalığa… O bunları yaşarken üç çocuğunu tanımaya başlıyoruz. 16 yaşındaki Mikki babasının hastalığından kendisini soyutlamış kızımız,onun küçüğü bu durumdan en çok etkilenen Cory ve daha hiçbir şeyin farkında olmaya yeni yeni konuşmaya başlayan Jackie…

Jack’ın şuan için tek bir arzusu vardır o da Noel’e kadar yaşayıp Noel’i ailesi ile birlikte geçirmek.Eşi Lizze ise kocasının yaza çıkabileceği konusunda ümitli,hatta çocukluğunda çok sevdiği şu an bozuk olan deniz fenerini Jack’ın tamir edeceğine düşünmekte.
Tabi ki günden gene ölüme yaklaşan Jack’ın bundan yana umudu yoktur. Olanlar olur ve yazar bizi kitabın başında ters köşe eder.Bizler Jack'ın ölümü beklerken Lizzie'nin ölümüyle karşılaşırız. Ne olup bitti demeye kalmadan Lizzie'nin annesi Bonnie ve babası Fred üç çocuğu alıp dağıtırlar.Jack'ı da yalnız başına ölmesi için bir bakımevine bırakırlar. Garibim Jack çocukların bir de kendi ölümüne seyirci kalmamaları için yalnız ölmeye razı olur.

Küçük Spoiler...
Sonrasında yazar bizi yeniden ters köşe yapar ve Jack hastalığının son günlerinde iyileşme belirtileri gösterir. Hastalığını atlatır ve arkadaşı Sammy'in desteği ile toparlanır. Çocuklarını toplayıp Cleveland'a getirir ve yeniden bir düzen kurmaya çalışır. Tabi ki bu hiç de kolay olmayacaktır. Üstelik şimdi bir hedefi de vardır. Lizzie'nin  Güney Carolina'daki deniz fenerini tamir etmek...
Acaba Jack kendisine sunulan bu ikinci şansı değerlendirebilecek mi,eşinin son isteğini yerine getirebilecek mi?
Spoiler biter

Gelelim yorumuma yazarın okuduğum ilk kitabı. Fazlasıyla beğendim,sevdim. Çünkü içinde hayata dair umut verici şeyler ,biraz da ders verici,kendimizi sorgulatacı şeyler vardı. Hayatta yaşadığımız hiçbir şey umudumuzu yitirmemize neden olmamalı,asla ve asla hayattan kopmamalıyız, çünkü yarının ne getireceğini bilemeyiz.Ve hiçbir zaman bir şeyleri telafi etmek için bize ikinci şans verilmesini beklememeliyiz,sevdiklerimize gerekli zamanı ayırmalıyız çünkü bugün onun ya da kendimizin son günü olabilir.Evet bu kitaptan fazlasıyla anlam çıkardım,yeri geldiğinde duygulandım yari geldiğinde sevindim.
Onun dışında kitabın dili akıcı,konusu sürükleyiciydi. Eğer hızlı okuyan biriyseniz iki güne kadar okursunuz kitabı. Sonuç olarak yazarla tanıştığım için sevinçliyim.

Alıntılar...

"Aşk saklanmamalı,silinmemeli aksine paylaşılmalı."

"Onlar için,"dedi Jack.
"Ama eşinin vefat ettiğini duymuştum."
Jack başını iki yana salladı."Bu hiçbir şeyi değiştirmez."
"Efendim?"
"Birini seviyorsanız,sevginiz sonsuza kadar sürer."

"Üzülme,Mikki.Üzülme.Zor günler geçirmişsin.Hiçbir sorunun kolay cevabı yok. Hayta müzik gibi değil.Önüne serili notalar yok. Her zaman güzel tınılar duymuyor insan."


2 yorum:

  1. Bende aynı kitapta yazanları canlandırma yaparım hep çok etkisinde kalıyorum herşeyin sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı kitaplar çok etkileyici olabiliyor,belki hep böylelerine denk gelmişinizdir.

      Sil