7 Şubat 2016 Pazar

SİYAH KAR-JULIETTE SOBANET

Adı: Siyah Kar
Orijinal Adı: Midnight Train to Paris
Yazarı: Juliette Sobanet
Çevirmen: Solina Silahlı
Yayınevi: Arkadya Yayınları
Sayfa: 278
Jillian Chambord tuttuğunu koparan bir gazeteci şimdiki hedefi ise bir senatörün kirli çamaşırlarını ortaya çıkarmak üstelik bu önemli haberi yapabilmesi için çok önemli bir adım atmak üzeredir, lakin yıllar önce ayrılmasına rağmen hale unutamadığı CIA çalışanı eski sevgilisi Samuel Kelly hayatına bir anda dalıp, Jillian'a ikiz kardeşi Isla'nın kaybolduğunu haber verince Jillian'ın bütün öncelikleri değişir.


Senatör haberini arkadaşına bırakan Jillian Samuel'in karşı çıkışlarına rağmen onunla Isla'yı bulmak için yola çıkar.
Isla İsviçre'den Paris'e giden bir trenden kendisi dışında 2 bayanla birlikte kaçırılmış, Jillian geçmişleri yüzünden aralarına mesafe koydukları ikizinin nereden nereye niçin gittiğini anlamlandırmaya çalışırken Isla'nın Fransa'nın en zengin ailelerinden biri olan Morel'lerin varisi nişanlandığını duyunca şok olur. Jillian daha bunları hazmedemezken Samuel ona geçmişte neler olduğunu sormaya başlar. Jillian Samuel ile birlikteyken geçmişi hakkında ser verip sır vermemek uğruna Samuel'den ayrıldığını hatırlar, peki şimdi ikizini bulmak için bu duvarı yıkmalı yoksa ikizine yıllar önce verdiği sözü tutmaya devam mı etmeli?
"Kariyerini gerçekleri bulma üzerine kurman bana çok ilginç geliyordu. Oysa gerçek hayatta önem verdiğin insanlara yalandan başka bir şey söylemiyorsun."
Bütün bunlar yetmezmiş gibi benzer bir kaçırılma vakasının 1937 yılında yaşandığını ve 3 kadından ikisinin öldüğünü diğerininde hiç bulamadığını öğrenmeleri  Jillian'ın moralini alt üst eder. Acaba 75 yıl önceki bir vakanın Isla'nın kaçırılması ile bir ilişkisi var mıdır?
Jillian ve Samuel Cenevre'e gidip Morel ailesi tanışır,tabi varlığından haberdar olmadıkları ikiz kardeş ortamı iyice gerer, Samuel Jillian'ı Morel'lere bırakıp olay yerine gider.
Jillian ise malikaneyi gezip ipucu aramaya başlar. Sonrasında olaylar gelişir ve Jillian ile Samuel kendilerini 2 gün önce Isla'nın kaçırıldığı trenle Paris'e giderken bulur.
Ve onları şok eden şey ise bu tren yolcuğunu 1937 yılında gerçekleştiriyor olmaları. 1937 yılında kaçırılan üç kadınla aynı trende yolculuk eden çiftimiz bu olayın çözmek için kolları sıvar.
"Ancak etrafımı nasıl bir güzellik kuşatmış olursa olsun,masum kadınlara zarar veren canavarlar var oldukça dünya benim için her zaman çirkin bir yer olacaktı."
Bakalım Jillian 1937 yılındaki vakayı çözerek ikizini kurtarabilecek mi ve geçmişi yüzünden ayrıldığı ve unutamadığı Samuel ile yaptığı bu yolculuk sonunda onunla yeniden bir ilişki şansı olabilecek mi?

Arkadya Yayınları'nın tanıtımını yaptığı zaman Siyah Kar'ın kapağına tek kelimeyle vuruldum ve bu kitap okunacak dedim. İlk fırsatta sepetime attım ve kitap elime ulaşınca da okuma listemdeki onlarca kitabı geçip ilk üçe yerleşti,doğal ilk fırsatta okudum.
Kitabın başlangıcında kaçırılma vakası oldukça başarılı sunuluyor,o sayfaları okurken adeta bir dizinin/filmin içine çekildim gibi hissettim, kitabı kapattığımda aklımın bir köşesinde daima Siyah Kar vardı bu sayede başlarda tempolu okudum ama sonrasında performansımı düşüren bir şey oldu. O da Jillian'ın sık sık Samuel'e olan aşkını belirtmeye başlaması. Şimdi diyeceksiniz aşk var romantizm var ne var bunda? Şu var tam gizeme kapılacağız Jillian "ah Samuel'i unutamadım" tam duygulanacağız "iyi ki Samuel yanımda" ben kitabın gizemli,duygulu moduna girmeye hazırlanırken Jillian sırılsıklam aşık. Bu arada sanılmasın Jillian ikizi kayıpken sadece Samuel'e odaklı, Allah'tan öyle değil de bir taraftan ikizini düşünüyor.
Onun dışında zaman yolculuğu kısımlarını sevdim, bu dönemin mekan, kılık kıyafet tasvirleri tam kararında yapılmıştı ne tasvirlerle boğulduk ne de tasvir azlığından yakındık.
Ama bu nokta kitabın sonu bence bir garip oldu onu belirteyim, şimdi spoiler olacağı için yazamıyorum.
Olayın gizemli yönünü de ortalama kurgulanmıştı kitabın sayfasını olayların geçmiş günümüz arasında geçtiğini düşünürsek bu kurgunun gayet yerinde olduğunu söyleyebilirim.
Karakterleri ise kesinlikle sevdim gerek ikizler gerek Samuel sevebileceğiniz empati kurabileceğiniz güçlü karakterler.
Kitabın ortak karakterlerle devam eden serisi var ve ben her ne kadar başlangıçtaki sebepten birazcık kitaptan soğumuş olsam da seriye devam etmeyi düşünüyorum.
Son söz kapak tasarımıyla hayranlığımı kazanan, romantik kısımlarının biraz azaltılmasını istediğim gizemli bir kurguyu zaman yolculuğu ile birleştiren bir kitap Siyah Kar.

8 yorum:

  1. ortada gizem varsa iyidir :D Jillian i biraz takıntılı buldum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında o kadar takıntılı değil özellikle geçmişte yaşadıkları düşünülürse şimdi hayran olunacak bir kadın :)

      Sil
  2. Ablam bu tarz kitaplara bayılıyo yakında gelecek ona hediye alayım ;)

    YanıtlaSil
  3. fena değilmiş okuyabilirim bunu..

    YanıtlaSil