4 Kasım 2015 Çarşamba

TINKER TAILOR SOLDIER SPY-KÖSTEBEK(2011)

İngiliz İstihbarat Servisi'nde bir köstebek arayışıyla başlıyor her şey.
Servise Kavşak,servisin başındaki kişiye de Kontrol (John Hurt) diyeceğiz film boyunca.(Gerçi bazı çevirilerde Kavşak yerine Sirk kullanılmış ama ben Kavşak demeyi tercih ediyorum.)

Kontrol servisten şutlanmak üzere ve adam son kozunu kullanıyor.Servisin en üst düzeyinde bir Rus köstebeği olduğuna inanan Kontrol Jim Prideaux'u(Mark Strong) Budapeşte'ye bir kod adı almaya gönderiyor. 
Ne yazık ki burada işler ters gidiyor,Jim vuruluyor.Kontrol yanına George Smiley'i (Gary Oldman) de alarak Kavşak'tan ayrılıyor.Akabinde vefat ediyor. 

İşler bundan sonra sarpasarıyor,Müsteşar Lacon Kontrol'ün teorisini destekleyen bir telefon alıyor.Köstebek iddialarına kayıtsız kalamıyor ve aile dışından birini yani Smiley'i köstebeği bulması için görevlendiriyor. 
Smiley yanına Kavşak'ta çalışan Peter Guillam'ı(Benedict Cumberbatch) ve emekli bir çalışanı alıp başlıyor araştırmalara. 
Kavşak'ın en üst düzeyindeki Smiley'in de dahil olduğu 5 kişilik bir gruptan şüphelenmiş Kontrol. 
Percy Alleline(Toby Jones)-Tamirci,Toby Esterhase(David Dencik)-Fakir,Roy Bland(Ciarán Hinds)-Asker,
Bill Haydon(Colin Firth)-Terzi...

Sadece bir kod adına ihtiyaç duyan Kontrol'ün aksine Smiley her şeyi masaya yatırıyor ve gerçekten bir köstebek olup olmadığını ve eğer varsa bu köstebeğin kim olduğunu anlamak için her şeyi enine boyuna inceliyor.

Bizi de sonuçları öğrenmek kalıyor.

Gelelim yorumuma Benedict Cumberbatch için izlediğim filmlerden biriydi Köstebek,anlattığım üzere casusluk filmi olsa da öyle aksiyonlu bir film değil,gözlerimizi fal taşı açıp izleyeceğimiz sahneler yok yani.Aksiyon olmadığı gibi aşırı ağır ilerleyen bir film hele de filmin 2 saati geçtiğini düşünürsek bu ağır ilerleyiş bir hayli sıkıcı olabilir.İzleyenlerin pek çoğunun rahatsız olduğu benim de haklı bulduğum bir durum var ki film karakter tanıtımı yapmadan 6-7 karakterin ismini bolca kullanmış,haliyle kafaların karışması gibi bir durum ortaya çıkmış. Özeti kim kimdir? unuttum moduna geçmemiz bende çok işe yarayan şeyi öneriyorum filmin IMDb sayfasına bakıp filmin başlarını kolaylıkla atlatabilirsiniz. 
Filmin sevmediğim tarafları olduğu gibi sevdiğim tarafları da öncelikle oyunculuklar gerçekten kaliteliydi,sonrasında İstanbul'da geçen sahneler kesinlikle başarılıydı. Casus var mı yok mu,varsa kim? diye merak etmemizi sağlayan bir kurgu vardı. Özellikle Smiley-Karla tanışmasının  anlatıldığı sahne filmin değerini gerçekten arttırıyordu.Ayrıca güzelce işlenmiş ince detaylar ve düşündüren anlamı sonra ortaya çıkan diyaloglar vardı.
Özetle ağır işleyen ama buram buram kalite kokan IMDb'den 7.1 puan almış filmi casus filmi arayanlara tavsiye edilir.
Spoiler
Köstebeğin kim olduğunun afişten belli olduğunu filmden sonra fark edip pes diyen blogger..


6 yorum:

  1. Bana biraz sıkıcıymış gibi geldi...

    YanıtlaSil
  2. Pek benlik değil ama eşim bayılır buna...

    YanıtlaSil
  3. Bu tür film severler için daha iyi olabilir.Ben pek fazla köstebekli ajanlı film seyretmiyorum.Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler...))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, yorumunuz için teşekkürler asıl :)

      Sil