25 Ocak 2018 Perşembe

GİZEMLİ BENEDICT DERNEĞİ-TRENTON LEE STEWART

Kitabın Künyesi
Kitabı Adı: Gizemli Benedict Derneği
Orijinal Adı: The Mysterious Benedict Society
Yazarı: Trenton Lee Stewart
Çevirmeni: Elif Kolcuoğlu
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Sayfa: 527

Reynie Muldoon, Stonetown  kasabasındaki yetimhanede yaşayan ve kendi özel öğretmeni olacak kadar zeki bir çocuktur. Öğretmeni Bayan Perumal ile gazete okurken Bayan Perumal ona bir ilanı gösterir."Özel olanaklardan yararlanmak isteyen yetenekli bir çocuk musun?" ilanı ikilinin aklını çeler ve Reynie bu olanaklara erişmek için sınava katılır.


Sınava katılır katılmasına ama sınavın 2. aşaması olması onu bir hayli şaşırtır, üstelik sınava girdiği sınıftan 2. aşamaya yalnızca kendisi geçebilmiştir. Bayan Perumal'ın hastalanan annesi yüzünden 2. aşamaya tek başına giden Reynie o sınavı da geçip 3. bir aşama olduğunu öğrenir. 3. aşamada okuduğu her şeyi aklında tutan hem de fazlasıyla hızlı okuyabilen Sticky Washington ve yanından ayırmadığı kovasıyla dikkat çeken bedensel zekasının oldukça yüksek olduğunu anlayacağımız Kate Wetherall ile tanışır. Üç öğrenci 3. aşamayı da geçip labirenti ile sınırları zorlayacak eve giderler. Labirenti de geçince ev halkıyla bir araya gelirler, sınav aşamalarında gördükleri  Rhonda Kazembe, 2 Numara ve Milligan dışında kendilerini bir araya getiren ve onlara bir görev verecek olan Bay Benedict ile tanışırlar.
 Sonrasında ekibe aksiliği ile kök söktüreceği belli olan Constance Contraire katılır ve Bay Benedict onlara insanlığı bekleyen felaketi açıklar.
Bu felaket televizyon, cep telefonu gibi araçlar vasıtasıyla insanların beynine mesajlar ileten ve yavaş yavaş pek çok şeyi insanların aklına işlemeyi başarmış bir icattır. Bay Benedict icadın çok daha fazla mesaj yayabileceğini göndericinin henüz mesajları komple yaymak yerine  insanları azar azar hazırladığını anlatır. Sonrasında mesajların yayınlandığı Aydınlanmışlar İçin Öğretim Enstitüsü'nden bahsedip dördünün casusluk için oraya girmesini ister.
Çocukların korkudan ödü patlasa da felaketi önlemek için bu teklifi kabul ederler.
Bakalım dört kafadar insanlığı bu mesajlardan kurtarabilecek mi yoksa kendileri de bu mesajların esiri mi olacak?

Gelelim yorumuma bir kaç yorumda çocuk kitabı olarak anıldığını öğrenince  "Acaba dili nasıldır?"  diye merak ettim, şanslıydım ki yorumlarına güvendiğim Kütüphanemden Kitap Manzaraları blogunun sahibi kitabı okumuştu, hemen ona sordum ve yetişkinler olarak okurken sorun yaşamayacağımızı belirtti. Bende kitabı okumaya başladım öncelikle şunu belirteyim kitabın dili hem yetişkinlere hem çocuklara hitap ediyor ne aşırı basit ne aşırı ağır. Çocuklarda yetişkinlerde rahat rahat okuyabilir. Her ne kadar çocuklara yönelik bir kitap olarak algılansa da ben okurken hem eğlenerek hem öğrenerek hem şaşırarak okudum. (Bu arada bir çocuk için bu süreçler kesinlikle daha keyifli olacaktır.)
Kitabın kurgusunun büyük kısmını gayet orijinal buldum hele birbirinden farklı ama zekasıyla yetişkinleri aşan dört çocuk karaktere bayıldım. Favori karakterimin yazdığı şiirlerle akıllara kazınacak olan Constance olduğunu belirteyim. Başlangıçtaki sınavlar, akabinde Enstitü'de yaşanan maceralar gerçekten eğlendirirken düşündüren hatta ders veren cinstendi. Mesela başlangıçtaki kopya mevzusu kesinlikle çocuk okuyucuların örnek alabileceği bir olaydı.
Ayrıca yazarın çocuklara kötü örnek olmamak adına bazı noktaları etraflıca düşündüğüne eklemem lazım. Mesela çocuklar bir başlarına her şeyi yapıyorlar aileler nerede? diye soracak olursanız Bay Benedict özellikle bunu düşünerek çocukları bir şekilde ailesi olmayanlardan seçtiğini anlatıyor bizlere. Sadece Sticky'in durumu biraz karışık.
Burada sadece S.Q. karakterinin atasözlerini ve deyimleri yanlış söylemesine biraz bozulduğumu belirteyim çünkü kitabı okuyan çocukların akıllarda yanlış bir söz öbeği kalabilir her ne kadar çoğu yanlışlar akabinde düzeltilse de.

Son söz eğer 10-12 yaş grubunun dünyasına adım atmak, biraz eğlenmek biraz düşünmek istiyorsanız bu sürükleyici macerayı önerebilirim.



8 yorum:

  1. çok tatlıymış konusu :) ara ara çocukluğuma dönmek istiyorum ben de, aklımda bulunsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çocukluğuna dönmek isteyenler için basit kaçmayacak hoş bir eser :)

      Sil
  2. ben de çocukluğumu özledim ya :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarz kitaplar okuyup az da olsa hasret giderebilirsin :)

      Sil
  3. Çocuklar küçükken bu tarz kitapların hepsini okuyordum, artık büyüdüler, kaçırıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arada değişiklik yapmak istersen okunabilir :)

      Sil
  4. konusu çok güzel, kitap satın aldığımda listeme ekleyebilirim :)

    YanıtlaSil