9 Haziran 2015 Salı

HENRY'S CRİME-SUÇLU KİM? (2010)

Henry Torne(Keanu Reeves) bir otoyol gişesinde çalışan Debbie (Judy Greer) ile evli bir adamdır. Bir gece mesaisinden sonra sabah eve geldiğinde,kahvaltısı masasında alır soluğu ama bu keyif fazla sürmez. Lise arkadaşı Eddie Vibes(Fisher Stevens) yanında kusan arkadaşı Joe (Danny Hoch) ile adamın kapısına dayanır. Henry maç yapacaklarını ama Joe yüzünden bir kişi eksik kaldıklarını anlatır ve ondan Joe'un yerine geçmesini ister.

Tabi ki bunların hepsi külliyen yalandır. Eddie ve arkadaşları bir banka soyacaktır ve Henry olayı bilmeden kaçış arabasını kullanacak kişi olur. 
Ta ki soygun fark edilip yakalan tek kişi Henry olana kadar. Henry sorguda sesini çıkarmaz ve 3 yıl hapis cezası alır. 
Hapishanedeki hücre arkadaşı ise hapishaneyi evi gibi gören Max Saltzman'dan(James Caan) başkası değildir. 
Gel zaman git zaman  6 ayın sonunda Debbie Henry'i ziyaret edip başkasına aşık olduğunu söyler. Bizim mimiksiz,donuk Henry neredeyse gülümseyecek.
 Sonra 1 yıl geçer ve Henry kurul sayesinde tahliye olur.
Eski karısına gider ve eşyalarını alır bu arada karısının aşık olduğu adaman Joe olduğunu öğrenir. 
Neyse Henry soymadığı bankaya gider ve yolda  Julie Ivanova(Vera Farmiga)  Henry'e çarpar. 
Kazayı ucuz atlatan Henry (gelişen olaylar,hapishanede duyduğu bir ile:Zamanım vardı,ben de o suçu işleyebilirdim.) bir hayal kurar,o bankayı soymak... Hemen Max'ı ziyaret eder ve ondan kurulu ikna edip dışarı çıkmasını ister. 
İlk başta bu işe gönülsüz olan Max kurul günü hapisten çıkmasını sağlayacak şeyleri söyler ve hapisten çıkar. ,
Bankayı soymanın taktiği bankadan tiyatroya uzanan tünelden geçer.İkili tiyatroyu ziyaret edip planlar kurmaya başlar,ayrıca Julie bu tiyatroda sergileyecekleri oyun için prova yapmaktadır.
 Ve Julie ile Henry arasında bir aşk yavaş yavaş kıvılcımlanırken,Max bankayı soymak için yeni numaralar yapmaya başlar. 

Bakalım bu işin sonu nereye varacak?

Gelelim yorumuma film sevdim yalan yok bence farklı bir hikayesi vardı,konuyu tiyatroya getirmeleri,Çehov'un son oyunu Vişne (Kiraz) Bahçesini banka soymaya çalışmakla birleştirmeleri hoş bir detay olmuş. Ama itiraf edeyim bazı kısımlar biraz abartı yalan yok. İlerleyiş biraz farklı da olsa son bizi şaşırmadı bu da eksi hanesini yazılacaklardan. Ama yerli yerinde yapılan,abartıya kaçamayan esprileri tebessüm ettiren cinsten ki bu artı hanesine yazılacaklardan.
Onun dışında başta James Caan'ın oyunculuğu olmak üzere hemen hemen bütün oyuncuları başarılı buldum lakin az filmini izlesem de sevdiğim Keanu Reeves'in filmdeki performansını başarılı bulsam da bu filmde onun yerine biraz daha az popüler birinin oynamasının daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Çünkü film tüm şirinliğine,güzelliğine rağmen buram buram kalite kokmuyor ve Reeves adını duymak bile beklentiyi bayağı arttırdığı için hayal kırıklığı yaşamak kaçınılmaz oluyor. Hatta IMDb'den 6 puan alan filmin baş rol oyuncusu dediğim gibi değiştirmiş olsalardı 7'ye yakın puan alacağına eminim.
Özetle izlemezseniz olmaz demesem de izlerseniz güzel olur diyebileceğim filmlerden Henry's Crime...


11 yorum: