17 Şubat 2016 Çarşamba

HATİCE-SERDAR ÇEKİNMEZ

Kitabın Künyesi
Kitabın adı: Hatice
Yazarı: Serdar Çekinmez
Yayınevi: Yitik Ülke Yayınları
Sayfa: 174

Türkiye’nin sınırında, pek çok yolcunun uğrak yeri olmuş Geçenler Köyü’nün büyük sıkıntısını dinleyerek başlıyoruz romana.
Köyün en zengini ayrıca en kıdemlisi olan Muhtar Tahsin köyün kahvesine girip bütün ahaliyi orada görüyor, üstelik dertlerine derman olacak pazarlama uzmanı Nesim İnandır’da onu bekleyenler arasında.

Köy halkı bir araya toplanınca mevzu tekrar konuşuluyor. Meğersem bu köy geçimini erişte satarak sağlarmış, hatta pek çok yerden müşteri çeken meşhur bir lokantaları bile varmış ,lakin bir fabrika erişte satmaya başlayınca bütün köy iflas noktasına adım adım yaklaşmış.
Şimdi herkes Nesim’in ağzından çıkacak lafa bakıyor tabi ki. Nesim’de onlara köyünüzle özdeşecek, insanları eriştelerini tatmaya itecek bir bağ bulmalısınız diyor, mesela köyünüzden çok ünlü bir sporcu çıkarsa insanlar akın akın buraya gelirler demeyi de ihmal etmiyor.
Sohbet pehlivan Ahmet’in Kırkpınar’da altın kemer kazanması için çalışmalara başlanması kararı alınması ile son buluyor.
Pehlivan Ahmet ile ilgili tek pürüz çocuğun aşırı çelimsiz olması, Tahsin bu derde deva için köyün Cadı lakabını taktığı bir nevi alternatif tıp tedavisi uygulayan Hatice’den destek istiyor.
Buradan itibaren Hatice’yi tanıyoruz. Göçebe bir çingene ailesinden olan Hatice başına gelen onca talihsiz olay sonrası Geçenler Köyü’ne yerleşip halka şifa dağıtmaya başlamış. Şimdi ise köyün umudu Ahmet’i güçlendirmek için çabalıyor.
Günlerden bir gün Hatice’in kapısına derbeder olmuş güzeller güzeli bir kız bırakılıyor. Hatice Türkçe konuşamayan bu kıza kol kanat gerip, onu evine alıyor.
Nevin Yorgancı diyeceğimiz bu kız köyün diline dolanıyor. Güzelliği ile Tahsin’in aşka aşık oğlu Kerem’in, köyün zenginlerinden olan Şeref’in oğlu Kutlu’nun ve daha pek çoklarının kalbini çalıyor.
Bize de bundan sonra gelişen olaylarını okumak kalıyor.

Sevdiğim ve sevmediğim tarafları ile son söz konusundan kararsız kaldığım kitaplardan Hatice. Sevdiğim taraflardan başlarsak yazarın anlatımı oldukça samimi, halkın dilini olaylar karşısındaki pek çok tavırlarını oldukça gerçekçi ve sıcak bir ifadeyle anlatmış, aynı zamanda bu anlatım tarzından olsa gerek kitap gerçekten hızlıca okunan türden. Kitabın giriş noktasını beğendim, bana oldukça farklı geldi. İşte kitabın girişindeki o farklılık ne yazık ki devamını getirememiş, akabinde gelişen pek çok olay oldukça sıradanlaşmıştı bence. Özellikle Ayşin kaynaklı olanlar kitabın kurgusunun kalitesini gerçekten düşürmüştü.
Ayrıca yazarın ilk kitabı olduğu için birkaç yerde geçen göz batmayan yazım yanlışlarını ve biraz fazla uzun olan cümleleri önemsememeye çalışsam da belirteceğim bir nokta var ki özellikle sonlara doğru kitapta satır sonlarını sığmayan kelimelerin bölünmesi için kullanılan "-" işareti sık sık  hatalı kullanılmıştı ve tahmin ettiğiniz gibi okurken fazlasıyla göze battı.
Yukarıda da belirttiğim gibi bu kitabı önerip önermeme konusunda oldukça kararsızım o yüzden son söz eklemeden yorumumu sonlandırıyorum.

10 yorum: