30 Kasım 2016 Çarşamba

YAKUZA CİNAYETİ-PAUL KEMPRECOS

Kitabın Künyesi
Kitabı Adı: Yakuza Cinayeti
Orijinal Adı: Bluefin Blues 
Yazarı: Paul Kemprecos
Çevirmeni: İlkin İnanç
Yayınevi: Martı Yayınları
Sayfa:382

Leydi Pamela adlı bir gemi suyun üzerinde bilinçsizce yol alırken başka bir gemiye çarpan ve o gemidekileri hastanelik eder. Ardından kayıplara karışan bu gemiyi sahil güvenlik arayı bulur ve denizin ortasındaki bu gemide zıpkınlanmış bir Japon'un cesedi bulunur.
Bu cinayeti orada bırakırve eski polis yeni dedektif/balıkçı olan Aristotle Socraides ile tanışırız. Bir gün bu dedektife çok zengin olan Hashimo Takaido torunu Akito'un katilini bulması için iş teklifi yapar. Soc ise maddi açıdan sıkıntıları iyice tavan yaptığı için teklifi kabul eder. Tahmin ettiğiniz gibi araştıracağı cinayet Leydi Pamela'da ölü bulunan kişinin cinayetidir.

Soc önce polis arkadaşıyla irtibata geçer ve ondan cinayetle ilgili detayları öğrenir. Sonrada limana gidip diğer balıkçılarla tanışır. Çünkü Akito ton balığı tutan balıkçılara fiyat veren kişiymiş. Şöyle ki ton balıkları çok kıymetli ve pahalı balıklarmış, Japon'lar bu balıkları hemen satın alıp balıkçılara ciddi paralar kazandırabilirmiş lakin balığın kalitesini belirleme işi Akito'a düştüğü için Akito düşük bir değer biçtiğinde karşıdakinin de hayalleri yerle bir oluyormuş.
 Zengin bir balıkçı olan Powell'in ton balığı ticaretiyle ilgili verdiği bu bilgiler Soc için ön bilgi oluyor. Bu bilgiler ışığında Akito'u öldürebilecek insanlar listesi bir hayli uzuyor anlayacağınız ama listenin tepesinde onu çalıştığı şirkete şikayet edip, onla kavga eden öfkeli Charlie Snow var, Leydi Pamela'ın da onun olduğunu unutmamak lazım. 
Soc önce Charlie'im cinayet saatindeki şahidinin peşine düşüyor sonra onu tanımaya çalışıyor. 
Bu arada eski sevgilisi Sally'in ton balığı ilgili araştırma yapması da onun ticaretin, balıkçılık alemindeki kavgaların önemini anlamasını sağlıyor. 
Soc araştırmasına ilerledikçe peşinde birilerinin olduğunu, eski bir arkadaşının kendisinden kaçtığını ve Takaido'un en büyük mafyalardan birinin başında olduğunu öğrenir.
İşlerin bu noktaya gelmesiyle kafası karışan Soc cinayeti çözmek için elinden geleni yapıyor, bize de onun macerasını okumak kalıyor. 

Okuduğum kitaplardan keyif alamama durumum tam gaz devam ediyor, lakin bu sefer en büyük suçlu editörün el atmadığı kitap. Öncelikle kitabın sevmediğim yerlerinden bahsedelim. İlk olarak kitapta cinayetten çok, balıkçılık ilgili mevzular vardı. Kitabın adının Yakuza Cinayeti değil "Balıkçılar Aleminde Sıradan Bir Cinayet" olması daha makul olurdu inanın. Evet olay fazla sıradan, kurgu da gizem oranı yok denecek kadar az. Adındaki iddialılık kitaba hiç yansımamış. Keşke balıkçılık yerine Yakuza mafyasının derinlerine inseydik ya. Sonrasında kitabın yazım yanlışlıkları, anlatım bozuklukları beni bitirdi. Hiç kimseye okutulmadan basılmış resmen. O kadar ki kitabın sonunda karakterin adını dahi karıştırmışlar. 
Ayrıca yazarın Türk'lere aşırı gıcık olduğunu belirten 2 yer vardı. Tamam illa bize bayılın demiyoruz ama bu kadar da nefret kusmayın lütfen.
Sevdiğim tarafı ise  eğlenceli  karakterler olan Soc, Rick, Spinner...
Sırf bu karakterler hatırına okunur mu bilmem ama.
Son söz balıkçılığa ilgi duyan biri için ideal bir kitap olsa da gizemli cinayet çözmek isteyenlerin başka kitaplara yönelmeleri uygun olur.

10 yorum:

  1. Polisiyeye bayılırım ancak, konuyu ve akıcılığı geçtim, çeviride imla hataları, yazım yanlışları olursa mümkün değil sevmiyorum o kitabı. Bilgilendirme için çok teşekkürler. Ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İmla hataları kitabı okumayı gerçekten zorlaştırıyor, rica ederim :)

      Sil
  2. Yıllar yıllar önce okumuştum kitabı ve şu an hiçbir şey hatırlamadığımı fark ettim. O kadar ki katil kimdi onu bile çıkaramadım. Tek hatırladığım benim de pek bayılarak okumamış olmam :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çeviri yüzünden ve balıkçılık muhabbetinin cinayetin önüne geçmesinden kaynaklanabilir :(

      Sil
  3. Türkleri yeren bir yönü varsa zaten en baştan kaybetti desene. Kitabı görmüştüm ve kapağı ve ismi havalı gelmişti okumayı düşünüyordum. İyiki okumamaışım vaktimi daha kaliteli polisiyelere ayırabilirim. Bilgilendirici yazın için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki ismi kadar iddialı değil :( Rica ederim ayrıca :)

      Sil
  4. konu güzel gibi ama okumam tamam ama detektifin ismi komikmiş :)

    YanıtlaSil