10 Ekim 2018 Çarşamba

KUPA VALESİ-ANDREW GROSS

Adı: Kupa Valesi 
Orijinal Adı: Eyes Wide Open
Yazarı: Andrew Gross
Çevirmen: Bahar Yaldız Çelik
Yayınevi: Arkadya Yayınları
Sayfa: 438

Doktor Jay Erlich karısı Kathy ile evlilik yıldönümlerini kutlarken yeğeni Evan'ın Morro Körfezi'nden atlayıp vefat ettiğinin haberini alır. Jay en kısa zamanda abisi Charlie'nin yanına gider. Psikolojik sorunlar yaşayan Evan'ın hastaneden kısacık bir süre içerisinde taburcu edilip, bir rehabilitasyon merkezine gönderildiğini oradan da yürüyüşe çıkıp intihar ettiğini öğrenen Jay sistemin sorumsuzluğu karşısında dumura uğrar ve olayların ardını deşmeye karar verir. Charlie ve Gabby çifti oğullarının acısı ile yanarken bir de sorularının cevapsız kalmasını kaldıramazlar ve Jay'in desteğini kabul ederler. 


Jay olaya bakan dedektif Sherwood ile tanışır, bu tanışıklık ikilinin davayı çözerken ki birlikteliğinin zeminini oluşturacaktır. 
Jay hastane ve rehabilitasyon ile iletişime geçip, cevapsız kalınca olayı basına taşır, işte bu silsilede bambaşka bir şey öğrenir... Belki de yeğeni sanıldığının aksine intihar etmemiştir. Sistem ihmalkarlığı yerini cinayet şüphesine bırakmaya başlarken Jay kendini hiç ummadığı bir noktada bulacaktır. 

Kupa Valesi beklentimin birazcık altında kalan bir kitap oldu. Kesinlikle çok akıcı bir kitap olmasına ve beni son sayfalarda duygulandırmayı başarmasına rağmen bir kaç noktanın fazla can sıkması, kitabın hanesine bayağı bir eksi yazdırdı.
İlk olarak sistem ihmalkarlığı olayı hemencecik bir kenara atıldı, kitabın neredeyse ilk 100 sayfasında bahsi geçen konunun bu kadar çabuk arka plana atılması pek hoşuma gitmedi. En azından bu olaylarda tarikatın parmağının olduğunu öğrensek iyi olurdu.
İkincisi kitabın bir noktadan sonra aşırı tahmin edilebilir olması, her şey alenen meydandaydı.
İlintili olarak not düşeyim her şeyin alenen meydanda olduğu bu kitapta bir de bazı şeyler ısrarla iki kere tekrarlanmıştı.
Üçüncüsü Jay karakterinin iticiliği, ne kadar fedakar olursa olsun kitabın başında onlarca kere biz abimlere böyle yardım ettik demesi, sürekli doktor olduğunu vurgulaması içime gına getirdi.
Arkadya Yayınları genelde çok kaliteli işler çıkaran bir yayınevi olmasına rağmen ne yazık ki bu kitabında bir kaç küçük yazım hatası yapmıştı.
Son söz Kupa Valesi özellikle aşırı tahmin edilebilir bir kitap olduğu için ortalamanın az biraz altında kalan okunmasa da pek bir şey kaybedeceğinizi düşünmediğim kitaplardan.

4 yorum:

  1. Ilginc bir konusu var bakacagim. Sevgiler 😊

    YanıtlaSil
  2. Birkaç yıl önce okumuştum bu kitabı. Fazla uzatılmış bir hikayesi olduğu kalmış aklımda. Bir de püsküllü ayracı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında ucu biraz açık kalmıştı daha da uzatmaya hevesli olabilir yazar :)

      Sil