9 Temmuz 2016 Cumartesi

ELVEDA HAZİRAN - SARAH JIO

Adı: Elveda Haziran
Orijinal Adı: Goodnight June
Yazarı: Sarah Jio
Çevirmen: Duygu Parsadan
Yayınevi: Arkadya Yayınları
Sayfa: 346


June Andersen 35 yaşında New York'ta çalışan başarılı bir iş kadınıdır. June büyük bir bankada müdür yardımcılığı yaparken, küçük işletmeleri kapatma kararı verip oldukça iyi para kazanmaktadır. İlk başlarda küçük işletmeleri kapatmak ona acı verse de zamanla duyarsızlaşmış ve işletmelerin kaderini belirlerken empatiden uzaklaşıp sadece kar zarar tablosunu incelemeye başlamıştır. Bu iş hayatı ona para kazandırsa da onu sağlığından etmiştir. June tansiyon yüksekliği ve kalp krizi geçiriyormuş hissinden kurtulamayan panik ataklı biri olmuştur. 

"Yetişkinlerin bu yaptığı korkunç bir şey. Çocuklarının hayatını da kendi hayatlarını kararttıkları renge boyamak istiyorlar."

Hastalığı ve iş yaşamının stresi iyice tepesine binmişken çok sevdiği  büyük teyzesi Ruby'in vefat ettiğini öğrenir. Üstelik Ruby ona Mavi Kuş Kitabevi'ni bırakmıştır. Mavi Kuş Kitabevi June'nin çocukken en sevdiği yerlerden biriymiş, kardeşi Amy ile sık sık kitabevinde kalırlar, kitapların büyülü dünyasını kapılırlarmış. Hatta June Seattle'den ayrılmayıp o dükkanda çalışacağını düşünürmüş. 
June bu haberin üzerine mecburen işine kısa bir mola verip Seattle yollarına düşüyor. Amacı dükkanı elden çıkarıp New York'a dönmek. Bu yolculuk arasının bozulduğu kardeşi Amy'i, çocukluğunu ve Ruby'i düşünmesine neden oluyor. 
Uzun bir aradan sonra doğduğu yere gelen June soluğu Mavi Kuş Kitabevi'nde alıyor ve Ruby'in ona bıraktığı mektubu okuyor. Bu mektubun sakladığı ipucunu çözen June, ipuçları sayesinde iki mektuba ulaşıyor. Çok ünlü İyi Geceler Aydede çocuk kitabının yazarı Margaret Wise Brown ile teyzesi Ruby'nin yakın dostlar olduklarını ve mektuplaştıklarını anlayan June, bir solukta mektupları okuyor ve bu mektuplarında ipuçları içerdiklerini anlıyor.

"Ama arkadaşlar birbirleri adına düşünebilmeliler, bilhassa kendi adımıza düşünemediğimiz zamanlar."

June kitabevini satmayı planlarken hem Gavin ile tanışıyor hem mektupların akışına kapılıyor. Mektupları okudukça kendi hayatından parçalar buluyor, gerek kardeşiyle arasının bozuk olması gerek istediği kişi olmaması...
Tüm bunların içinde bize de Ruby'in geçmişinin June'in geleceğini nasıl etkileyeceğini okumak kalıyor.

"Şansız bir dönemden geçtiğinde ve işler istediğin gibi gitmediğinde, kendi hikayenin yazarı olduğunu hatırla. Onu seçtiğin herhangi biriyle, istediğin herhangi bir şekilde yazabilirsin. Ve bu güzel ya da trajik bir hikaye olabilir. Seçim senin."

Sarah Jio'un okuduğum 5. kitabı ile karşınızdayım, yazarı okudukça ne yazık ki kendini tekrarlayan kurgusuna yapacağı sürprizlere fazlasıyla aşina olmaya başlıyorsunuz ve bu da kitaplarından alacağınız tadı bir hayli azaltıyor. Elveda Haziran  az önce bahsettiğim duruma az da olsa uyuyor, yazar bazı açılardan fark yaratmayı başardığı için okurken olumsuz hislerin içinde boğulmadım. Buna rağmen kendini tekrar eden yerler vardı. İlk olarak mektuplarda bahsi geçen kız kardeşler arası sorunların bir versiyonunu June'in yaşaması, ikinci olarak Ruby'in oğlunun kim olduğunun az çok tahmin edilmesi, üçüncüsü June ve Amy küskünlüğünün sebebinin alenen belli olması, dördüncü olarak yazarın geçmiş ve gelecek şeklinde kurguladığı anlatım tarzı. Bu noktaların yanında farklı ve güzel olan yerler de vardı, ilk olarak geçmiş ve gelecek  şeklinde kurgulanan tarzın geçmiş kısmının mektuplar yoluyla bizlere aktarılması, bu durum kitaba hoş bir hava katmış hatta insanın hemen bir mektup arkadaşım olsun diyesi geliyor haberiniz olsun. Sonrasında olayların temel noktasının kitabevi olması, mektuplarda bolca kitaptan bahsedilmesi, kitapseverler olarak  yelkenler hemen suya. Son olarak yazarın kaleminin akıcılığını ve canlılığını koruması var.
Kısacası tahmin edilebilir ve tekrar eden yerlerinin yanında kitabı farklı kılan detayları da olan orta karar bir roman Elveda Haziran.

10 yorum:

  1. Sarah Jio hiç okumadım, pek tarzım değil gibi geliyor bana ama alıntılar da hoşuma gitti. Kurgu konusunda dediğiniz gibi zayıf kalıyor olsa da kalemi kuvvetli bir yazar sanırım. Alıntılara bakarak bunu söyleyebiliyorum, insana bir şeyler katıyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer tek kitabını okumuşsanız kurgu zayıf gelmez ama yazarı tanıdıkça ne yazık ki sık tekrara düştüğünü fark ediyorsunuz :(

      Sil
  2. Şu anda okumakta olduğum kitap :)) Aslında bitmiş olması gerekiyordu, ama az kaldı. Mektup yazma isteği hakkında kesinlikle haklısınız. Henüz sonunu okumadım ama, benim de tahminlerim var. Yine de severek okuyorum. Özellikle de geçmişle, gelecek arasında kurduğu bağ hoşuma gidiyor. Aynı tarzdan sıkılmamak için Sarah Jio kitaplarını arka arkaya okumuyorum. Böylece özleme fırsatım oluyor. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sıkılmamak için araya uzun zaman koyuyorum ama gene de anlarım tarzındaki benzerlik biraz sıkıntı oluyor. Mektuplaşma hissini bu kadar derinden hissettirebilmesi ayrı bir başarı ama :)

      Sil
  3. Elveda haziran yazarın okuduğum ilk kitabıydı. Bu kitabına hayran kalıp diğer kitaplarını da okumaya başlamıştım :)

    YanıtlaSil
  4. son zamanlar da adını çok duyduğum bir yazar ama hiç okumadım.

    YanıtlaSil
  5. Sarah jio ilk defa okudum kendimi kaptırarak acaba sora ne öldü dedim gizemli mektupları merak etmedim değil ve sonu sürpriz bir şekilde bitti teyzesinin kızı olduğunu öğrenmek aradığı J.P nin kendisi olduğunu öğrendiğinde bende çok sevindim şimdi 3 oğlu var mutluluklar diliyorum biraz geç okusam da başka romanlarını da okuyacağım sabırsızlıkla bu arada mavikus kitap evini hayal ederek sevdim sevgiler 😍😘❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, yazarı ilk kez okuduğunuz için hisleriniz çok normal. Okudukça kurgular arasındaki tanıdık yönleri keşfedeceksiniz ama her şeye rağmen bu kitabı Mavi Kuş Kitabevi ve mektup arkadaşlığı güzellemesi açısından biraz daha farklıdır bence :)

      Sil