16 Ağustos 2015 Pazar

MINORITY REPORT 1. SEZON 1. BÖLÜM

2002 yılında sinemaseverler buluşan Philip K. Dick’in aynı adlı öyküsünden uyarlanan,Tom Cruise'in başrolünü sırtladığı,bizdeki adı Azınlık Raporu olan Minority Report 13 yılın ardından dizi dünyası ile tanıştı.
 Şansa bakın ki filmi yakın zamanda izlemiştim,hatta yorumu da taslakta duruyor.En tez zamanda yayınlayacağım. 
Detaya fazla girmeden bölüme değinelim azıcık.
Film 2054 yılında geçiyordu,dizi ise 2065 yılında.Açılışta filmde yaşanan kısaca anlatılmış.Cinayetleri önceden gören 3 çocuk süt banyosunu yatırılıyor ve Suç Öncesi Programı kuruluyor,cinayet işlenmeden polisler müstakbel suçluyu yakalayıp,cezalandırıyor. Filmde yaşananlar sonrasında Suç Öncesi kapatılıyor mahkumlar salınıyor,artık yetişkin olan 3 çocuk cinayetleri göremeyecekler kadar uzağa şutlanıyor. Dağ başında yaşayamayan Dash (Stark Sands),şehre tekrardan gelmiştir. 
6 aydır şehirde ikamet ederken bir sürü cinayeti öngörmüştür fakat tek başına olduğu için kehanetler yetersiz kalmış,Dash ise hiçbir cinayeti durduramamıştır. 
En son öngördüğü cinayeti de durduramayınca Dash katilin resmini davayla ilgilenen Lara Vega'a(Meagan Good) ulaştırmaya çalışıyor.
Ve gelişen olaylar ikiliyi bir araya getirip cinayeti çözmeye çalışmasıyla devam ediyor. 

Minority Report'u gerçekten severek izlemiştim belki küçük kusurları vardı ama gerçekte sağlam bir filmdi. Dizi  ise ne yazık ki vasattı. Tabi ki ilk bölüm olmasından kaynaklı olabilir ama ilk bölüm düşünüldüğünde  neredeyse iptal edilmesi muhtemel gözüyle bakıyorum.(Özellikle çok şey vaat eden yapımların teker teker iptal edilmesini gördükçe.)
Öncelikle filmi izlemeyenler için geçilen özeti yeterli bulsam da bazı yerler filmi izlemeyenler için daha az anlam ifade edebilir.İlla filmi izleyin demem ama izleseniz daha iyi olur derim.

Gelelim sevilmeyen yerlere.
En vasat kalan taraf kesinlikle cinayetin çözümlenmesi olmuş,kardeş bu alanda 5-6 dizi izleyen adam o katili bir noktadan sonra çakar,biraz daha gizemli bir hava kat Allah aşkına. Ondan sonra teknolojik gelişmeler filmden sonra durmuş o dünyada,hiç ilerlememiş insanlar resmen. Farklı olarak gördüğüm tek şey cinayet mahalli canlandırmasıydı ki o da filmde zaten göremeyeceğimiz bir teknolojiydi.Görüntülü konuşmanın eşik atlaması ve selfie uçağı 10 yıldaki ilerlemenin geleceği nokta değildir bence umuyorum daha düzgün teknolojik gelişmelere şahit oluruz. Bir de şu dokunmatik mevzu var ki o hareketleri Tom Cruise'dan gördükten sonra Vega'ın yaptıklarının zerre karizması olmuyor. 
Hatun daha çok teslim oluyorum modunda.
Ayrıca filmdeki ki gibi Agatha  karakteri üzerinden gitmek istemediklerinden olsa gerek ikizlere yönelmişler ama bence başrol Agatha olsa daha iyi olurdu.
Peki ilerisi?
Dizinin nasıl işleyeceği aşikar. Her bölüm bağımsız cinayetlerden oluşacak,Dash Vega ile gizli saklı öngörüleri üzerine gidecek ve sezon sonuna kadarda Dash'ın ikizi Arthur'un kayboluşundaki gizem adım adım çözülecek. 
Bana kalırsa Arthur bu bölümde geçen Peter Van Eyck ile ilişkilendirilecek.

Son söz ilk bölüm için vasat bulsam da gelecek ne getirir ne yazık ki Dash gibi bilemediğimden kesin konuşmak istemiyorum.Ama önce bir filmi izleyin ardından da dizinin onay iptal yolunu haberini gözleyin ona göre başlayın derim. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder