6 Ocak 2016 Çarşamba

EL METODO-THE METHOD/METOT (2005)

Madrid şehrinde IMF-Dünya Bankası zirvesinin olduğu gün,şehir protestocular tarafından adeta yıkılırken,aynı gün 7 kişi Dekia Şirketi'nin yeni elemanlarını seçmek için yapacakları mülakata katılır. 

Grup önce sekreter Montse'in(Natalia Verbeke) verdiği formları doldursa da mülakatın sandıkları gibi olmayacağını anladıklarında işler değişmeye başlar.
Çünkü şirket onlara eleme yapmak için Grönholm Metodu'nu uygulayacaklarına dair anlaşma imzalatır ve bu metot grubu bir odaya tıkıp onları birbirlerini eletmek için yönlendirmekten ibarettir. 

İlk testte içlerinden birinin şirketin elemanı olduğunu belirtilir ve ardından içinize yerleştirdiğimiz bu köstebeği bulun emri verilir.Fernando (Eduard Fernández) olaya hemen atlayıp köstebek olarak Enrique'ın (Ernesto Alterio) yazılmasını sağlar. Lakin şirket bunu ne doğrular ne yalanlar ve doğal olarak kim olduğu hala bilinmeyen köstebekle 2. aşamaya  devam edilir. 
Aşamalar ilerledikçe bizde adayları tanımaya başlarız,her şeye ılımlı yaklaşan Julio(Carmelo Gómez), şirketin eleman alma prensibine hayran hayran bakan Enrique,fazlasıyla sinirli tavırlar sergileyen Ricardo,eski sevgilisiyle karşılaşmanın mutluluğunu yaşayan Carlos de Aristegui Santos(Eduardo Noriega),Carlos'un buz gibi soğuk ama yeri gelince sağlam çıkarımlar yapan eski sevgilisi Nieves(Najwa Nimri),daha ilk andan Carlos ile atışan Ana(Adriana Ozores).
Testlerin devam ettiği süre boyunca bir iş için insanın başka bir insanı ne kadar küçültebileceğine aynı zamanda eleman almak için bir şirketin ne oyunlar döndürebileceğine tanık olacağız.
Bakalım bu testin galibi kim olacak?

Gelelim yorumuma hakkında kendisinden esinlenerek çekilen Exam filminden daha kötü yorumları okusam da bence kesinlikle Exam kadar iyi hatta daha da iyi diyebilirim. 
Öncelikle filmin tek mekanda geçen filmler arasında yer aldığını belirteyim,doğal diyaloglar üzerine kurulu ki bu diyaloglar oldukça akıcı diyebilirim ama filmdeki gerilim oranı çok düşük ki bu daha eksi hanesine yazılabilir. 
Bazı kesimlerce sıkıcı olarak nitelendirilse de inanın ben çok nadir sıkıldım,hatta film için aktı gitti diyebilirim. 
Bir de kesinlikle çok ince düşünülmüş detaylar var filmde,bazı şeylerin yapılma sebebi o kadar zekice ki bayıldım resmen. Misal köstebeğin kim olduğunu bulmak için sığınak sorusunda sağlam bir ipucu var,senaristlerin senaryoyu yazarken her şeyi enine boyuna düşündüklerinin ispatı. 
Gerçi aynı soruda 5 kişilik sığınağa çocuklarınızı doğururum diyeni alarak hata ettiler ki bu kısım filmdeki tek kusurdu. 
En sevdiğim yer ise yemek molası ki çoğunluk ne alakaydı yemek molası demiş ama sebebi süper,ekip yemek yapacak olan kişiyi sığınaktan attıktan sonra önlerine konan berbat yemekle cezalandırılmış. 
Daha çok şaşırtma ve daha değişik bir son olsa benden daha yüksek bir puan alacağını da inkar etmiyorum ama şu an 7 puanı rahatlıkla verebilirim. 
Son söz IMDb'den 7.3 puan alan tek mekanda geçen filmler arasında üst sıralarda olmayı hak eden bu film önerilerimi taşır. 


6 yorum: