16 Eylül 2015 Çarşamba

PARKER PYNE İZ ÜZERİNDE-AGATHA CHRİSTİE

Kitabın Künyesi
Kitabı Adı:Parker Pyne İz Üzerinde
Orijinal Adı: Parker Pyne Investigates
Yazarı:Agahta Christie
Çevirmeni:Çiğdem Öztekin
Yayınevi:Altın Kitaplar
Sayfa:221


Agahta Christie’in farklı bir yaklaşımla yazdığı öykü kitabı. Kitabın ana karakteri Parker Pyne zamanında devlette istatistik bölümünde çalışmış,şimdi de bu eşsiz bilgilerini insanları mutlu etmek için kullanıyor
Önce gazetelere şöyle bir ilan veriyor;

Mutsuz Musunuz? Eğer Öyleyseniz Bay Parker Pyne’a Başvurun .
Richmoond Caddesi-17 Numara
Ardından gelen müşterinin sıkıntısını dinliyor ve bu durumu çözmek için kolları sıvıyor.
Kitapta 12 hikaye var,olaylar bağımsız tabi ki de. Peki hikayeleri nasıl buldum. Bazı hikayeler gerçekten çok tahmin edilebilirdi bu yüzden pek beğenmedim,bazıları çok klişeydi.Ama birkaçı gerçekten roman kurgusunu kaldırabilecek yeterlilikteydi doğal olarak çok beğendim.
Hikayelere kısaca değineceğim ama  malum hikayeler 15-20 sayfa olduğundan detaylı bir anlatım yapmayacağım.
Kitabı Agahta Christie’in bütün kitaplarını okumayı kendine görev bilenlere öneririm,yazarla tanışmayanların kesinlikle tanışacakları kitap bu olmamalı.

Sıkıntı İçindeki Orta Yaşlı Kadın Vakası
Oldukça sıradan bir hikaye,oldukça sıradan bir çözüm. Kocasının kendisini sekreteriyle aldattığından şüphelen kadının mutsuzluğuna çare için Parker Pyne’a başvuruyor. Parker Pyne ise tahmin oldukça tipik bir planla işi çözüyor.

Yaşamdan Zevk Alamayan Emekli Subay Vakası
Hayatının bir kısmını savaşın içinden geçiren emekli subay,aksiyonsuz hayatından dertlendiği için Parker Pyne’a gidiyor ve ilginç olaylar zinciri başlıyor. Hikayeye konuk olan kişi ise yazarın başka kitaplarından tanıdığımız polisiye yazar Bayan Oliver.

Çaresizlik İçinde Çırpınan Genç Bayan Vakası
Genç bir bayan Parker Pyne’in kapısını çalar ve ona mutsuzluğunun sebebini anlatır.Bu bayan yakın zamanda arkadaşının yüzüğünü çalmıştır ama şimdi bu yaptığından bin pişmandır. Pyne’den sahtesiyle değiştirdiği yüzüğü gerçeği ile değiştirmesini ister.
Bu hikayenin bağlanışını onu ortalama seviyeyi çıkarıyor.Sevdiğim hikayelerdendi.

Tedirgin Koca Vakası
Sıkıntı İçindeki Orta Yaşlı Kadın Vakası’nın bir versiyonu olan hikaye ne yazık benim için vasatın altında kaldı. Karısında ayrılmak istemeyen adamın hikayesi oldukça sıradandı.


Heyecan Arayan Memur Vakası
Tekdüze yaşamından sıkılan memur heyecan için Pyne’e başvuruyor. Adamın bu iş için ayırdığı bütçe oldukça kısıtlı olsa da Pyne onu memnun etmek için elinden geleni yapıyor. Ortalamaya yakın bir hikayeydi,ahım şahım bir numarası yoktu.
Sıkılan Zengin Kadın Vakası
Oldukça zengin bir kadın parasını harcayacak yer bulmak için Pyne’a danışır. Pyne ise onu mutlu etmek farklı bir işe girişir. Kadın kendini bir çiftlikte buluverir.
Girişine göre gelişmesi ve sonucu bu kadar belli olan ender hikayelerden,vasatın altında kaldı benim nazarımda.

İstediğiniz Her Şeyi Aldınız Mı?
Parker Pyne bu hikaye itibariyle dünya turuna başlıyor. Hatta bu hikayede trenle İstanbul’a gidiyor ve trende karşılaştığı bir bayan ona kocası hakkında kafasını karıştıran durumdan bahsediyor. Parker Pyne hemen durum değerlendirmesini yapıyor.
Bu hikayede karşı tarafın planlamasındaki inceliği beğendim. Ortalamanın üstüydü.

Bağdat Kapısı
Parker Pyne tatilini devam ediyor ama talihsizlikler hep peşinde. Yolculuk yaparken seyahat grubundan biri aniden ölüyor,Pyne ise bir anda olayın içinde buluyor kendisini. Tartışmasız en sevdiğim hikayeydi,bayıldım. Christie bu kurgudan bir roman çıkarabilirdi.

Şiraz’daki Ev
Sıkça işin karıştığı tatile devam. Bu sefer İran’a giden Pyne pilotun oraya yerleşen bir İngiliz bayandan bahsetmesini üzerine meraklanır. Çünkü kadın 3 yıldır orada kalmaktadır ve asla bir Avrupalı görmek istememektedir. Pyne bu işin gizemi çözmek için kadına ilanını gönderir.Bakalım Pyne gizemi çözebilecek mi?
Tahmin edilebilirliği oldukça yüksek bir hikayeydi. O yüzden benim açımdan sınıfta kaldı.

Çok Değerli Bir İnci
Bu sefer Pyne’in birlikte seyahat ettiği grupta genç bir kız çok değerli inci küpesini kaybediyor ve bütün grup zan altında kalıyor. Parker Pyne ise genç kızın ricası üzerine soruna çözüm bulmak için zihnini çalıştırıyor.
Bazı detaylarını çok beğendiğim bu hikayeye ortalama üstü diyebilirim.

Nil’de Ölüm
Çok zengin bir kadın,kocası,yeğeni,hemşiresi ve kocasının özel sekreteri bir gemi yolculuğuna çıkarlar. Parker Pyne ise geziye sonradan dahil olur. İlk başta Pyne’i gemide istemeyen huysuz zengin kadın sonrasında ona bir konuda danışır. Kadın kocasının kendisini zehirlediğini düşünmektedir ve Parker Pyne’dan bunu ispatlamasını ister.
Kitaptaki sevdiğim,beğendiğim hikayelerden bir diğeriydi. İşin içine cinayet girince Agahta Christie becerisini hemen gösteriyor.

Delphi Kahini
 Yunanistan’a tatile giden bir anne ve oğluna konuk oluyoruz bu hikayede. Tatilin ilerleyen günlerinde kadının oğlu kaçırılıyor ve kadına beklenmeyen bir yardım eli uzanıyor Parker Pyne.

Bu hikayede kararsızım bazı detayları beğensem de olayın bir noktası çok büyük bir tesadüfe dayandığından hikayeye inancım bayağı sarsıldı.

6 yorum:

  1. Bu kitabı niye bilmiyorum ben çok üzüldüm normalde Agatha Christie hastası olarak bütün poirot ve marple Kitaplarını okudum buna da bakayım hemen..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu Poirot ve Marple serisinden değil belirteyim okursanız da umarım seversiniz :)

      Sil
  2. Okuma listeme almıştım bu kitabı ama kütüphanede yoktu malesef...

    YanıtlaSil
  3. Ben de bu kitabını okumadım, listeye almak lazım.
    http://kendimutfagindasef.com/

    YanıtlaSil