22 Nisan 2018 Pazar

THE MATRIX REVOLUTIONS (2003)

Serinin son filmi ile karşınızdayım,yorumum önceki filmlere ilişkin spoiler içerebilir. Önceki film incelemeleri için buraya.

Geçen filmin sonunda gücünü gerçek dünyada kullanabilen Neo (Keanu Reeves) bunun  ağırlığını kaldıramayıp komaya girmişti, ayrıca başka bir bedende gerçek dünyaya sızmayı başaran Ajan Smith (Hugo Weaving) Zion'a ait gemileri düşürdükten sonra tıpkı Neo gibi komaya girmişti.
Neo bir tren garından uyanır,yanında Sati (Tanveer K. Atwal) adında bir kız bekliyordur.
Sati bir tren beklediklerini,trenin Matrix'e gittiğini ama Trenci'nin Neo'u trene almayacağını söyler. Sati'in babasının Merovingian'in (Lambert Wilson) bir çalışanını olduğunu keşfedince Neo'un işinin sıkıntılı olacağını anlarız.
Morpheus (Laurence Fishburne) ve Trinity(Carrie-Anne Moss) Kahin(Mary Alice) ile konuşmaya giderler. Kahin'in fiziki değişimi ikiliyi şaşırtır.İleride anlayacağımız üzere bu durum Merovingian'in intikamıymış.(Tabi gerçek sebebi oyuncunun zamansız ölümü)
Neyse Kahin Neo'un gerçek dünya ile makine dünyası arasında sıkıştığını söyler, Neo'un hemen oradan çıkarılması lazımdır. Kahin Seraph'ı (Collin Chou) ikiliyle birlikte Trenci'yi bulmaları için gönderir.
 Sonuç üç kişi Trenci'yi (Bruce Spence) ellerinden kaçırır ve Trenci gara gelip aileyi götürüp Neo'u da garda bırakır. En ilginç nokta ise Neo'un güçlerinin orada geçersiz olması.

Üçlü grup Trenci'yi ellerinden kaçırınca soluğu  Merovingian'in yanında alırlar. Ondan Neo'yu buraya getirmesini isterler,o ise Kahin'in gözleri karşılığında Neo'u tren garından çıkaracağını söyler. 
-Spoiler-
Trinity cesur bir hamle yaparak Merovingian'i ikna eder ve Neo'u tren garından çıkarır.
Ardından Neo kahine gider ve makine şehrine gitmesi gerektiğine dair işaret alır. Ayrıca Ajan Smith'in kendisinin negatifi olduğunu ve dünyanın kaderini ikisinden birinin belirleyeceğini öğrenir.
Bu arada Ajan Smith'in gerçek dünyadaki bedenin olan Bane uyanmıştır ve hiçbir soruya cevap vermemektedir. 
Niobe ve ekibi de Morpheus ve ekibinin kaldığı başka bir gemiye gelir.
3 kaptan planlar yapıp Zion'a ulaşmaya çalışır, her ne kadar Neo'un kendi planları olsa da.
Zion ise yaklaşan makinelere karşı savaş hazırlığına girişmiştir.
Bakalım Neo insan ırkını kurtarabilecek mi yoksa insanlığı sonu gene kölelik mi olacak?

Bir seri daha bitti gerçi serinin boşlukları doldurmak için çekilmiş The Animatrix'i düşünürsek Matrix serisi bir üçleme değil dörtleme oluyor ve bende henüz seriyi bitirememiş oluyorum.
Animatrix'i izlemediğimden olsa gerek kafamda bir sürü soru işareti var gerçi Animatrix'in de pek çok soruyu cevaplayamayacağına inanıyorum çünkü filmin senaristleri, yönetmenleri pek çok şeyi anlamayalım diye çabalamışlar sanki. Anlamayacak ne vardı dersiniz en basitinden Neo nasıl gerçek dünyada gücünü kullanabildi? 
Bence The Matrix bir seri olmamalıydı ilk filmle kalmalıydı ve kafamızda efsaneleşmeliydi. Çoğu filmin devamı çekildiği için kalitesi yerle yeksan oluyor. Matrix'de ne yazık ki bunlardan biri. 
Aslında The Matrix geleceğin öncülerinden türünün değil sinema dünyasının nadide eserlerinden biri,gerçekten pek çok açıdan ufuk açıcı bir film ama devam filmleri asla ilk filmin yerini tutamaz. 
Gelelim sevmediğim taraflara geçen filmde rahatsız olduğum aşk mevzuları bu filme virüs gibi yayılmış, bilim kurgu mu izliyoruz romantik mi izliyoruz belli değil. Hele Trinity Merovingian'in kafasına silah dayadığında bir taraftan da Persephone "aşık o vurur seni" minvalinde takılırken arkada Duman'dan Her Şeyi Yak çalsa yeri gerçekten. Hele Persephone'in  gözlerini pörtlek pörtlek bakıp "aşık o" deyişi komedi. Namı alıp yürümüş programların geldiği noktaya bak.
Neo -Trinity'in artık iç daraltan aşklarına rağmen, pek çok sorunun cevapsız kalmasına rağmen, hatta bazı karakterlerin aşırı derecede geri plana itilmesine rağmen güzel olan yerlerde vardı. 
Mesela Zion savaş sahnesi mesela Neo ve Ajan Smith'in dövüş sahneleri. Gerçekten üçlemenin tamamında rastladığımız muazzam görsel efektler filmin en akılda kalıcı anları arasına giriyor.
Bu filmde  alt metinler pek gözüme çarpmadı muhtemelen benim gözüme çarpmayan ama az çok var olan alt metinler yerine filmin heyecanına kapıldım gitti. Bence ince detaylar ve göndermeler baz alındığında en zayıf halka bu filmdi. 
Filmin sonu daha iyi olabilirdi ama senaristler bazı açıdan bakınca takdirimi kazandılar. Şimdi yazmayayım spoiler olmasın.
Son söz IMDb'den 6.7 alan benden 7 alan serinin son halkası The Matrix Revolutions kesinlikle pek çok açıdan daha iyi olabilecek bir film ama serinin finali hatırına gönül rahatlığı ile izleyebilirsiniz. 


18 yorum:

  1. İlk filmden sonra koptum ben :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seriye devam edeceksen muhakkak ilk filme göz at o zaman :)

      Sil
  2. İlk filmi de izlememiştim, boş bir vaktimde, yalnızken izlemek isterim, yalnız film izlemeyi daha çok seviyorum da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence seriye başlamalısınız, izlediğinize değeceğini umuyorum :)

      Sil
  3. ah ah yaaa güzel tabii, gözdem olmasa daaa, john wick çok seviyom baak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. John Wick'i ben de çok seviyorum, 3. film gelse de izlesek :)

      Sil
  4. oo bundan haberim yoktu ilk ikisini defalarca seyretmiştik çok teşekkürler canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim umarım üçüncüyü de izleme fırsatı bulursunuz :)

      Sil
  5. Yıllar önce Matrix'i Show Tv'de, devamını da sinemada izlemiştim ama üçüncü filmi izlemedim. Yazın seriyi baştan izlemek istiyorum. Devam filmleri çok başarılı olmasa da ilk film mükemmeldir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ilk film şahane ötesi adeta öncü bir yapım. Son filmi izlemeden seriyi baştan izlemen daha sağlıklı olur :)

      Sil
  6. Matrix bir efsane, devam filmleri iyice kafa karıştırsa da "kült" deyip geçiyorum ben:)) animatrix'i izlememiştim, onu merak ettim, paylaşımınız için teşekkkürler, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi kült bir yapım keşke tam hakim olabilsek seriye :)

      Sil
  7. MATRIX serisi ne kadar ses getirmiş olsa da ben uzak kalmıştım. Kalmıştım diyorum çünkü kategori olarak pek ilgi duymadığım filmler arasındaydı. Ama oğlumun merakı sayesinde ben de artık bir Matrix izleyicisi olacağım sanırım..:)
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel olmuş diyelim o zaman, anne-oğul iyi seyirler :)

      Sil
  8. 10 kere felan izlemişimdir konuya tamamen hakimim :D

    YanıtlaSil
  9. Yazılarınızı grubumuzda da paylaşabilirsiniz,
    https://m.facebook.com/groups/blog-yazim

    YanıtlaSil