19 Şubat 2015 Perşembe

EINSTEIN AND EDDINGTON (2008)

1919 yılında iki bilim adamının,Arthur Eddington(David Tennant) ve Frank Dyson(Richard McCabe),  Einstein'in bir teorisini ispatlamak için Batı Afrika'da gözlem yaptıklarını izleyerek açılışı yapıyoruz.

Ardından 1914 yılının İngiltere'sine dönüyoruz.  Eddington'u yakından tanımaya başlıyoruz. Kendisi Cambridge Gözlemevi'nde müdür olarak işe başlamıştır.Kardeşi Winnie(Rebecca Hall) ile birlikte Gözlemevi'ne yerleşmişlerdir. 
Daha işinin ilk gününde üstü Oliver Lodge(Jim Broadbent) ondan Alman bilim adamlarının etrafına toplanmaya başladığı Albert Einstein ile bilgi toplamasını ister.
 Eh bu kadar Einstein dedikten sonra dünyanın en çok tanınan bilim adamlarından biri olan Einstein (Andy Serkis) ile tanışırız. 
Kendisi Zürih'te ailesiyle yaşarken Alman bilim adamı olan Max Planck(Donald Sumpter) tarafından Almanya'ya çağırılı üstelik bir hayli yüksek bir ücret teklifi yapılır. 
Einstein ailesini bırakır ve Almanya'ya gider. Max'ın ondan beklentisi İngilizlerin iki yüzyıldır dayandığı Newton'un  yerçekimi kanunu yanlışlaması.
1. Dünya Savaşı kapıya dayanmışken Einstein Alman'ların tutumunu görüp pişmanlıklar yaşamaya başlar Eddington ise Einstein'in kitabını okuyup onunla iletişime geçer.
 İkili mektuplaşmaya başlar ve Eddigton Einstein'in kuramını doğrulamak için harekete geçer.


Gelelim yorumuma öncelikle hikayesi gerçek yaşama dayanan filmlerde incelikli bir durum vardır,yaşananlar,tarihi kişilikler ne kadar doğru yansıtılmış beyazperdeye buna bakılmalı. İtiraf etmeliyim ki Einstein'in genel görelilik teorisinin ispatlanışı hakkında hiçbir ön bilgim yok. O yüzden de tutup da film şurada yanlış aktarmış,şurayı dört dörtlük aktarmış diyemeyeceğim. Onun dışında bir değerlendirme yaparsak filmi çok beğendim. Özellikle Einstein'i canlandıran Andy Serkis'in oyunculuğu beni benden aldı. Adam gerçekten duygularını süper yansıtmış bayıldım resmen. 
Akabinde David Tennant 10. Doktor'umuz her zamanki gibi şahaneydi.Zaten bu adama bayılmayan var mı,inanmam. 
Film gerçek yaşamdan alınması,savaşa rağmen bilimin doğru kullanılması için çabalayan bilimin kötü amaçlara esir olduğunu görünce tavrını koymaktan çekinmeyen Einstein ve gerçek  bilgi ortaya çıksın diye her şeye rağmen emek harcayan bilim adamı Eddington'un hikayesi oldukça etkileyici bir şekilde aktarılmıştı.
Anlayacağınız bu filmi sevdim öneririm, IMDb tarafından 7.4 puan filmin bende 7.8 alacağını da söyleyeyim,ayrıca izlemeniz için illa ahım şahım bir fizik bilgisine ihtiyacınız olmadığını da belirteyim.
Ve son olarak Einstein meşhur dil çıkarma hikayesini de benim gibi bilmeyenler film sayesinde öğrenebilirler.


4 yorum:

  1. İzlemeyi düşünüyordum bu filmi hem Einstein biyografisi niteliğinde hem de David Tennant'ı bünyesinde bulunduruyor. Sen de beğendiysen bir şans vereyim diyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umuyorum sen de beğenirsin izlediğinde yorumu bekliyorum :)

      Sil
    2. selamlar ben 4 yıldır filmi bitirmeye çalışıyorum sonunda bitirebildim o kadar sıkıcıydı ki açar açmaz bitiremedim yine de tavsiyeniz için sağ olun

      Sil
    3. Zevkler tartışılmaz, ben severek izlemiştim :)

      Sil