29 Haziran 2015 Pazartesi

KATİLİN ŞAHİDİ-ALGAN SEZGİNTÜREDİ

Kitap Künyesi
Adı:Katilin Şahidi
Yazarı:Algan Sezgintüredi
Yayınevi: Aylak Kitap
Sayfa:184

Kitabımız şu an için beş kitabı yayınlanmış özel dedektif Vedat ve ortağı Tefo'nun maceralarının anlatıldığı serinin dördüncü kitabı. Kitapları sıralarsak;
1. Katilin Şeyi
2.Katilin Meselesi
3.Katilin Uşağı
4.Katilin Şahidi
5.Maktulün Şansı
Bu belirtmeyi girişte yapıyorum çünkü ben seriye direkt bu kitapla başladım ve benim gibi seriye ortadan,sondan başlayacak olanlara iç rahatlatıcı bir bildirim yapacağım. Söz konusu seri kitaplar olduğunda kitaplar arasında bir bağlantı ya da sonlardaki kitapta ilk kitaplara ilişkin verilen yüksek oranlı spoiler Katilin Şahidi'nde yok. Sadece önceki üç davanın çözüldüğü belirten yorumdan başka önceki üç kitapta katillerden bahsedilmemiş. Ayrıca anladığınız üzere karakterler ortak ama konular bağımsız Vedat ve Tefo'nun hikayesinde. Özetle seriye istediğiniz kitaptan başlayın önceki kitapların tadı kaçmaz.


Kitaba geçersek 31 Aralık 2011 yeni yıla girmeye saatler kala Vedat sekreteri Nilgün'ü yılbaşı  eğlencesi için apartmanından almaya gider. Sanmayın ki Vedat bu işe gönüllü,asla karakterimiz Tefo ve eşi Ayla'nın evinden düzenlenen partiye Nilgün'ü götürmek istemiyor. Ama kızımız hindi yaptığı için birinin ona getirme işinde destek olması lazım bu kişi de Tefo'nun zorlamasıyla Vedat oluyor. İç ses olarak bolca söylenen Vedat bu işin asla eş adayı gözüyle bakmadığı Nilgün ile baş göz etmek için düzenlenen bir tezgah olduğunu iyice zıvanadan çıkıyor bu iç sesleri.Ama iş büyüyemeden merdivenden inen ikili tam 4 el silah sesi duyuyor.
Silah seslerinin  Nilgün'ün komşusu İhsan Bey'in evinden geldiğini anlayınca aynı kattaki kapıcı Mehmet ve başka komşu Zeki bey ile ikili kapıya yöneliyor. Vedat olaya hakim olması gerektiğine kanaat getiriyor ve "polisim" yalanını ortaya atıyor. Etrafta bir polis olunca apartman sakinleri ortamı ona bırakıyor. Vedat kuyruklu yalanın ardından daireye girmeyi başarıyor ve kapıcıyı da aşağı pencereyi gözlemlemeye gönderiyor. İçeri de İhsan beyin cesedi ile karşılaşıyor ama  katilin kayıpları karıştığını da anlıyor yavaş yavaş. Balkonun ve pencerenin içeriden kapanması gerektiğini anlaması katilin evin içindeyse hiç ses vermemesi Vedat'ın şüphelerini katilin görünmezlik pelerini ile ya da ışınlanarak kaçtığına yönlendiriyor. İşin esprisi bir yana Vedat katilin kayıplara karışmasını anlamlandıramazken polis arkadaşı Cenk ve ortağı Tefo olay yerine geliyor. Başlıyorlar incelemelere,sorgulamalara. Tabi ki kankası Cenk olaya dahil olunca Vedat,Tefo hatta Nilgün'de bütün soruşturmanın içine dalıyor.
Acaba Vedat ve ekibi cinayeti çözüp başarı hanelerini bir artı daha koyabilecekler mi?

Gelelim yorumuma bu cinayet kitabı" kati kim?" tarzında olsa da ek olarak imkansız bir kaçışa imza atan katilin bunu nasıl başardığını çözmek gerektiği için "katil kimden" öte "katil cinayeti nasıl işledi" sorusu öne çıkıyor.Kitabın sonu korkmayın spoiler yok çok başarılı şekilde bağlanmış yazar hemen hemen her şeyi yerli yerine oturtmuş ve başarılı bir cinayet kurgusunu önümüze sermiş. Onun dışında Vedat'ın okkalı yalan olan polisim deyişi ile bu macerayı  çok renkli bir karakterin gözünden okuyacağımızın sinyalleri verilmişti bize. Doğal olarak Vedat'ın  iç sesleri kimi zaman kitaba çok tat katması ayrıca Nilgün ile yapılan tuzağa akabinde gelişen olaylarda Nilgün hakkında yaptıkları yorumlarıyla beni gülümsetebilmeyi başarabilmesi şaşırtmadı beni.
Özetle Türk usulü polisiyelere  şans vermek isteyenlere önerebileceğim bir roman olur Katilin Şahidi.

16 yorum:

  1. Heyecan verici bir kitap olduğu anlaşılıyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle daha çok merak uyandırıyor da diyebiliriz :)

      Sil
  2. Sürükleyici bir kitaba benziyor.. Benim gibi bu türü sevmeyen birinin bile dikkatini çekti :)

    YanıtlaSil
  3. sıkılmadan okunabilecek bir kitaba benziyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle,arada biraz sıkan bir kaç yer var lakin :)

      Sil
  4. Özel dedektif Vedat ve ortağı Tefo açıklamasını okuyunca tv de tanıtımını gördüğümü hatırladım. Kitapların birbirinden bağımsız olması iyiymiş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bağımsız olması gerçekten iyi,yoksa seriyi tamamlama derdinden kitap bir köşede kalabiliyor aylarca :)

      Sil
  5. kendi adımı gördüm hemen dikkatimi çekti, okumaz mıyım :)))

    YanıtlaSil
  6. Polisiye kitaplarla bir türlü barışamadım ama tavsiye için teşekkürler (:

    YanıtlaSil
  7. Ben zaten suçlularla çalıştığımdan artık ilgimi ceksede çekmiyor

    YanıtlaSil
  8. Polisiye kitaplari cok severim.. Okunacaklar listesine aliyorum..

    YanıtlaSil