1 Temmuz 2015 Çarşamba

WISHMASTER 1-2-3-4/TILSIM SERİSİ

Çok uzun yıllar önce bu filmin serisinin 3. filmini izlemiştim film çok güzel olduğundan değil ama nedense aklımda kalmıştı, yıllar sonra araştırıp 4 filmini izleme kararı almama sebep olmuştu. 














4 film oyunca ortak olan tek şey kendisini uyandıran kişiye 3 dilek diletip  dünyaya kendi ırkını getirmeye çalışan bir cin. 
4 film içinde yorum yapacak olursam diyebileceğim en net cümle hadi bu filmi bunca zırvalığına rağmen üşenmemiş çekmişler, peki sen ne diye izledin? Anlayacağınız ben ettim siz etmeyin yüzlerce şahane film varken bu seriye bulaşmayın, hadi bulaşmak isterseniz filmi ilk filmden sonra devam etmeyin akabindekilerin farklı bir olayı yok.


Genelde başladığım şeyi bitirmek gibi prensibim olduğu için serinin 4 filmini de ilk filmi beğenmeme rağmen izledim. Peki neden beğenmediğim derseniz, öncelikle korku-gerilim sahneleri bazen iğrençken  bazen komik kara komedi mi yapmışlar, yapmayı mı çalışmışlar anlayabilmiş değilim. Cinin görüntüsü ürkütmekten çok güldürüyor ekstradan belirteyim. Sonra her film kendini tekrar ediyor sadece son 5 dakikası farklı bir son yazılmış o kadar. Belki üzerine düşünülse sağlam bir senaryo, birazcık iyi bir çekim tek bir filmde bile oldukça güzel şeyler ortaya çıkarabilirdi. Ama geçen geçen geçmiş ,kalan güzel filmler bizim olsun der sizi her bir filmin mini özetiyle baş başa bırakırım.
 Tılsım 1(1997) IMDb:5,7
İlk filmde Cin'in yüzyıllar önce Pers Krallığına dadanmasını ve kralın simyagerinin onu kırmızı bir opale hapsetmesini izleyerek yapıyoruz açılışı. 
Ardından  günümüze geçiyoruz. Opali saklayan Ahura Mazda heykelinin nakliyat sırasında parçalanması yüzünden taş bir işçinin eline geçer ve işçi de fırsatı değerlendirip taşı değerlendirmek için ekspertiz yaptırmaya karar verir. Bu talihsiz kişi de Tammy Lauren'den(Alexandra Amberson) başkası değildir. 
Cini uyandıran kişi olduğu onun yaptığı her şeyi karabasan gibi hisseden Tammy daha ilk dakikadan bu işe çözüm bulmaya adar kendini. Cin ise kendine bir beden bulur onu sık sık Nathaniel Demerest adını alan Andrew Divoff canlandırması ile izleyeceğiz. 
Yan rollerde ise Robert Englund,Tony Crane,Jenny O'Hara eşlik edecekler. 
Acaba Tammy Cin'ii durdurabilecek mi ve bunu nasıl başaracak?

Tılsım 2(1999) IMDb:5,2
Bir sanat müzesini soymaya çalışan iki hırsız yaşanan çatışma sırasında Ahura Mazda heykelini parçalıyorlar ve hırsızlardan Morgana (Holly Fields) kırmızı opali fark edip alınca cini uyandıran talihsiz kişi oluyor.
Morgana'ın sevgilisi ve diğer hırsız olan Eric(Chris Weber) vurulunca Morgana ortağını orada bırakıp kaçmak zorunda kalıyor. O gidince yerini cin (Andrew Divoff) ve suçu üstlenip hapishaneye giriyor ve başlıyor orada insanların bir dileğini yerine getirmeye.
Bu esnada cinin marifetlerini kabus gibi görmeye başlayan Morgana kilisede peder olan eski erkek arkadaşı  Gregory(Paul Johansson)  danışmaya gidiyor.
Greegory ve Morgana cini geldiği yere göndermek için araştırmalara başlıyor.
Bu filmde cinin kendisini uyandıran kişiye 3 dilek diletmeden toplaması gereken ruhların sayısına değinilmişti.(Malum sıradan bir insan cinden bir şey dileyebiliyor ruhu karşılığında, cinde bu dileği yerinme getiriyor ama emin olun o dileği dilediği için insanı pişman ediyor.)  1001 tane ruh toplama...Cinin ruhları toplamak için hapishane ve kumarhaneye gitmesi akıllacaydı. Ve merak ettiğim bir soru vardı cini uyandıran kişinin ölmesi durumunda ne olacağı, bu sorunun cevabını da bu filmde aldık ekleyeyim.

Tılsım 3 (2001) IMDb:3,5
Önceki filmlerin berbatlığına olan tepki  IMDb puanlamasında bu filme gösterilmiş sanki. Diğerlerinden çok iyi değildi ama bu kadar da kötü değildi. Bu filmde cin kampüs yaşamına konuk oluyor. Diana Collins(A.J. Cook) asistanlığını yaptığı Profesör Joel Barash(Jason Connery) tarafından müzede çalışmak üzere görevlendirilir ve kızımız müzede Cini uyandırmayı başarır.
 Cin bu sefer değişiklik yapma kararı almış ve her zamanki bedeninden vazgeçip profesörün bedenine sığınmış ve Diana'a dilek diletmek için kolları sıvamıştır.
Diana'ın sevgilisi Greg(Tobias Mehler) ve kankası Katie(Louisette Geiss) ,ikili Diana'ın psikolojik sorunu olduğunu düşünse de ona gene de destek olur.
Acaba Diana Cini gönderebilmek için nasıl bir yöntem seçecek?

Tılsım 4(2002) IMDb:4,0
Serinin son filminde Lisa Burnley(Tara Spencer-Nairn) ve sevgilisi Sam(Jason Thompson) ile tanışıyoruz. Mutlu mesut geçinen çiftimizin huzuru Sam'ı bir motosiklet kazası sonucunda tekerlikli sandalye kullanmak zorunda kalmasıyla bozuluyor. İkili motosiklet firmasını dava ediyor ve avukatları da Steven Verdel(Michael Trucco) oluyor. Tabi ki bu süreç çok zorlu geçiği için Sam ve Lisa'ın arası bir hayli bozuluyor.
 Steven'de Lisa'a aşık oluyor.
Bir gün Steven Lisa'a bir kutu armağan ediyor ve kırmızı opal bu kutunun içinden çıkıyor.
Cini uyandıran bu sefer Lisa oluyor. Cin ilk iş olarak Steven'e dilek diletip onun bedenini ele geçirmek oluyor.
 Stevan vasıtasıyla Lisa'a laf arasında dilekleri diletmeye başlıyor.
Bu filmin senaryosunu yazan önceki üç filmini izlemek yerine kısa bir özet okumuş galiba çünkü kızımız cinin yaptığı eylemleri üç filmin aksine bu filmde hissetmiyordu.
Yukarıdaki durumdan dolayı cine karşı savunmasız olan Lisa ağzından kaçırdığı dilekler sayesinde dünyayı mahvedecek sanırım...

15 yorum:

  1. merhaba canım blogunu yeni keşfediyorum bayıldım severek takip edicem :) bende bloguma beklerim tatlım http://fundanndunyasi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  2. Ben ilk filmi seyrettim sadece güzel bulmuştum o zaman için devamını getirmedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece ilk filmi izleseydim daha olumlu bir eleştiri yazardım çünkü kendini tekrar eden senaryo bu kadar sıkmazdı :)

      Sil
  3. seyretmedim ama şimdi düşünyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Listenize alınacak bir yapım değil ama siz bilirsiniz :(

      Sil
  4. Aslında korku ve gerilim filmleri pek bana göre değil. Ama biraz heyecana hiç kimse hayır diyemez sanırım..:)

    YanıtlaSil
  5. Bu tarz filmler pek bana goore degil..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zevkler tartışılmaz,zaten bu seri de türünün en iyilerinden değil :(

      Sil