28 Ekim 2017 Cumartesi

MEZOPOTAMYA'DA CİNAYET-AGATHA CHRİSTİE

Kitabın Künyesi
Kitabı Adı:Mezopotamya'da Cinayet
Orijinal Adı: Murder in Mesopotamia
Yazarı:Agahta Christie
Çevirmeni:Çiğdem Öztekin
Yayınevi:Altın Kitaplar
Sayfa:285

Kitabın tamamına yakını hemşire Amy Leatheran tarafından anlatılıyor. Amy kısa süreliğine bir aileye destek olmak için Irak'a gidiyor, aileyle iş anlaşması sona erdiğinde ne yapacağı konusunda kesin bir düşüncesi olmayan Amy Irak'a gelirken karşılaştığı Dr. Reilly ile tekrar karşılaştığında sohbet dönüp dolaşıp iş mevzusuna geliyor ve Reilly ona bir arkadaşının karısı için hemşire aradığından bahsediyor.


Reilly, Amy ile bahsettiği arkadaşı Dr. Leidner'in tanışmasına aracı oluyor. İkili iş konusunda anlaşıyor ve Amy işe başlamak için tekrar yolculuk yapıyor.
Leidner Hassanieh kentinde bir kazı ekibi yöneten başarılı bir arkeologdur ve karısı Louise ise bir süredir ara ara sinir krizi geçirmektedir. Doğal olarak Amy'in de gelip kazı ekibin kaldığı eve yerleşmesi gerekiyordur.
Amy Hassanieh'e varıyor ve olağanüstü bir güzelliği olan, büyüleyici çekimine kapılmamanın imkansız olduğu Louise ile tanışıyor.
Ardındansa birbirinden pek çok açıdan farklı kazı ekibiyle tanışıyor. Ortamı inceleyince daha oraya gelmeden duyduğu dedikoduların aslı olduğunu anlamaya başlıyor. Herkesin dediği gibi kazı ekibindeki herkes bu yıl diken üstünde, gerginlikse had safhaya ulaşmış. Amy Louise ile yavaş yavaş samimi olmaya başlıyor ve ekiptekilerden onun hayalimsi şeyler yüzünden isteri krizine girdiğini öğreniyor. Louise'i neyin tedirgin ettiğini, Louise'in isterikli hallerinin gerçek mi yoksa oyun mu olduğunu anlayamayan Amy'e Louise en sonunda sırrını açıyor.
Ertesi günse bir cinayet işleniyor, cinayet konusunda uzman olmayan polisler düşünürken, Hercule Poirot'un Suriye'de olduğunun ve Bağdat'tan geçeceğinin haberini alıyorlar. Hemen ondan yardım isteniyor ve Poirot davayı kabul ediyor.
Amy'den bolca bilgi almaya çalışan Poirot bu vakada kurbanın kişiliğini öğrenmek için kazı ekibini soru yağmuruna tutuyor.
Bakalım Poirot vakayı nasıl çözecek?

Genel kitabı sevsem de bir kaç yeri o kadar çok gözüme battı ki ben bile şok oldum. O yüzden ne yazık ki bu kitap en sevdiğim Agatha Christie kitapları içinde yer alamadı.
Öncelikle sevdiğim yerlerden bahsedeyim.
Kitap tam çevrilen eserlerden olduğu için yazarın gerek mekan gerek karakter tahlili konusunda döktürdüğünü fark etmemek elde değil. Arkeoloji konusunda gerekli detayları veren kurbanın betimlemek için şiirler dizen yazar buram buram Irak havası almamızı sağlamış. (Gerçi bir yerde hoş olmayan bir kaç yorum gözüme çarptı ama neyse)
Onun dışında sanıyorum ilk kez Poirot'u bir kadın gözünden okudum (umarım yanlış hatırlamıyorum) ayrıca Poirot'un sağlam tespitlerine sık sık rastladım kitapta, ne yazık ki bir türlü not alamadım.
Bir cinayet kitabı olduğunu için  gelelim en önemli kısma, cinayet ve çözüm nasıl kurgulanmıştı? Burada beğenmedim iki yer var birini yazacağım diğeri katille ilgili olduğu için es geçeceğim. Katilin cinayeti işlerken yüzyılın en cesaretli insanı gibi davrandığı söyleyebileceğim tek şey. Bunu açamam ama okumuşsanız anlayabilirsiniz.
Bu can sıkıcı iki noktayı saymazsak kurgulanış ve çözümleme gerçekten iyiydi. Katilin "o" olacağını tahmin ettiğim kişi çıksa da bazı yerlerde yazar beni şaşırtmayı başardı.
Kısacası bir kaç yeri yüzünden canım sıkılsa da, bazı açılardan beğendiğimi ama favori listeme almadığımı söyleyebilirim.

4 yorum:

  1. Agatha Christie'nin kitapları tek solukta okunacak cinsten seni alıp götürüyor. Bu kitabı da öyle bence.

    Bu arada yeni keşfettim. Beklerim.
    birsenle.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi yazarın kitabı bir solukluk :)

      Sil
  2. katili ben de tahmin etmiştim ama yapış şekli beni şaşırtmıştı.. :-)

    YanıtlaSil