23 Şubat 2016 Salı

CANDOR-PAM BACHORZ

Kitabın Künyesi
Kitabı Adı:Candor
Yazarı:Pam Bachorz
Çevirmeni:Muzaffer Mankır
 Yayınevi:Delidolu
Sayfa:278

Candor kusursuzluğun vücut bulduğu dışarıdan şahane görünen bir kasaba.Bu kasabaya girebilmek için bile aylarca bekleme listesinde bekliyorsunuz.
Peki nedir bu kasabanın muazzamlığında yatan?
Candor’da 7/24 çalan müzik ve onun içine gizlenmiş,insanın beynine işleyen mesajlar.
Evet bu mesajlar kasabadaki herkesin kusursuz birer klon olmasını sağlıyor.
“Her zaman aileni mutlu etmek için çabala.”

Normal dünyada sorunlu gençler  burada 2 hafta sonrasında dünyanın en söz dinleyen,en çok çalışan asla ve asla ailesini üzmeyen çocukları haline geliyor. Bütün bağımlılıkları rafa kalkıyor yerini sağlıklı beslenme,üniversiteye hazırlanma hevesi alıyor.
Candor’da hataya yer yok anlayacağınız.
Bütün kasabanın mimarı,kasabayı kuran hatta oraya yerleşen ilk aile Banks ailesi.Daha doğrusu kasabanın mimarı baba Campbell geri kalan anne Lucy ve oğul Oscar mecbur ona uymuşlar.Ama Lucy kocasını ve çocuğunu terk etmiş.
Oscar kasabanın mükemmellikteki örneği,herkesin onunla takılmak ve onun gibi olmak için uğraştığı çocuk,dersleri mükemmel,sosyal kulüplere katılım tam.Ayrıca aynı kendi gibi mükemmel sevgilisi Mandi ile kasabanın gıpta ettiği bir çift haline dönüşmüşler.
“Mandi,Candor için yaratılmış sanki!
Ama tam tersi Candor onu yarattı.”
Ama hiçbir şey göründüğü gibi değil tabi ki.Oscar mesajları keşfetmiş,onların beyninin hakimiyetini kazanmasını engellemiş,hatta bununla yetinmemiş bir de kendi mesajlarını oluşturmuş.Üstelik bunları kasabaya gelen zengin çocukları beyinleri yıkanmadan kasabadan göndermek için kullanmaya başlamış,bu iş sayesinde zengin olmuş tabi.
Oscar’ın sahte hayatında her şey düzgün giderken kasabaya yeni taşınan henüz değişmemiş Nia Silva ile karşılaşınca Oscar bir anlık hata ile maskesini düşürür ve yavaş yavaş anlar ki klonlaşmamış Nia ile birlikte olmak onun gerçek yüzünü ortaya çıkarıyor.
“Tüm hayatım boyunca istediğim tek bir şey oldu.Ne,biliyor musun?”
Aklımdan bir sürü fantezi geçiyor.Ama başımı iki yana sallayıp sessizce bekliyorum.
“Ailem her ne istiyorsa onu yapmamak!” Küçük bir gülümsemeyle dudakları kıvrılıyor. “Ve bunda oldukça başarılıyımdır.”
Ve Nia Oscar arasında ateş bacayı sarmaya başlıyor,bakalım kusursuz bir dünyadaki kusurlu aşkın sonu nereye varacak?
“Sessizlik her geçen saniye beni terletiyor.Kasabadaki tek kötü çocuk siz olduğunuzda,yakalanacağınızdan eminsinizdir.”

Gelelim yorumuma yazarın kurgusunu çok yaratıcı buldum,müzik yoluyla beyne hükmetmek,hatta bunun için bir kasaba oluşturmak.Gerçekten kitabın çıkış noktası çok başarılı.Müzik olmadığında yoksunluk krizine girilmesi de güzel düşünülen diğer bir nokta.
Karakterlere değinirsek  baba ve oğlun üzerine fazlasıyla düşünüldüğü hissettiğim belirteyim.
Mesajlar ve onlara itaat eden insanlar okudukça Campbell’in zekasını takdir ettim yalan yok ama ayrıca adama sinir oldum hele Oscar’a abisini unutturmaya çalışması falan. Dinlenme Odası ise değinmek istemediğim mevzulardan.
Oscar sevilesi bir karakter tek kelimeyle kusursuz ayrıca babasının arkasından çevirdiği işler gerçekten on numara.Pratik zekası her şeyi düzeltmesini sağlasa da arada bir babasının mesajları beynine doluşuyor,o zihnindeki duvarla olaya hakim olmaya çalışıyor. Oscar Candor ile baş edebilecek tek insan,üstelik bunu yaparken de sahte maskesini kolay kolay düşürmüyor.
Nia bana Kağıttan Kentler’deki Margo’u anımsattı. Nia asi,sanatçı bir kız,tahmin edildiği gibi daha değişmemiş,Oscar’ın ilgisini çekebilecek kadar farklı,lafını esirgemeyen,gerektiğinde her şeye isyan eden ve dersleri umursamaya tek kız.Hatta Candor’un tek cool kızı.
Yazarın kalemi sade,gereğinden fazla betimlemeye boğmamış bizi çeviride çok düzgün,kitabın akıcılığını korumuş. Ayrıca kapak orijinalinden farklı ama ondan daha güzel şahane bir şey olmuş.
Kitabın sonu beklediğim gibi değildi,biraz şaşırdım biraz duygulandım,yazar çok gerçekçi ve acımasız davranmış diyeyim.
Son söz oldukça farklı kurgusu,dört dörtlük karakterleriyle Candor önerilir listeme eklendi.


4 yorum: