30 Ekim 2016 Pazar

THE MATRIX RELOADED(2003)

Neo’un(Keanu Reeves) geçen filmin sonunda Seçilmiş Kişi olduğu ispatlamasının ardından 2. filmle yeni bir başlangıç yapıyoruz.

Trinity’in(Carrie-Anne Moss) sistemin ajanlarından biri tarafından vurulduğunu gördüğümüz bir giriş yapıyoruz. Çok geçmeden anlıyoruz ki bu uzun zamandır  rahat bir uyku çekemeyen Neo’un kabusu.
Nebuchadnezzar gemisinde ise artık 4 mürettebat var, Neo &Trinity & Morpheus (Laurence Fishburne) & Link(Harold Perrineau)…


Robotlar ise boş durmayıp Zion’a giden yolu kazmaya başlarlar bundan haberdar olan Zion kaptanlarına Komutan Lock’tan  bir emir gelir. Matrix sisteminden çıkıp Zion’a dönmeleri. Kaptan Niobe’in (Jada Pinkett Smith) duyurduğu bu emre Morpheus karşı çıkar. Çünkü onun amacı Kahin ile bağlantıya geçmek ve bunun için en azından bir gemi Matrix’te kalmalı. 
En sonunda diğerlerini razı eden Morpheus yükleme yapmak için Zion’a dönüyor.
1. filmden beri adını sıkça duyduğumuz Zion'u yavaş yavaş tanırız. Halkın büyük kısmı Neo'u seçilmiş kişi olarak benimserken bazılarının kehanete inanmadığını anlarız.
Tabi ki Morpheus'un aşır inançlı hali pek çok kimseyi bastırmaya ve halkı coşturmaya yeter.
Geçen filmde Neo'un hışmıyla yok olan Ajan Smith (Hugo Weaving) bu filmde ekstra güçlerle ve bağımsızlığını ilan etmiş bir şekilde katılıyor aramıza. Yeni bir yeteneği sayesinde Zion'a sızmayı da başarıyor.
Neo'a kahinden haber geliyor ve ekip büyük risklere rağmen Matrix'e tekrar giriyor. Neo kahinle görüşüyor.
Bu görüşme kahinin Neo'a makine ağını gitmen gerek,oraya gidebilmek için Merovingian adlı programın tutsak ettiği Anahtarcıya ulaşman gerek demesiyle son buluyor. Sonrasında Neo'u Ajan Smith ziyaret ediyor ve Neo onlarca Ajan Smith ile dövüşmek zorunda kalıyor ve bizlere de bu görsel şöleni izlemek düşüyor. Ayrıca Ajan Smith'in sistemden tamamen bağımsız olduğunu öğreniriz, o sistemin ajanlarını bile kendine dönüştürebilecek sağlam bir yetenek edinmiş.
Bu arada Komutan Lock razı gelmese de Konsey 2 geminin Nebuchadnezza'a yardıma gitmesini istiyor.
Neo, Trinity, Morpheus Merovingian'ı (Lambert Wilson) ziyaret edip ondan Anahtarcıyı isterler, tabi ki nedenselliğe ve güce tapan Merovingian onları aşağılayıp, elleri boş gönderiyor.

Ama karakterlerimize başka bir kapı açılıyor.
Bakalım Neo kahinin izinden gidip Zion'un düşmesine mani olabilecek mi?
İlk filmin ardından hevesle ikinci filme geçiş yaptım, sevdiğim yerleri de oldu sevmediğim yerleri de ama genel olarak değerlendirirsem ilk filmden kötüydü.
Bir seri olduğu için mecburen önceki filmlere göre  kıyaslama yapacağız, bir seri filmini bağımsız değerlendirmek neredeyse imkansız.
Mesela ilk filmde vıcık vıcık aşk sahneleri yoktu ve filmin atmosferine göre oldukça iyi bir tercihti ama bu film dakika başı Neo-Trinity aşkını izledik, bu tarz sahneler biraz azaltılsaydı normal derdim şimdi ise aşk filmi olmakla olmamak arasında gidip gelmeye başlamış dedim.
Keza Persephone'in Neo'dan öpücük istemesi de ayrı bir absürdlüktü.
Zion halkı ayrı bir komedi zaten, savaş yakın ama parti yapalım diyene uyup, yok olma tehlikesiyle burun burunayken parti yapabilmek nasıl bir kafadır.
Geçen filmdeki kalite replikler kalitesini biraz düşmüş ve anlamak için çaba harcanması gereken şeyler olmuşlar. En sevmediğim tarafı ise bir konuşma oluyor sonra dövüş sahnesi sonra 2 dakika konuşma 15 dakika kovalamaca. Olay sistematikleşmiş resmen.
Sevmediğim taraflardan sonra gelelim beğendiğim şeylere.
İlk olarak dövüş sahnelere... Mükemmel ötesi o sahneler,aşırı uyumlu müzikler. O karelerin çoğu tekrar tekrar izlenilesi olmuş.
Bu arada Neo Malkoçoğlu olmuş takılmalarını da şokla karşıladım, adamın Matrix alemindeki dövüş becerilerini tiye almak için bu benzetmeyi yapmaları ayrı komedi zaten.
Keanu Reeves zaten şahane oynuyor, o dövüş sahneleri resmen beni benden aldı.Rolüne anca bu kadar oturabilir bir insan.
 
Mimar ve Neo mevzusu da filmin güzel yerlerindendi.
Merovingian ve tayfası da filmin akılda kalan karakterleriydiler. Hele ikizlere bayıldım.
Son söz ilk filme göre vasat kalan yanlarına rağmen bağımsız değerlendirildiğinde ortalamanın biraz üstü olan ve IMDb'den 7.2 alan film seriye başlayanların acele izlemesi gereken film olur. 

14 yorum:

  1. İlkini birkaç kez izlemiştik:) 2. den haberim yoktu şimdi google da baktım yayınlar olmuş bir ara seyredeyim teşekkürler canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de üçüncüsü var ayrıca The Animatrix'i de izlemeye unutma bence serinin boşluklarını dolduruyor :)

      Sil
    2. Yeğenime bahsedince o da söyledi teyze 3. cüyü unutma diye:))

      Sil
    3. The Animatrix'i de unutmayın bence hatta 2. ve 3 filmin arasında izlenmesi ideal :)

      Sil
  2. her filmi bir kaç defa izleyip ancak anlamıştım ne olup bittiğini..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten anlaşılması zor filmlerden biri :)

      Sil
  3. Bu filmi sinemada izlemiştim. Yalnız hala üçüncü filmi izlemedim. Bir ara baştan sona kadar izlemeyi düşünüyorum çünkü detayları unuttum.

    Keanu Reeves bu rolde bence de çok başarılı. Bu rolü önce Brad Pitt ve Will Smith'e teklif etmişler ama onlar kabul etmemiş. İyi olmuş diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reeves cuk oturmuş desek yeridir ben bayıldım resmen. Ayrıca detayları unutmanız normal mümkünse üç filmi de bir hafta içinde izlemek en iyisi :)

      Sil
  4. ilkini sevmiştim ikinciyi o kadar sevmemiştim öyle hatırlıyorum :)

    YanıtlaSil
  5. Ilk filmi daha çok begenmistim zaten ilk izleyiste anlamak zor. Keanu reeves kisiligi ile de sevdigim oyunculardan.

    YanıtlaSil