8 Haziran 2019 Cumartesi

THE BIG BANG THEORY FİNAL

Uyarı yüksek oranda spoiler içerir.
Severek izlediğim The Big Bang Theory (TBBT) 12 yıl ve 280 bölüm ardından gayet güzel bir finalle bizlere veda etti. İtiraf edeyim dizinin bütün bölümlerini izlemedim, son sezonlara bayağı bir hakim olsam da arada izlemediğim bölümler oldu ve iyi ki de oldu zira bu diziyi bir kaç yıl sonra sil baştan izlemeyi düşünüyorum. Umarım aynı tadı alırım. 

Öncelikle final bölümü 23. ve 24. bölümün birlikte yayınlanmasından oluşuyor arkasından 20 dakikalık bir özel bölüm var. Penny ve Leonard bize  kısaca seti anlatıp, flashback sahneleri ile eskiyi yad etmemizi sağladılar. Bu arada final bölümünde de flashback sahneleri vardı ve ilk bölümler karakterlerin o kadar genç olması beni etkilemedi değil. Bu kadar uzun süren dizilerdeki yaşanmışlık resmen oyuncuların yüzüne işliyor, bizlere de kendimizi sorgulatıyor. Özetle izlemediyseniz özel bölüme de bir bakıverin.
TBBT hakkında bir süredir devam eden bir eleştiri vardı. Karakterlerin ilk zamanlardaki tuhaf halleri artık daha az tuhaf olmaya başladı, takıntılar neredeyse minimuma düştü. Sheldon bile fazlasıyla insanileşti. İnsanlar karakterlerin geçirdiği evrimden hoşnut değildi. O eski hallerinden neredeyse eser kalmamıştı. Uzun uzun yazmaya gerek yok ama baştan beri bize eşlik eden 5 karakter de değişmişti. 
23. bölümünde bu değişim olayını ele alındı. Nobel Ödülü'nü kazanan ve değişimden memnun olmayan Sheldon ile sohbet eden Penny şu karara vardı: Değişmeyen tek şey değişim. Senaristler onca zamandır yapılan eleştirilere ikilinin sohbetini ile klişe ama yerinde bir cevap verdiler. 
Bence karakterleri ilk halleriyle sevdik doğru ama gerçekçi olalım kim 12 yıl boyunca yerinde sabit kalan karakterleri izleyip şikayet etmezdi? Kimse. Eğer karakterler büyümeseydi o zamanda bu çizgi film değil niye bu karakterler sabit tuhaflıklarını hiç değiştirmiyorlar derdik.
23. bölümün en önemli noktalarından biri de asansörün yapılışı. Biliyorsunuz  Sheldon Leonard'ın hayatını kurtarmış asansörü feda etmişti. Hatta ikiliyi bağlayan olaylardan biride buydu kanımca. Asansör yapıldı ve bence bu Sheldon'un dediğini aksine eskiye dönüş değil, karakterlerin hayatının finalden sonra da iyiye gideceğinin işaretiydi.
23. bölümün bir diğer hususu Amy'in değişimiydi. Amy'in tarzı değişim muhabbetinin koyulaşması için değiştirildi ama bence ya daha önce yapılmalıydı ya da hiç yapılmamalıydı. Final bölümü için gereksiz bir detaydı üstelik dış görünüş önemli mesajı vermişti ki giderayak yapılacak hamle değildi bence.
24. bölümün ana teması Nobel Ödül Töreni'ydi. Sheldon ve Amy'nin ödül alacağı bas bas bağrıldı sezon boyunca. Zira final sezonuydu ve konu dönüp dolaşıp Süper Asimetri'ye geliyordu. Final için Sheldon'un Nobel almasından daha manalı pek bir şey yoktu. Önce makale yayınladı sonra iki bilimci bunların teorisini "kazara" doğruladı. Bu sefer de o iki bilimci Sheldon ve Amy yoluna taş koydu. Ama tırsak Leonard bu sorunun çözülmesine vesile oldu ve ikili ödülü kazandılar. Açıkçası sezon boyunca bu konunun böyle jet hızıyla gelişip, jet hızıyla düğüm olup, jet hızıyla çözülmesini sevmesem de final bölümü bu detaylara takılmamamı sağladı. 
24. bölüm Penny'in hamile kaldığını öğrenmemizle tahmin edilenler birer birer gerçekleşti dedirtti. 
Evet final sezonu olduğu için ve bu konuda zırt pırt gündeme geldiği için Penny'in hamile kalmasına da şaşırmadık. 
Gelelim törene, yukarıda bahsettik Sheldon bile iyiye gitti diye ama final bölümünde hem Penny'in hamileliğini hem de Howard'ın çocuklarını zerre tınlanmadı hatta karşı taraftakiler o kadar sinir oldular ki töreni bırakıp eve dönmeye karar verdiler. 

(Bu arada çocukları ilk kez gördük sanıyorum, ayrıca çocukları neden başta büyükannelerine bırakmadılar ki?)
Bu sahneler Sheldon duygu yüklü bir konuşma yapsın diye hazırlanmıştı ve 23. bölümle ters düşüyordu. Ama olsundu böyle olmasaydı Howard ve Leonard gitmekten vazgeçip törene katılamazdı ve Sheldon da onları görünce 90 dakikalık konuşmasını bir kenara atıp, yüreğimize dokunacak konuşmayı yapamazdı. 
Evet bencil Sheldon arkadaş grubunu övdü ve onlara teşekkür etti. Bu sahne Jim Parsons'ın oyunculuğu ile taçlanmıştı, adam Sheldon karakterini resmen yaşadı, yaşattı. TV tarihin en unutulmaz karakterlerinden bir haline getirdi ve konuşmasında da bizleri etkilemeyi başardı. Seviyoruz seni Sheldon Cooper. 
Laf aramızda Amy'nin kızlara bilimi seçin diye seslenmesi de çok hoştu. 
Gelelim küçük eksikliklere.
Bence Raj karakterinin akıbeti en büyük eksiklikti. Bir de Raj'ı aralarından zerre uyum olmayan Anu ile baş göz edeceklerdi ki Howard olaya müdahale etti. Resmen kaç bölümü Anu ile boşa harcadılar. Raj'ın da hikayesi mutlu bir sonu hak ediyordu. Törene giderken karşılaştığı Vampir Katili Buffy ile belirsiz bir geleceği değil de az çok tanıdığımız bir karakterle ayakları sağlam basan bir geleceği izlemeliydik.
Bazı yorumlarda bazı yan karakterlerin akıbetinin belirsizliğinden yakınılmış ama adamlar ana karakterlerin birine net bir son yazmamış 10-15 bölüm bile görmediğiniz karakterlere neden bir son yazsınlar ki?
Leonard'ın annesiyle arasının 5 dakikada düzelmesi. Üstelik kadın yeni kitabı için oğlunu "gözlemlemeye" gelmişken. Fazlasıyla samimiyetten uzaktı. 
Törene aile bireylerin gelmeyişi de ayrı bir eksiklikti. Sen beş arkadaşını çağır ama anne babanı çağırma. Hoş aynı anne babalar ödül alan çocuklarına mesaj atıyorlar aramıyorlar bile. Sanki herhangi bir sınavda yüksek not almış çocuğunuz, Nobel Ödülü almış el insaf. Arayın bir zahmet. Mesaj geldi yerine tebrik etmek için aradılar konuştuk desenize. 
Bir de özel bölümde çok güzel bir detay vardı o kadar hoşuma gitti yazmasam olmazdı. Biliyorsunuz Howard'ın annesini seslendiren Carol Ann Susi 2014 yılından vefat etti. O zaman onun bir resmini alıp Leonard'ın evindeki dolabın üstüne asmışlar. Olayı anlatırken Leonard "Her bölüm bizle olsun diye yaptık." minvalinde bir şey söylüyor. Bu naiflik beni gerçekten etkiledi.
Yazmazsam olmaz TV tarihinde bu dizi kadar sağlam konuk oyuncu kitlesi olan var mı acaba? Elon Musk'tan Bill Gates'e oradan Stephen Hawking daha da gidersek Nobel Ödülü almış bilimcilere, Star Wars oyuncularına kadar bir çok değerli insanı dizide ağırladılar. Bu konu da süperlerdi.
Daha uzatmadan senaristlerin bir noktada her şeyin olumlu yönde değişmeye devam edeceği güzel bir gelecek hayal etmemizi istediğini düşündüğüm hoş bir final yapıldı. Ne  buruk ne kalp kırıcı ne de aşırı belirsizdi. 
Not: IMDb tarafından yapılan puanlamalara göre dizinin en iyi bölümü bu sezonun 24. bölümü, en iyi 3. bölümü bu sezonun 23. bölümü, varın siz düşünün finalin ne kadar beğenildiğini. 


14 yorum:

  1. Fawori karakterim Amy bu dizide benim (: Final bölümünü izlemedim henüz, yazdıklarına bakılırsa her bölüm gibi eğlenceli olaylar bekliyor beni sanırım (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arayı fazla uzatmadan izlemelisin, benim favorim Sheldon :)

      Sil
  2. Özel bölümden haberim yoktu en kısa zamanda izleyeceğim.Benim de severek veda ettiğim bir dizi oldu.Ve finalin bitişine dikkat ettin mi sendeki ilk resim dizinin introsunda olan fotoğraf değil mi bana öyle geldi ve o ayrıntı bile ayrı hoşuma gitti:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır o törenden sonra yenilen bir yemek, zira Amy ve Sheldon'un madalyaları var :

      Sil
    2. Evet törenden sonraki yemek ama oturma şekilleri introda geçen fotoğrafla aynı yapmışlar kapanışı demek istediğim oydu.Alttaki linkde introda geçen fotoğraf var.
      https://platform.samba.tv/wp-content/uploads/2019/04/43051d76d4b1990ed41.jpg

      Sil
    3. Evet evet aynı hatta yanlış görmediysem Penny ilk bölümdeki tişörtü giymiş. Final bölümünde gerçekten ince düşünmüşler :)

      Sil
  3. hımmmm en sevdiğim dizilerden deeee final ve özel bölümü bilmiyodum merci ciciş :)

    YanıtlaSil
  4. Son zamanlarda eskisi kadar güldürmese de güzel bir diziydi bu. GOT'un hayal kırıklığı yaratan finalinden sonra insanları tatmin eden bir final yapmaları da büyük başarı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen saçmalasa bazen güldürmese bile güzel bir diziydi ve sağlam bir veda yaptı bize :)

      Sil
  5. bence güzel bir finaldi özel bölümü henüz seyretmedim ..

    YanıtlaSil
  6. Ara ara televizyonda rastladıkça izliyordum ama ben de bir gün baştan sona izleme maratonu yapabilirim bu diziyi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle yapılmalı lakin kült dizi ve filmlere hakim olunmalı zira bu dizide onlarla ilgili espriler ve bolca spoiler var :)

      Sil