3 Ekim 2020 Cumartesi

ENOLA HOLMES (2020)

 Bugün sizlere Sherlock Holmes'un  kız kardeşi Enola Holmes'un yakın zamanda yayınlanan filmden bahsedeceğim.

 Enola (Millie Bobby Brown) şehirden uzakta, kocaman bir evde annesi Eudoria (Helena Bonham Carter) ile yaşayan genç bir kızdır. 


19 yüzyılda yaşayan anne kız  toplumsal kurallara göre yaşamak yerine yıllarca kendi bildiklerini okumuşlardır. Eudoria kızına dikiş, nakış, görgü kuralları öğretmek yerine bilim ve dövüş gibi konularda eğitim vermeyi seçmiştir. 


Yıllarca annesiyle birlikte ve insanlardan uzakta yaşayan Enola için her şeyin değişmesi 16. yaşına gireceği zamana denk gelir. Sabah uyanan kızımız annesini bulamaz ve yıllarca görmediği iki ağabeyi  bu vesileyle aile evine gelir. Aile evinin sahibi ve Enola'nın vasisi Mycroft Holmes (Sam Claflin) ve namı yürümüş gitmiş dedektif Sherlock Holmes (Henry Cavill). 

Sanılanın aksine derin bir hasret gidermece ve sağlam bir teselli faslı yaşanmaz bu buluşmada. Pratik zekalar konuşur ve kararlar verilir. Eudoria kaçırılmamıştır kendi kaçmıştır ve onu bulmak  Sherlock Holmes'un görevidir. Enola ise annesinin eğitimi yüzünden ehlîleştirilmelidir ve bu da ancak zarafet okuluna yatılı gitmekle olacak bir iştir bu da vasi olan abinin görevidir. Enola tabi ki yatılı bir okula gitmek istemez ve annesinin bıraktığı ipuçlarının peşine düşmek için evden kaçar. 

Bu kaçış yolunda kendisi gibi evden kaçan bir gençle tanışır. Bu genç yakında Lordlar Kamarası'na katılacak Markiz Tewksbury'den (Louis Partridge) başkası değildir. Enola başta pek razı gelmese de Markiz'e yardım etmek zorunda kalır ve ikilinin yollarını ayrıldıktan sonra Enola annesini aramaya döner. 

Bize de Reform Yasası için yapılacak oylamanın kapıda olduğu gergin Londra'da Enola'a eşlik etmek kalır.

Nancy Springer'in Kayıp Markiz Vakası kitabından uyarlanan Enola Holmes vasatın altında bir film nazarımda.  Holmes kardeşler olduğunu duyunca hevesle izlemeye oturdum ama bir noktada filmin sadece ve sadece Enola'ı yüceltmeye çalışmasını ve bunu da Holmes kardeşlerini ezikleyerek yapmasını seyretmek zorunda kaldım. Filmi izleyeceklere minik uyarı ekleyeyim hemencecik: Lütfen zekasıyla sizi dehşete düşüren bir Sherlock Holmes bekliyorsanız filme bulaşmayın, yok ben Holmes soyadını görüp, duyayım bana yeter diyorsanız izleyin. Evet anladığınız üzere filmi beğenmememin en büyük sebebi yıllarca çıkarımlarına, zekasına mest olduğumuz Sherlock Holmes'un bu filmde 16 yaşındaki kardeşinden geri kalması hatta karakterin sıradaşılığının bile ortalama bir dedektif moduna çevrilmiş olması. Henry Cavill babacan bir dedektifi canlandırmış hatta Enola tarafından duygusal davranmakla eleştirilmiş. Bak duygusuzluğu, bencilliği, küçümseyişleri zekasından sonra alemeti fabrikası olacak adamı 16 yaşındaki kız duygusallıkla suçluyor. Lestrade "kız kardeşin senden önce nasıl çözdü vakayı?" diye sorular soruyor. Yani ne desem bilmiyorum. Zaten Doyle'nin ailesi Sherlock'un duygusal hallerinin yıllar önce yazılan ve telifi halen kendilerinde olan hikayelerden esinlendiğini söyleyip dava açmışlar. Sherlock kısmını geçeyim sürekli ezik davranan Mycroft karakteri de iç bayıcı, nerede o neredeyse Sherlock'tan zeki adam nerede hedefi sadece Enola'ı evlendirmek olan ve Markiz davası kendisini teklif edilmediği için tiye alan karakter. Hele bir de Enola için tek hedefinin onu evlendirmek olması o kadar rahatsız ediciydi ki. Bir de 16 yaşındaki kızımız bir maceranın sonunda kendini dedektif ilan etti, abartmadan tadından bıraksak böyle kısımları, illa son saniyeye kadar yüceltmek zorunda mıyız bir karakteri?

Karakterlerin hallerini geçersek fragmanını bile doğru dürüst izlememe gafletinde bulunduğum için beni rahatsız eden bir şeyi daha anlatayım. Enola'nın hikayeyi bize anlatması. Evet pat diye duruyoruz ve Enola bize açıklama yapıyor aslında bu kısım çok sıkıntı değil ama bazen oyuncu sanki bize bir şey söyleyecek gibi bir mimik yapıyor ama film akmaya devam ediyor. Bir anda Enola konuşacak diye beklerken yarı yolda kalıveriyoruz. Bu "sizinle bir şey paylaşacağım" mimiği bilinçli bilinçsiz mi kullanıldı merak konusu ama benim hoşuma gitmedi. 

Kurguya geçersek Sherlock Noel bölümünde işlenen konuya farklı bir pencereden bakılmış. Bu da filmi iyice gözden düşürmüş. Tamam ben de kadın-erkek eşitliğini savunuyorum, ben de yıllar önce insanların bu uğurda çabalamalarına hayranım ama Sherlock dizisi gibi bir atan varsa işlediğin konu onun bir bölümünde işlenmiş bir konu olmasa daha iyi olmaz mı? Kız kardeşlerin erkek kardeşleri yüzünden arka plana atılmasına değinmek istemiş olabilirsin, kadınların oy kullanması için temel atılsın diyebilirsin ama bu düşüncelerini Holmes'lar üzerinden yansıtacaksan biraz daha özgün olmalısın. Zaten Enola o yaşına kadar akranlarının bin katından daha özgür yaşamış, Mycroft ve onu evlendirme hevesi olması Enola için neredeyse günümüzde kızlar kadar bağımsız diyebiliriz. Değil ki abileri yüzünden geri planda kalsın. Tabi gene de eşitlik, oy hakkını işleyen bir film izlemek güzel. Özellikle dönemin İngiltere'si, Londra'nın kasveti çok güzel yansıtılmış. Bir noktada katilin azmettiricisinin motivasyonunu da zayıf buldum onu da ekleyeyim.

Kadrosunda aşırı sağlam isimler olmasına rağmen onları çok az gördük belirteyim filmi sırtlayan Millie Bobby Brown olmuştu. Bence başarılıydı hatta kendisinin çok sempatik buldum. 

Son söze geçmeden kendimi bir kez daha açıklayayım ben de kadın eşitliğini savunuyorum ben de geçmişte hakkını arayan insanlara hayranlık duyuyorum ama bu konunun artık kökleşmiş karakterleri hiçe sayarak işlenmesinden rahatsızım. 

Son söz  bolca reklamı yapıldığı için göze çarpan ama mesaj verme kaygısını ya da abartması yüzünden kurgu tarihindeki köklenmiş karakterleri hiç etmeye çalışan Enola Holmes eğer başka bir soyadla ekranlarda yer alsaydı şans verin diyebileceğim bir film  olurdu. 


39 yorum:

  1. Yorumunu bekliyorum izleyeni de sevmeyeni de çok :(

    YanıtlaSil
  2. ben izledim ama çok beğendim diyemem saçma olmuş kurgu..

    YanıtlaSil
  3. Netflix de önerilenler arasında sürekli karşıma çıkıyordu şimdi de burada karşıma çıktı :) Sayenizde detaylı bilgi edinmiş oldum..Henüz izlemedim ama aklımda ,izleyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu aralar çok popüler, en az bir ay daha öne çıkanlarda bolca göreceğiz :)

      Sil
  4. izlicem, cavill var hemi de :)

    YanıtlaSil
  5. izledim keyifli filmdiiii :) claflin de vardııı :)

    YanıtlaSil
  6. konusuna gelince keyifli geldi:)
    Sizin yorumunuzla tereddüt ettim şimdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlla izleyecekseniz beklentiyi düşürün derim :)

      Sil
  7. siz vasatın altında diyene kadar izlesem mi acaba diye düşünüyordum yakışıklı holmes kardeşlerden dolayı ancak vazgeçtim Holmes benim için zeki duygusuz odun kalsın daha iyi. Cavill'i de the witcher da izlerim :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Holmes aklımızda ve gönlümüzde nasıl yer ettiyse öyle kalmalı :) The Witcher hoş dizi, 2. sezon gelsin izleyelim :)

      Sil
  8. izlemedim ama abartılmış bir anlatım varsa pek benlik değilmiş

    YanıtlaSil
  9. Filmi duyunca pek ilgimi çekmemişti ama fragmanı görünce filmi izlemek istedim. Hem Sherlock Holmes olması hem de başroldeki iki erkek oyuncuyu da çok beğendiğim için ama tabii beklediğimi bulamadım. Kızı yüceltmek için erkek kardeşlerini böyle yerin dibine sokmaları hiç hoşuma gitmedi. Keşke farklı bir isimle çekilseydi, o zaman kimse itiraz etmezdi. Holmes adının bilinirliğini kullanmak istemişler ama serinin hayranlarının tepkisini çektiler. Umarım devamı gelmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dizi falan düşünüyorlar diye dedikodu duydum ama aslı var mı bilmem. Biliyorsun böyle durumlarda kaliteden çok popülarite önemli ne yazık ki :(

      Sil
  10. Bu film son günlerde sık sık karşıma çıkıyor. Not aldım henüz izlemedim.

    YanıtlaSil
  11. Denemekte yarar var gibi biraz zorla yazılmış bir senaryo gibi geldi ama ön yargılı da olmamak lazım teşekkür ederiz tanıtım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, izlerseniz yorumunuzu bekliyorum :

      Sil
  12. Eudoria kızına dikiş, nakış, görgü kuralları öğretmek yerine bilim ve dövüş gibi konularda eğitim vermeyi seçmiştir.

    İlginçmiş...

    YanıtlaSil
  13. Kesinlikle katılıyorum sana......

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seveni var ama bizler gibi düşünen de çok :)

      Sil
  14. Bu pazar bu filmi izlemek için bir planım vardı. Ama artık izler miyim bilmiyorum. Beni heyecanlandırmıştı ama sanıyorum aradığım heyecanı bulamayacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şöyle diyeyim sevenler var ama bazı açılardan Enola yükselsin diye abi Holmes'ları fazla ezmeye çalışmışlar ki bu da benim gibi Sherlock fanının bir hayli olumsuz hissetmesine neden oldu.

      Sil
  15. Film İlk çıktığında merak etmiştim ama hakkında çok fazla eleştiri duydum. İzlemekten vazgeçtim. 😄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhakkak izlenmeli yapımı değil :( Daha iyileri denk gelir umarım :)

      Sil
  16. Bu yorumdan sonra izlesem mi bilemedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha kaliteli yapımlara şans verebilirsin bence :)

      Sil
  17. Bunu ilk çıkar çıkmaz izledim güzeldi keşke çok bölümlü olsaydı dedim. Kadro falan iyidi yani 🤔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kadro iyi ama sağlam isimlerin 3-5 dakikalık sahneleri var sadece :(

      Sil
  18. Bir sans verip baksam mi diyordum ama yorumunuzu gorunce vazgectim. Sherlock kitaplarinda dizisindeki kadar kendini begenmis ve kustah bir tip degil. Buna ragmen yine cok dikkatli ve aykiri bir karakter. Cok uzun zamandir bayilarak dizi film ve kitaplarini takip ediyorum ama bir kiz kardesleri oldugunu yeni yeni duydum. Izlemeyecegim sanirim filmi haha ellerinize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte meşhur olan bir karakterden nemalanma çabaları yüzünden oradan buradan ortalama altı eserler fırlıyor. Sherlock candır, her halini severiz :)

      Sil