5 Haziran 2016 Pazar

ATONEMENT - KEFARET (2007)

Briony Tallis (Saoirse Ronan) on üç yaşında olmasına rağmen öyküler yazan, piyesler hazırlamaya çalışan oldukça varlıklı bir ailenin kızıdır.
Briony abisi Leon'un (Patrick Kennedy) eve dönüşü şerefe bir piyes sahneleyecektir ama o gün ablası Cecilia (Keira Knightley) ve evin çalışanlarından birinin oğlu olan Robbie Turner'i (James McAvoy)  havuzun başında anlamlandıramayacağı bir şekilde görünce bütün keyfi kaçar.
Cecilia ve Robbie Cambridge'de okumuşlardır, Robbie şimdi tıp okumak istemektedir, Cecilia ise onun bu hedefine bir hayli bozulmuştur.
Bu arada ilerleyen sahnelerde az çok anlayacağımız üzere ikili birbirlerini delicesine aşıktır.
Üçlüyü bu şekilde bırakıp evde konaklayan ve ortalığı birbirine katan kuzenlerden bahsedelim. Anne babaları boşanmak üzere olduğu için Tallis malikanesinde kalan ikizler ve ablaları Lola o gece yaşananlarda fazlasıyla rol oynayacaklarının henüz farkında değillerdir.
Bir sürü olay bir sürü yanlış anlaşılma olur ve Leon ile çikolata fabrikası olan Paul Marshall (Benedict Cumberbatch) gelince herkes yemek masasında toplanır. 
O akşam ikizlerin evden kaçmasıyla başlayan olaylar silsilesi Briony'in kıskançlığından, yanlış anlamasından ya da kendisinin dahi bilmediği bir neden dolayı Robbie'e iftira atmasıyla son bulur. 
Aradan 4 yıl geçer araya 2. Dünya Savaşı girer ve karakterlerimizin bambaşka yerlere savrulduğunu görürüz.
Bakalım bir gecede ayrılan aşıkların yolu tekrar birleşebilecek mi?

Gelelim yorumuma filmi izlemeden önce hiçbir yoruma bakmamıştım izledikten sonra okuduğum yorumlarda filmin aşırı beğenildiğini hatta sonunun sürprizli son olarak nitelendirildiğini okuyunca iyi ki filmi izlemeden yorumlara bakmamışım dedim. 
Film güzeldi ama abartıldığı kadar olmadığını inanıyorum ayrıca sonunu çokta sürprizli olmadığını düşünüyorum. Bu filme bundan daha çok şaşırtacak en az 3 farklı senaryo yazılabilirdi. 
Bunların dışından dediğim gibi film güzeldi, biraz ağır işlese de kendini izlettiriyordu ayrıca flashback sahnelerin kullanımı ve olayların bir kaç kişi gözünden anlatılışı oldukça başarılıydı. 
Filmin en iyi kısımlarından biri de karakter evrimleri, üç farklı yaş döneminde 3 farklı oyuncunun canlandırdığı Briony Tallis karakteri oldukça başarılıydı.
Aynı şekilde hayalleri ve aşkı elinden alınan kendini bir anda hapishanede ardındansa savaşın ortasında bulan Robbie'in umutları, özlemi ve yıkılan hayalleri aktör tarafından mükemmel yansıtılmıştı.
Cecilia aslında ilk yarıda çizilen karaktere göre 4 yıl sonra daha oturmuş daha ince bir karakter olmuş ama karakterin performansında beni etkileyen tek şey "bana geri dön" kısımları oldu. 
Kurgunun zengin bir yaşamdan savaşa sürüklenmesi iki döneminden başarılı işlenmesi bazı şeyleri tahmin etmemize rağmen genel olarak ortalamanın üstü (her ne kadar biraz bilindik olsa da) kaliteli diyebileceğim bir senaryoya sahip olaması  -filmin  Ian McEwan'in kitabından uyarlandığını da not düşmek lazım- filmin artı tarafları.

Bağlanış fena değildi şaşırtmadı ama etkileyiciydi lakin bir not daha düşeyim filmin adının pek uymadığını düşünüyorum çünkü sonunda her ne kadar kefaret ödedim zırvalığı geçse de Briony yaptığı kocaman hataya rağmen en az zarar gören karakter olmuştur. 
Aslında çok olumsuz bir tarafı olmasa da aşırı abartıldığını düşündüğüm ama gene güzel, kalite bir yapım diyebileceğim IMDb'den 7.8 puan almış Kefaret izleme listenizde olabilicek filmlerden. 

6 yorum:

  1. Haberim yoktu filmden. 1930-40'larda geçen filmler ayrı bir ilgimi çekiyor nedense. Döneme ilişkin ayrı bir merakım var ve genelde o döneme az da olsa ışık tutan filmler ilgimi çekiyor. Bu filmi de izlenecekler listesine ekliyorum. Güzel yorumlamışsınız, kaleminize sağlık.
    Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman bu filmi seveceğinizi düşünüyorum, izlerseniz yorumunuzu merakla bekleyeceğim :)

      Sil
  2. Kefaret filmini çok severim ben. Başroldeki iki oyuncuyu çok sevdiğim için ve onların aşkını inandırıcı bulduğum için filmden de etkilenmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı açılardan etkileyici bir film ben en çok savaş sahnelerini beğendim :)

      Sil
  3. izlenecekler birikti ama buna öncelik tanıyacağım teşekkürler canım.

    YanıtlaSil