19 Kasım 2019 Salı

A DIRTY CARNIVAL- BIYEOLHAN GEORİ/ MASKELİ BALO (2006)

Kim Byung-doo (In-seong Jo) mafyanın içerisinde yükselmek için didinen 29 yaşındaki bir gençtir.
 Kendi emrinde bir kaç adamı olmasına rağmen bir hami bulamadıkları için ev kiralarını bile zar zor ödemektedir.
 Ayrıca maddi açıdan zor durumda olan annesi ile kardeşlerine destek çıkmakta zorlanmaktadır. Bir gün patronu adına borç topladıktan sonra büyük patron Hwang (Ho-jin Chun) ile karşılaşır.

 Hwang hem Kim'i hem de Kim'in patronu Sang-chul'u eğlenmeye çağırır. Üçü eğlenirken Avukat Park'tan gelen telefon Hwang'ın keyfini kaçırır ve Sang-chul'a avukatı öldür seni daima koruyayım der. 
Sang-chul bu teklifi kabul etmez ama Hwang'ın laf arasında söylediği "yeni açılacak oyun salonunun işletmesini Kim'e devret" sözünü tutar ve işletmeyi Kim ile adamlarına bırakır.
Filmin bu noktasında önemli bir karakterden bahsetmeyi unutmamız lazım Kim'in ilkokul arkadaşı Min-ho (Gung-Min Nam). Min-ho mafya filmi çekmek için çabalayan bir yönetmendir ama filme gerçeklik katabilmek için yardım alacağı arkadaşı Kim'i bulamamaktadır. 
En sonunda Kim'i bulduğunda onun ilgisini çekebilmek için ortak arkadaşları Hyun-joo (Bo-young Lee) ile Kim'in bir araya gelmesini sağlar. 
Bazı olaylar yüzünden oyun salonu işletmesini kaybeden Kim'in elinde fazla seçenek kalmaz ve o bu bataklığa daha da batacağı bir şey yapmaya karar verir. 
Bakalım Kim'in sonu nereye varacak?

Mafya temalı Kore film listemi azar azar eritiyorum, A Dirty Carnival bazı açılardan iyi bulduğum ama çoğunluğun aksine çokta ayılıp bayılmadığım filmlerden biri oldu. 
İlk olarak senaryonun büyük kısmı fazlasıyla tanıdık, yıllarca maddi zorluklar yaşamış ve okuyamamış ana karakterin ailesine bakmak için mafya yolunu seçmesi gene de düzen oturtamayıp ezilmemek için direnmesi eminim size de tanıdık gelmiştir. Bu noktada film çekmeye çalışan arkadaş bu senaryoya göre oldukça farklı bir noktada hatta yaratıcı bile diyebilirim. Film bir hayli uzun ama sizi sıkmıyor çünkü hep bir hedeften diğerine koşuşturup duran karakterler var. Soluklanmadan ilerlemek zorunda olan ve ilerlerken her tarafı darma duman eden karakterler. 
Aşk teması film için yerinde işlenmiş, biraz masum biraz sabırsız, biraz imkansız ama asla vıcık vıcık değil. En önemlisi de ne kadar seversen sev özünden kaçamayacağını anlatıyor film bize.
Oyuncular başarılı özellikle onurlu duruş sergileme hallerine bayıldım. Dövüş sahnelerinin gerçekçiliği çokça dile gelse de benim için ilgi çekici değildi ama silah kullanmama prensipler gene gözümden kaçmadı. 
İlgimi çeken ve kafamı karıştıran bir nokta var ki yazmazsam olmaz, film boyunca dışarıdaki herkes için "o mafya, şu mafyayı tercih etti" gibi cümleler kurmak o kadar kolay gösteriliyor  ki... Kimin mafya olduğunu herkesin bilmesi ve bunun alenen söylemesi bana bir hayli garip geldi. 

Son söz IMDb'den 7.5 gibi iyi bir puan almış biraz klişe ama bazen yaratıcı kurgusuyla, sonunda verdiği sağlam mesajla ortalamanın bir tık üstü olan A Dirty Carnival mafya temalı film arayanlara önerilir. 


8 yorum:

  1. Filmi hiç duymamıştım ama izlersem eğer Jo In Sung hatrına izlerim gibi geliyor. :)) Emeğine sağlık güzel bir tanıtım olmuş.

    YanıtlaSil
  2. Umarım seversin, çok ahım şahım bir film değil ama gene şans verilebilir :)

    YanıtlaSil
  3. Uzak Doğu'dan da bazen güzel mafya filmleri çıkıyor. Şans vermek gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben çoğu zaman güzel mafya temalı filmlere denk geliyorum :)

      Sil
  4. not aldım bunuuu izleriiim :)

    YanıtlaSil
  5. Çok farklı bir senaryoya benzemiyor ama yinede bir izlmek gerekli gibi teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konu bilindik ama Kore filmi, mafya teması sevenler şans vermeli :)

      Sil