29 Ekim 2012 Pazartesi

TAŞ MECLİSİ-JEAN CHRISTOPHE GRANGE

TAŞ MECLİSİ-LE CONCILE DE PIERRE
 Kitabı incelemeye başlamadan önce inceleme yaparken Taş Meclisi'ni diğer Grange kitapları ile yer yer karşılaştıracağım için okumadığım 2 kitabı (Şeytan Yemini ve Sisle Gelen Yolcu)  kaldığını belirtmek istedim.Ama kitapların adını spoiler içermesin diye vermeyeceğim okuyanların anlayacağı bir biçimde vereceğim.
 Uzattım biliyorum. Kitaba geçersek Diane Thiberge  baş karakterimiz. Her şey Diane'nın Tayland'dan bir çocuk evlat edinip Fransa'ya dönmesiyle başlıyor. Çocuğa sürekli Lu-isan  kelimelerini tekrar ettiği için Lucien adını verir. Kitapta geçmişe dönüp Diane'nın çocuk evlat edinmesinin sebebini de öğreniyoruz. Diane annesi Sybille yüzünden (ihmalkarlığı) 14 yaşında düğün sonrası eve yalnız dönmek zorunda kalıyor. Ve bir saldırıya uğruyor.Ondan sonra hayatında kimse ile ilişki kuramıyor. 30 lu yaşların başında da çocuk evlat edinme kararı alıyor. (Spoi) Okuduğu diğer kitapları da göz önüne alınca Grange'ın 15 yıl önce gerçekleşen bu saldırıyı ne yapıp edip kitabı sonuna bağlayacağını anladım.Ve nitekim de öyle oldu.Diaen geçmişte yaşadığı olay yüzünden bir spor dalında( wing-chun) uzmanlaşma kararı alır ve gerçekleştirir. Mesleğini ise yırtıcı hayvanları inceleyen etolojide karar kılar. 
 Annesi ile problemleri diz boyu olan Diane'ye evlat edinme olayında nüfuslu üvey babasından destek alıyor. Annesini Lucien ile ziyarete giden Diane dönüştü bir trafik kazası geçiriyor.Kendisine bir şey olmasa da oğlu kazada çok ağır yaralanıyor.(Diane emniyet kemerini takmamış) Lucien  beyninde ciddi hasar alıyor. Sürekli krizler geçirdiği için iyileşmesinden umudu kesiyorlar.Tam o anda çocuğun odasına Van Kaen adlı bir akupuntur  uzmanı gelip çocuğu iyileştirebileceğini söyler. Bilim insanı Diane buna pek inanmasa da teklifi kabul ediyor. Ve mucize gerçekleşip çocuk iyileşiyor. 
Tabi her şey güllük gülistanlık olmuyor. Hastanede çalıştığı iddia eden akupunturcunun hastanede çalışmadığı öğrenen Diane onun cesedinin bulunduğu haberinin gelmesiyle şok yaşıyor. Adam çok zalim bir şekilde öldürülmüştür. Burada polisimiz Patrick  Langlois devreye giriyor. Cinayeti çözmenin anahtarının Lucien'in kökenini bulmaktan geçtiğini söylüyor. Diane binbir uğraş çocuğun kökenin bulmayı başarıyor.Çocuğun Tseven'lerden gelen bir gözcü olduğunu öğreniyor.Aynı zamanda o bölgede Rusların bilimsel deneyler yaptığı(akupunturcunun da orada çalıştığı) bir yer olduğunu öğreniyor.  Bütün ipuçları Diane'ye trafik kazasının cinayet girişimi olduğunu düşündürtüyor ve oğluna tekrar zarar gelir korkusuyla işin içine iyice giriyor. Cinayetlerin arkası kesilmiyor ve Diane oğlunu korumak amaçlı bir bakıyor ki kendini Rusya da bulmuş.

Kitabı genel olarak ele alırsak parapsikoloji ağırlıklı. Bol bol doğaüstü yerler var. Grange pek çok kitabında mantık sınırları zorlayacak şeyler yazıp sonunda mantıklı şekilde açıklarken (spoi) ne yazık ki bu kitabında mantık sınırlarını aşmış yerler o kadar fazla ki. Mantıklı açıklamalar bekleyenler için ciddi bir hayal kırıklığı oluyor.Grange biraz da kendi ütopyasını yaratmış. Ama bu kadar şeyin yanında insan ufkunu açan bir kitap olduğunu da söyleyeyim .
Dip not:Kitapta dikkatimi çeken ve biraz da beni sinir eden ayrıntı.Diane polisin ya da doktorun söylediği bazı bilimsel kelimelerin anlamını bilince doktor da poliste şok olup Diane'ya hayranlıklarını belirtiyorlar. Şimdi ya Fransa'da kadınlar çok cahil gibi bir yaklaşım var ya da Fransız erkekleri güzeller aptal olur'u ilke edinmişler. Sanki Diane okuma yazma bilmeyen bir kadın. Diane etoloji alanın doktora yapmış.Hayvanları incelemek için  ülke ülke dolaşmış bir kadın genel kültürü olması gayet normal.Hayatını ayrıntılarına kadar bilen polisin ve haftalarca oğlu için sürekli muhattap  olduğu doktorun  onun bilgili bir kadın olmasına şaşırmalarına  şaşırdım.




2 yorum:

  1. Diğer Grange kitaplarına göre tempo biraz düşük olsa da okunabilir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet diğerlerine göre geri planda ama pek çok romana göre iyi

      Sil