3 Temmuz 2015 Cuma

KONFIDENZ-ARIEL DORFMAN

Kitap Künyesi
Adı: Konfidenz
Orijinal Adı:Konfidenz
Yazarı:Ariel Dorfman 
Çevirmen:Aslı Biçen
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
Sayfa:136

Her şey bir kadının 242 numaralı otel odasına girmesiyle başlıyor. Çalan telefonu açıyor ve karşısına kendisi hakkında pek çok şey bilen bir adam çıkıyor.


Sayfalar azar azar ilerledikçe hem bizim için hem de Barbara için gizem yavaş yavaş çözülmeye başlıyor.
Barbara 20 yaşında bir Alman,dönem savaş öncesi ortalık karışık ve Barbara aşkı Martin için Almanya'dan Paris'e geliyor ama karşısına telefondaki yabancı bir ses çıkıyor. Adam kendini Leon diye tanıtıyor başta,Martin'in siyasi olaylar yüzünden başının dertte olduğunu söylüyor,kendisini hiç görmeyen kadının kendisine koşulsuz inanmasını bekliyor.
Barbara adama inanmakta güçlük çekiyor ama o ülkede konuşabileceği tek insan,Martin ile tek bağlantısı o,adamla konuşup ağzından laf almaya çalışıyor. Onun Martin'in örgütteki denetimcisi olduğunu hatta bütün mektuplaşmalarının bu adamın vasıtasıyla olduğunu anlıyor,tabi ki adamın mektupları okuduğunu ve gerekli düzeltmeleri yaptığını da.
Telefon sohbeti koyulaştıkça Leon yavaş yavaş hayatını anlatıyor Barbara'ya.Eşi Claudia'dan bahsediyor biraz. Sonrasında 12 yaşında beri hayatına yön veren kadından Susanna'a olan sevgisini dile getiriyor.
Ayrıca Martin'in tehlikede olduğunu casusluk işlerinin onu canından etmek üzere olduğunu anlıyoruz.
Sayfalar ilerliyor ve Leon bir gerçeği itiraf ediyor ve Barbara ile bizleri şok etmeyi başarıyor.
Bize de karakterlerinin sonunu öğrenmek için sayfaları çevirmek kalıyor.

Gelelim yorumuma kitabı çok sevdim. Öncelikle yazarın kalemi çok akıcıydı,çeviri oldukça başarılıydı. Kitabın geneli diyaloglarda oluştuğu için okurken hiç sıkıntı çekmiyorsunuz, yazar gereksiz ayrıntılara boğmamış bizi. Üstelik az da olsa güzel esprileri ile bizi gülümsetmeyi başarmış.Sadece bu kitaba dayanarak yazarın kaleminin oldukça kısa ve öz olduğunu  çıkardım.
Onun dışında kurgu oldukça farklıydı son zamanlarda böyle farklı bir kitap okumamıştım,hem gerçekçi hem de inanması imkansız bir hava vardı kitapta.Yazar yaklaşan savaşı,siyasi sorunları,9 saatlik bir telefon görüşmesi ile birleştirip ortaya bambaşka bir kitap çıkarmış anlayacağınız.
Sonuç olarak şöyle hemencecik okuyup bitireyim üstelik konusu da fark yaratan kitaplardan olsun diyorsanız Konfidenz listenin başında olur.  

11 yorum:

  1. Akıcı kitapları seviyorum. Okumaya değer sanırım.

    YanıtlaSil
  2. Akıcı kitapları seviyorum. Okumaya değer sanırım.

    YanıtlaSil
  3. İlgi çekici görünüyor konusu (:

    YanıtlaSil
  4. Buna benzer bi roman okumuştum ismini şuan hatırlamıyorum maalesef. Orda da böyle gizemli telefon konuşması ve notlar vardı bunu da merak ettim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende o kitabı merak ettim,adını hatırlarsanız benimle paylaşabilir misiniz?Çok makbule geçer :)

      Sil
  5. Şu şok kısmında meraklandım doğrusu. Denk gelirsem alıp okumak isterim.

    YanıtlaSil
  6. Surukleyici bir kitapmis.. Favorilere eklemek lazim..

    YanıtlaSil