14 Haziran 2015 Pazar

SAHİPSİZ İSKELE-YUSUF GÜRER

Kitap Künyesi
Adı:Sahipsiz İskele
Yazarı:Yusuf Gürer
Yayınevi: Düz Yazı Yayınevi
Sayfa:108

İçinde 5 tanecik öykü barındıran kısacık bir öykü kitabının incelemesini yağacağım bu postta.
İlk öykü Ölüm Uykusu,bu öyküde Rasim Ali düşünce kanserine yakalanacağını düşünen oldukça farklı bir karakter. Öyle ki kuğuların içinde kafası kuğuya benzeyen  bir insanı yüzerken görüp onunla sohbete girebilir,kendisine "bey" diyene çıkışabilir. Rasim Ali'nin hayatına kısaca konuk olduktan sonra Sevgiliye Mektup ile Sema ve Gökhan'ın hayatına geçiyoruz. Bu hikaye Gökhan'ın Emel'e yazdığı şahane bir mektupla açılışı yapıyor,ardından Emel'in acılı ruh halinin sebebini öğrenene kadar sürüyor. En içe dokunan öyküsü seçebilirim Sevgiliye Mektubu.
3. öykümüz kitaba adını veren Sahipsiz İskele.Bir köşe yazarı olan Şefik'in depresif ,dalgın hallerine rastgelen arkadaşı Memduh ile karşılaşması,arada eski aşkını hatırlaması ve geçmişten bugüne gelen olaylar zincirinde oluşan hikayemiz. 
Küfür hikayesi ile Derya karakterini tanıyoruz,Kızımız üvey babasından çok çekmiş,bir gün dayanamayıp kendine sokağa atıp düşüncelere dalmıştır,gel gör ki bir sokak çocuğu tarafından rahatsız edilmesi onun hayatının dönüm noktası olacaktır.
"Özgürlük pis ve günahkar bir elin basit hareketinin küçük düşürücü imgesi altında kalacak kadar kırılgandı."
Son hikaye Ben Aziz,hikayenin girişinde diyaloglar daha önce hiç okumadığınız tarzda biraz gülümseten biraz ilginç. Adından anlaşılacağı gibi Aziz'in hikayesi bu hiçbir işte dikiş tutturamayan Aziz'in en son bir müşterisine kalp krizi geçirtmesiyle başlayan hikaye hiç ummadık bir şekilde son buluyor.

Gelelim yorumuma Sahipsiz İskele farklı tarzlarda,yer yer içe dokunan,bambaşka betimlemeleriyle göze çarpan öyküleriyle,kurguya göre derinliği yerinde olan karakterleriyle bir solukta okuyacağınız kısacık bir öykü kitabı. 

4 yorum:

  1. Merhaba ! Blogumda `Bloglar arasi dayanisma etkinligi` ni baslattim. Katiliminiz, ben ve benim gibi arkadaslar icin cok onemli. Davetimi kabul edersen cok sevinirim. Sevgiler izmirleydisi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer hala devam eden bir etkinlikse neden olmasın :)

      Sil
  2. Merhaba bloğunuz çok hoş takibe aldım bende beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yorumunuz spama düşmüş ve ben ne yazık ki yıllar sonra fark ettim ama blogunuzu takipteymişim zaten :)

      Sil