18 Mart 2018 Pazar

DÜNYANIN EN TUHAF OYUNU- ELLEN RASKIN

Kitabın Künyesi
Kitabı Adı: Dünyanın En Tuhaf Oyunu
Orijinal Adı: The Westing Game
Yazarı: Ellen Raskin
Çevirmeni: Yasemin Balkancı
Yayınevi: Epsilon Yayınları 
Sayfa: 262

Michigan Gölü'nün kıyısında bulunan Günbatımı Kuleleri'nin 6 dairesinin nasıl kiralandığını okuyarak kitabın açılışını yapıyoruz. Ardından herkes evine yerleşiyor aynı zamanda  ofisi ya da lokantaları tutanlar da iş yerlerini açıyorlar.


Günbatımı Kuleleri'nde birbirinden oldukça farklı aileler kalıyor. Yalnız yaşayan bir  terzi, iki çocuklu iki aile, bir hakime, bir sekreter, Çinli tek çocuklu bir aile.
Bir gün çocuklar kapıcı Sandy teslimatçı Otis ile muhabbet ederken Kuleleri'n karşısındaki Westing Malikanesi'nin dumanı uzun zaman sonra ilk kez tütmeye başlıyor ve muhabbete dalan 13 yaşındaki Turtle anlatılan bir korku hikayesi üzerine Westing Malikanesi'nde yalnız başına kalabileceğine dair iddiaya giriyor ve bir gece malikaneye giriyor. Turtle bu gece Sam Westing'in cesedini buluyor ama hiç kimseye bir şey demeden oradan kaçıyor. Ertesi gün gazeteler Sam Westing'in öldüğünü yazıyor ve oldukça yüklü bir mirastan söz ediyor.
Akabinde teslimatçı Günbatımı Kuleleri'nde kalan ya da çalışan 16 kişiye birbirinin aynısı mektubu ulaştırıyor.
Wexler ailesinin dört ferdi, Wexler ailesinin müstakbel damadı, temizlikçi Crove, kapıcı Sandy, hakime Ford, terzi Baumbach, sekreter Pulaski, Hoo ailesinin üç ferdi, teslimatçı Otis ve Theodorakis ailesinin iki oğlu...
Bu 16 kişi Sam Westing'in varisi olduğu için vasiyetin açıklanacağı yere çağrılıyorlar.
Birbiriyle oldukça alakasız olan bu 16 kişi vasiyet okunduğunda daha fazla şaşırıyorlar çünkü Sam Westing onlara öldürüldüğünü ve katilin içlerinden biri olduğunu söylüyor vasiyetinde. Onlardan ise bu katili bulmalarını istiyor.
Katili bildiğini yazan Westing onların katili bulmasını için onları ikişerli gruplara ayırıp, her bir gruba ipuçları veriyor.
İşin ucunda bulunan para pek çoğunu cezbetse de bu oyun çoğunun canını sıkıyor. Kimisi ipuçlarını araştırmak için elinden geleni yapsa da bazıları Westing'in amacını çözmeye çalışıyor.
Bakalım varisler Westing'in ipuçlarını çözüp katili bulabilecek mi?

Dünyanın En Tuhaf Oyunu konusuyla gözüme çarpınca sabredemeyip alıverdim malum böyle gizemli, katil kimli kurguları çok severim. Kitap hakkında en çok kurgudaki kişi sayısı çok fazla olduğu için kafaları karıştırıyor yorumunu duydum bence sadece başlarda bu konuda sıkıntı çekerseniz sonra kitap gerçekten sizi karakterlere alıştırıyor yani kitabın başında aşır karmaşık falan deyip kitabı yarım bırakmayın.
İlk olarak belirteyim ki kitabın karakter çokluğu ve katil kim? sorusu üzerinde durması az çok Agatha Christie eserlerini hatırlatıyor  ama bence bu kitap bazı açılardan Christie eserlerinin bayağı bir hafifletilmiş versiyonu. Özellikle ipuçlarının zayıflığı hatta yokluğu ve sağlam bir dedektif bulunamayışı kitabı Christie eserlerinden ayırıyor.
Kitabın beğenmediğim yanlarından başlayayım önce. Westing'in ipuçlarının kelime oyunununda ibaret olması benim için can sıkıcı oldu çünkü çevirmen ne kadar düzgün çevirse de bu tarz ipuçlarını yazıldığı dilde okuyup anlamlandırabilmek isterdim. Sonrasında kitabın sık sık karakterden karaktere geçmesi bazen okuyucu için yorucu olan bir geçiş.
Bir de keşke sonu biraz daha farklı olsaydı, bu konu hakkında fazlaca konuşmak istemediğim için kitabın beğendiğim yanlarına geçiyorum.
Kitaptaki karakter sayısının fazlalığı yüzünden bence kitabın daha hızlı okunması lazım ki yazar oldukça akıcı ve merak uyandırıcı yazdığı için kitabı iki günde bitirme olanağınız var. Yazarın kalemini daha doğrusu sürükleyici anlatımını sevdim.
Her ne kadar sık sık karakter geçişi yaşamak beni rahatsız etse de yazar birbirinden oldukça farklı kişileri bir araya getirebildiği için karakterlerin çok renkli olduğunu söyleyebilirim, okurken çoğunun akıbetini merak ediyorsunuz.
En son olarak bazı açılardan ipuçlarını vb. şeyleri zayıf bulsam da özellikle Turtle'nin son kısımdaki performansına bayıldığımı olayın bazı yönlerinin süper çözüldüğünü söyleyebilirim.
Son söz küçük eksikliklerine rağmen severek okuduğum ve katil kimli sürükleyici bir eser arayanlara rahatlıkla önerebileceğim bir kitap.


8 yorum:

  1. ismi okuması için tahrik ediyor insanı :) ilk kez gördüm, okunası :)

    YanıtlaSil
  2. Ya böle kitapları seviyorum ama okumam gereken çok çok çok kitabım var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı durumdayız ben de çok hoşuma gideceğini düşündüğüm kitapları almıyorum, elimde okunacak çok kitap olduğu için :)

      Sil
  3. Gerçekten çok etkileyici bir anlatım olmuş. Başarılar sizide bloguma beklerim https://ekadero.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim,uğruyorum blogunuza :)

      Sil
  4. Merhabalar yazilarinizi ilgi ile okuduk arzu ederseniz yazılarınızı ilk olarak günlük 50 bin trafiği olan www.urfa.com siteminde yayınlamak isteriz iyi günler dileriz iletişim internet@urfa.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize teşekkür ederim ama paylaşım yapmamanızı tercih ederim :)

      Sil