23 Şubat 2019 Cumartesi

CADI KIZ&BÜYÜCÜ KIZ-CELIA REES

Kitapların Künyesi
Adları: Cadı Kız/Büyücü Kız
Orijinal Adları: Witch Child/Sorceress
Yazarı: Celia Rees
Çevirmenleri: Reşit Arnık/Aysın Önen
Yayınevi: Çitlembik Yayınları
Sayfaları: 249/289

Herkese merhaba bugün iki kitaplık bir serinin ortak incelemesini yapacağım. Cadı Kız ve Büyücü Kız 17. yy zamanında yaşayan Mary'in hikayesini anlatıyor bize. 
İlk kitap Mary'in günlüğünden oluşuyor, ikince kitap günümüzde başlıyor ve Kızılderili olan Agnes'in uzgörü sayesinde Mary'in yaşamına konuk olup, ilk kitabın devamını getirmesiyle son buluyor. 
Mary 14 yaşındayken ninesinin cadılık suçlamasıyla idam ediliyor, kızımızda bu sürece şahit oluyor ne yazık ki. Ta ki biri gelip onu kaçırana kadar. Soylu bir kadın Mary'in İngiltere'den Amerika'ya kaçmasını sağlıyor. Mary kaçış gemisinde Martha ile tanışıyor, Martha Mary'e göz kulak oluyor. Yolculuk bitince kendilerinden önce oraya giden grubu arayış başlıyor. Sonunda Peder Johnson'un yönetiminde  olan Beulah'a ulaşıyorlar ve oldukça kuralcı olan bu kasabaya yerleşiyorlar. 
Mary için ne yazık ki zorlu zamanlardan kurtuluş yok. Önce Beulah'dan kaçmak zorunda kalıyor ardından Kızılderili Alakarga ve dedesi ile yaşıyor. Yıllar yılları kovalayıp savaş kapılarını çalınca Mary için zor zamanlar tekrar başlıyor. Bize de hem büyücü hem şifacı olan Mary'in farklı kültürlerde sürdüğü yaşamları okumak kalıyor.

İncelemeyi önce kitaplara göre yapıp, sonra genel değerlendirmemi ekleyerek bitireceğim. 
İlk kitap biraz dağınık ama Mary'in ağzından anlatılması karaktere çok yakın hissettiriyor ki bu kısım oldukça başarılı. İkinci kitap çok daha derli toplu ama bize biraz uzak. Özellikle ikinci kitapta duygusallık eksikliği var mesela büyük bir ölüm oluyor ama haddinden çok kısa geçiştiriliyor. Bu eksiklik seriden küçük de olsa bir şeyler çalmış. Sonrasından iki kitapta da büyücülük, cadılık mevzularını çok az görüyoruz. Tamam şifacılık ve kurda dönüşme var tek tük şeyler var ama böyle bir kitapta ana karakter büyücü olduğunu daha çok hissettirmeliydi, tabiri caizse ortalığı yıkıp yakmalıydı. Kültür harmanlanması fena değil tabi Kızılderililer ile daha fazla şey yazılabilirdi es geçmeyelim. 
Son söz seriyi okumazsanız bir şey kaybedeceğinizi düşünmüyor ve seriyi önermiyorum. 


8 yorum:

  1. Çok bilgi verici yazı olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. 2 çevirmenin kitabı bunun için bile okunur
    Tanıtım için tesekkurler

    YanıtlaSil
  3. merak ettim bu değerli eserleri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuma fırsatı bulursanız, seversiniz umarım :)

      Sil
  4. Çok güzel bir tanıtım olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil