9 Eylül 2019 Pazartesi

THE GOOD PLACE

BİR TV HARİKASI
The Good Place dizisini anlatmadan (daha doğrusu övmeye başlamadan) küçük bir uyarı yapayım. Dizi bazı açılardan İslamiyet ile örtüşse de bazı açılardan örtüşmeyebilir, dizimiz ölüm sonrasını ele aldığı için bu minik uyarıyı yapayım dedim.
Her şey Eleanor Shellstrop'un (Kristen Bell) ölüp, kendini İyi Yer'de bulmasıyla başlar. Eleanor'a İyi Yer'i tanıtan mahallenin mimari Michael'den (Ted Danson) başkası değildir. Michael Eleanor'a iyi bir insan olduğu için öldükten sonra İyi Yer'e geldiğini, kötü insanların Kötü Yer'e gittiğini açıklar, arada Eleanor'un dünyada yaptığı iyiliklerden bahseder. 

Oryantasyon faslı sürerken Eleanor  sonsuzluktaki ruh eşi ile tanışır. Etik ve ahlak felsefesi profesörü olan Chidi'i (William Jackson Harper) muazzam bir ikilem beklemektedir. Zira ruh eşi olan Eleanor ne yazık ki İyi Yer'e gelmeyi hak eden biri değildir, dünyada bencil, umursamaz davranışlar sergilemiş pek çok kişiye rahmet okutmuştur. Eleanor çok geçmeden Chidi'e bu durumu anlatır.
 İkili ne yapacaklarını düşünürken mahallenin geri kalanında en çok gözümüze çarpan bir diğer çiftten ve Janet'ten  (D'Arcy Carden) bahsedelim. Janet evrendeki sınırsız bilgiye sahip, insan görünümlü bilgisayar diyebileceğimiz bir varlık. 
Çiftimiz ise sessizlik yemini etmiş bir keşiş (Manny Jacinto) ile sosyetik güzel Tahani Al-Jamil'dir (Jameela Jamil), çiftimiz önemli çünkü doğuştan organizasyoncu, her şeye gönüllü olan Tahani mahalledeki her etkinliğin başını çekerken, Eleanor ondan olabildiğince gıcık kapıyor.
Manny Jacinto and Jameela Jamil in The Good Place (2016)
 Eleanor'un Tahani ile anlaşmazlıkları ve başka kötü davranışları mahalleye zarar vermeye başlayınca Eleanor Chidi'den iyi insan olmayı kendisine öğretmesini ister.
 Sakladığı sırdan dolayı azap çeken Chidi bu görevi üstleniyor üstlenmesine de bakalım Eleanor mahalleye kalıcı bir hasar vermeden bu durum düzelecek mi?

Son zamanlarda okuduğum izlediğim şeyler bana pek tat vermez oldu, The Good Place bu sıkıntılı duruma kısacık bile olasa ara vermemi sağlayan şahane bir dizi. Hele de ilk sezonuyla...
Diziyi izlemeden önce ara ara çok iyi olduğuna dair yorumlar görüyordum ve içten içe ne kadar iyi olabilir ki en fazla şirin bir dizidir diyordum ama izleyince...
Her şeyden önce oyunculuklar sağlam, herkes rolünün hakkını veriyor. İkilemde kalınca karnı ağrıyan Chidi, kendini aşırı beğenen Tahani, ayaklı bilgisayar Janet, ilk kasabasını inşasının mutluluğunu yaşayan ama başlarına gelen felaketler karşısında dumura uğrayan Michael, sessizlik yemini hepimizi zorlayan keşiş ve sistemin yaptığı yanlışlığın kaymağını yemek için ders başına geçen Eleanor. Sanırım Ekşi Sözlük'te okumuştum Eleanor için Kristen Bell dışından birini hayal edemiyorum diye. Ben de yazana aynen katılıyorum hatta ekliyorum dizideki çoğu karakter için başkasını düşünemiyorum. 
Kurgu... Ah ben ne yazayım şimdi. Sistem hatasıyla İyi Yer'e gelen kötü kızımın iyi olma çabası. Yaptığı kötülüklerin mahalleye zarar vermesi, iyi olma çabasında onu bekleyen sürprizler, insanın aklına zor gelen Orta Yer, Eleanor'un şaşırtan ve zeka fışkıran davranışlar ve en önemlisi ilk sezonun finali. Abartı gibi gelecek biliyorum ama bu dizinin ilk sezon finali izlediğim diziler içerisinde en iyi sezon finalleri arasında ilk üçe rahatlıkla girer. Öyle böyle bir final... Bayıldım...Senaryoyu yazanın (Michael Schur) kalemine sağlık. Kafanızda 13 bölüm boyunca olan biten her şeyi ters yüz edebilir ve en önemlisi boşlukları itinayla doldurur. Bir de ekleme 3. sezonda da İyi ve Kötü Yer arasında kafanızda oluşan soru işaretlerini dolduracak bölümler var. İlk sezonun ardından dizi yoluna yer yer beklemediğimiz yönlere kayarak devam ediyor. Burada Michael ve Janet artık insanlaşıyorlar ve oyuncular da bunu oldukça başarılı yansıtıyor.
 Zaten Ted Danson ve Kristen Bell muazzam bir ikili. 
Kurgudaki tek sıkıntım her an sıfırlanma ve hafıza silmenin yapılabilmesi. Başka derdim yok zaten dizide. 
Mahallenin tasarımı ve dizinin rengi gerçekten çok tatlı. Yönetmen İyi Yer'in atmosferini başarıyla yansıtmış.
The Good Place 2 sezonuyla Netflix'de izlenebilir. Her ne hikmetse 3. sezon YOK. Umarım Netflix Eylül'de başlayacak 4. ve son sezonu ve 3. sezonu çok geçmeden yayınlar. 
İzleyin izlettirin. 
Not: Görselleri dizinin IMDb sayfasından aldım, sezonlar karışık olabilir. 

21 yorum:

  1. çok harika anlatmışsın ilgimi çekti listeme ekliyorum :)
    atmosferi iyi olan diziler çok etkileyici oluyor görsellik açısından. karakterler de iyiyse bi de kurgu tadından yenmez :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok beğendim bu diziyi umarım sen de seversin :)

      Sil
  2. Birinci sezonu gerçekten çok güzeldi.

    YanıtlaSil
  3. Diziler çok bana göre değil ama "iyi yer" "kötü yer" tanımları ilgimi çektirdi açıkçası.

    YanıtlaSil
  4. Hiç duymamıştım çok ilgimi çekti

    YanıtlaSil
  5. Ben de olumlu yorumları okudum inan abartı değil :)

    YanıtlaSil
  6. Benim de bayıla bayıla izlediğim bir diziydii gerçekten çok yaratıcı :)

    YanıtlaSil
  7. Birinci sezonunu yayınlandığı zaman izlemiştim ama devamını getiremedim maalesef. Yorumuna katılıyorum. İlk sezon finali ne şaşırtıcıydı öyle. Ekran karşısında kalakaldım :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırsat bulunca devam et lütfen zaten bitiyor :(

      Sil
  8. hiç bilmedigim bir dizi, izlemek isterim :)

    YanıtlaSil
  9. Yazı başlangıcında ifade ettiginiz uyarı için teşekkür ederim fazla dizi izleyen bir kişi degilim ama bakma ihtimalimi düşündüm degerlendirmeniz gayet samimi geldi bana

    YanıtlaSil