15 Ocak 2016 Cuma

YEDİLERİN GİZEMİ-AGATHA CHRISTIE

Kitabın Künyesi
Kitabı Adı:Yedilerin Gizemi
Orijinal Adı: The Seven Dials Mystery
Yazarı:Agahta Christie
Çevirmeni:Çiğdem Öztekin
Yayınevi:Altın Kitaplar
Sayfa:294

Kitap yazarın Köşkteki Esrar romanının geçtiği Chimneys Köşkü'nde geçiyor ve karakterlerin bir kısmı ortak.(Köşkteki Esrar'ı okuyalı oldukça uzun zaman olduğu için Yedilerin Gizemi'nde ona yapılan atıfları tam manasıyla anlayamadım lakin Yedilerin Gizemi'ni okumak için Köşkteki Esrarı okumak şart değil,ayrıca Köşkteki Esrar'daki katil bu kitapta alenen verilmemiş yani Yedilerin Gizemi'ni okursam Köşkteki Esrar'a dair spoiler alırım mevzusu yok.)


Chimneys Köşkü'nü bir süreliğine kiralayan Sir Oswald Coote bir grup genci köşkte misafir ediyor,bu misafirlik sırasında Gerry Wade'in oldukça geç kalkmasından rahatsız olan arkadaşları ona bir şaka yapmaya karar veriyorlar. 8 saat alıp arka arkaya kurarak Wade'i 6.30'ta uyandırmaya çalışıyorlar.Ama 6.30'ta uyanmayan Wade'in ne yazık ki hayatını kaybettiği ortaya çıkıyor.
Kaza mı intihar mı olduğu anlaşılmayan ölümü orada bırakıp köşkün asıl sahipleriyle tanışıyoruz. Lord Caterham ve kızı Bundle. Bundle Wade'in mektubunu bulup olayları deşmeye başlıyor ve bir cinayetle karşılaşıyor. Kurban ona Yedi Kadran kulübünün ve Jimmy Thesiger'in adını veriyor Bundle'de Jimmy'e ulaşıp olayı çözmeye çalışıyor.
Jimmy,Bundle ve Wade'in kız kardeşi Loraine'in katili bulmak için maceradan maceraya atılmasını okuyoruz.

Gelelim yorumuma bu aralar üzerimde ciddi bir uğursuzluk olduğunu düşünmeye başladım çünkü okuduğum çoğu kitabı beğenmiyorum.Bu bahtsızlık kırmak için en sevdiğim yazar Agatha Christie'e koştum lakin aynı durumu yaşadım. Hatta kitaplarını en fazla 2 günde okuduğum yazarın bu kitabını 5 günde okudum.Benim için pek çok açıdan hayal kırıklığıydı.
İlk olarak kitapta gözümü çarpan yazım yanlışlıkları,noktalama işareti hataları vardı. Altın Kitaplar'a yakışmayacak derecede fazlaydı.Bunca zamandır okuduğum Agatha Christie kitaplarının hiçbirinde bu kadar hataya rastlamadım.
İkincisi kitabın kısa bir bölümünde Köşkteki Esrar'a yapılan göndermeler. Kitabı hatırlamayan ya da okumayan okuyucular için can sıkıcı olmuş.
Üçüncüsü yazar kitabın başlarında bir hamle yapmış ve o hamle aslında kitabın uzamasını gereksiz kılan bir hamle lakin o hamle olmazsa kitap hiç ilerlemeyecek (spoiler olmasın diye aşırı üstü kapalı anlattım) işte bu hamle kitabı pek çok açıdan zayıflatmış.(Tabi ben kitabı bitirince anladım mevzuyu)
Son olarak kitabın fazla uzatıldığını ve yer yer sıkıcılaştığını düşünüyorum.(Gerçi bu benim uğursulzuğumdan olabilir o konuda emin değilim.)
Bu arada kitaptaki bir kaç karakterin görüşlerini,tavırlarını çok sevdiğimi inkar etmeyeceğim hele Lord Caterham acayip orijinal ve eğlenceli bir karakter.
Son söz ne yazık ki beğenime göre sıraladığım Agatha Christie kitapları arasında başı çekmeyecek kitaplardan biri oldu benim için.

27 yorum:

  1. Hiç okumadığım bir yazar konusu aslında ilgi çekici olabilir. Bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. kitabı ben eskiden okumuştum Agatha Christie kitaplarının hepsini okudum zaten bir Hercule Poirot veya Miss Marple tadı yoktur bunda..

    YanıtlaSil
  3. Agatha Christie'nin birkaç kitabını okudum, sevmiştim ama hayranı olacak kadar değil sanırım. Annem çok sevmişti, hala anlatır :D O beğenmeme hali bende de oluyor, bazen neyi okusam memnun olmuyorum :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuyup memnun olmama hepimizde var ne yazık ki :(

      Sil
  4. Ben de birkaç kitabını okudum severim Agatha'yı ama bunu okumadım, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. dizi film kitap anime ne güzel tam bana göreymiş. merabaaaaa :)

    YanıtlaSil
  6. korku gerilim yazarıydı zannedersem değil mi hiç hatırlamıyorum okudum mu ama ben okuduğum bu tarz kitapları çok içselleştiriyorum en iyisi okumayayım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cinayet romanı yazarı,korku unsuru kitaplarında pek yok daha çok katil kim? severlere hitap eden eserler yazmış :)

      Sil
  7. baksanaaa agatha görünce yine aklıma geldi de, geçenlerde yazısını da yazmıştım, nette "radyo oyunları/radyo tiyatrosu/arkası yarın" lar var. trt arşivi de var, youtube'da da var. agatha christie'nin kitaplarının da seslendirmesi var. öğütlerim çok güzeller :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen dinlemek lazım o zaman teşekkürler önerin için :)

      Sil
  8. son yazıma baksan yaa biii :)

    YanıtlaSil
  9. yanlış numara (sorry wrong number) filmi çok iyi şey bir de radyo tiyatrosu da var, radyo oyunları. com adresinde :)

    YanıtlaSil
  10. yanlış numara (sorry wrong number) filmi çok iyi şey bir de radyo tiyatrosu da var, radyo oyunları. com adresinde :)

    YanıtlaSil
  11. Güzel bir kitaba benziyor.

    YanıtlaSil
  12. Ağatha nın kitaplarını lise yıllarım da okurduk çok aklım da kalmadı ama polisiye diye adlandırılan kitapların ilklerinden sanırım. ve başarılı bence.Yıllar önce elimde olan bir kaç kitabını Agatha serisi oluşturan bir tanıdığa vermiştim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Agatha polisiye romanların kraliçesi dediğimiz bir yazar, kitapları hediye ettiğiniz kişi çok şanslıymış :)

      Sil
    2. Aynen onunla sevmiştim bu türü. hala da severim poliseye film ve kitapları:)

      Sil
    3. Ben de çok severim polisiyeyi, Agatha en başarılı olanlardan :)

      Sil
  13. Yanıtlar
    1. Giriş çok ilginç ama sonrasında pürüzler var :(

      Sil