21 Şubat 2016 Pazar

THE VERDICT-HÜKÜM (1982)

Çaresizce cenaze evlerine gidip, yakınlarını kaybedenlere dava açarlar umuduyla kartını veren alkolik bir avukat düşününün.
Dibe batmışlığın timsali olan bu avukat Frank Galvin'den (Paul Newman) başkası değil.


Galvin gene cenaze evi ve bar arasında mekik dokurken yardımcısı Mickey Morrissey (Jack Warden) ona para getirecek bir iş buluyor. Gerçi Morrissey işi bayağı bir önceden bulmuş şimdi Gavin  müvekkilinin karşı tarafla anlaşmasını yapmak için masaya oturuyor.
Bu noktada davadan bahsedelim. Hamile bir kadın doğum için ameliyata alıyor ve ne yazık ki anestezi sonrası baygınken kusup, kusmuğunda boğuluyor. Sonrasında bir süreliğine kalbi duruyor ve beyin ölümü gerçekleşiyor. Ne yazık bu kadın şu an makinelere bağlı bir yaşam sürüyor. Bu kadının kardeşi  Sally Doneghy (Roxanne Hart) kardeşinin ameliyat olduğu hastaneye (ki hastanenin başpiskoposluğu ait olduğunu belirtmekte fayda var) ve doktorlara tazminat davası açıyor.
Gavin'in tek yapacağı şey işi mahkemeye taşımadan hastanenin vereceği tazminatı almak. Gavin fazlasıyla rahat ve alırım tazminatı bakarım keyfime kafasını yaşıyor.
Lakin hastaneye gidip asıl müvekkilinin halini görünce karşı tarafta beklediğinin yarısından da az bir tazminat önerince Gavin kendi başına dava açma kararı alıyor.

 Bu hengamede hayatına girecek bir kadınla tanışıyor Laura Fischer (Charlotte Rampling)...

"Mahkemeler bunun için var. Onlara adalet vermek için değil.Mahkemeler onlara bir adalet şansı vermek için vardır."
Tabi ki sicili rezil rusva olan,son zamanlarda 1 elin parmağından fazla davaya çıkmamış Galvin'in işi mahkemeye taşımasından korkan yok. Hele de hastanenin avukatı  mahkemede herkesi çiğ çiğ yiyebilecek biri olan Ed Concannon (James Mason) olunca. Davanın yargıcı Hoyle (Milo O'Shea) bariz bir şekilde hastanenin tarafında yer alınca.
Mahkeme süreci başlıyor ve Galvin hapı yuttuğunu yavaş yavaş anlıyor, planladığı her şey ters gidiyor etrafında Laura ve Mickey hariç kimseyi bulamıyor ve kapana kısılıyor. 
Bakalım Galvin her şeye rağmen adalete ulaşabilecek mi?

Gelelim yorumuma mahkeme filmlerine bayıldığım için izlediğim bir filmle daha karşınızdayım. Bana göre bu tür içerisinde ortalama olarak değerlendirilebilecek bir film. 
Genel olarak sevdim ama bazı yerlere eklemeler yapılsa daha güzel olurdu. Mesela jüri seçimini koskoca filmde 1 dakikaya sığdırmışlar. İnsan azıcık uzun yapar o sahneleri. Onun dışından Laura karakterini aşırı gereksiz buldum, aynı işi daha farklı ve sıradan bir karaktere yaptırabilirlerdi. 
Başta Paul Newman olmak üzere bütün oyunculara bayıldım, hele bir yargıç vardı kafayı yediriyordu insana. Senaryoyu sevdim, sağlık sistemi ile adalet sitemini birleştirmek gerçekten güzel bir fikirdi. Hele Galvin'in vicdan yapıp işi mahkemeye taşıması da ayrıcı güzel bir detaydı. Ayrıca bazı ipuçlarına ulaşma şekilleri ve Galvin'in milletin ağzından laf alırken oldukça becerikli olması da hoşuma gitti. 
Son söz IMDb'den 7.8 alan bu film mahkeme filmi sevenler için küçük eksikliklerine ve olmasa da olur sahnelerine rağmen ideal bir film.

12 yorum:

  1. izlediim güzel film sen de sevmişsin genelde. oyuncu newman ve yönetmen de sidney lumet. ikisi de iyi yaaa tabiiii :)

    YanıtlaSil
  2. Ben de izlemiştim bu filmi, güzeldi ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. İlginç bir hikayesi ve iyi oyuncular var listeme aldım.

    YanıtlaSil
  4. Bu filmi izlemiştim.Güzel film ;)

    YanıtlaSil
  5. Paul Newman için bile bakılır...

    YanıtlaSil
  6. baya da güzelmiş konu oyuncular da iyi bakayım bu filme..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı yerler hariç güzle bir film ama türünde daha iyi filmler var :)

      Sil